Oteller bankacıların elinden nasıl kurtulur? Yazlıklardaki balon nasıl indirilir?
Ege ve Akdeniz'de sıkıntı büyük. Bir tarafta icradan satılma tehlikesi yaşayan bankalar var. Diğer tarafta şişen yazlık fiyatları...
Ne yapılırsa denge sağlanır? İşte herkesin kazanacağı yöntem.
1) Türkiye Otelciler Birliği Başkanı Müberra Eresin bankaların turizm sektörünü riskli sektör olarak görmekten vazgeçmesi gerektiğini, bankaların turizm sektörüne 'üvey evlat' muamelesi yaptığını, sektöre kredi kullandırmadığını açıkladı.
2) Neden? Çünkü bankalar turizm sektörüne ait otellere ve tatil köylerine çökmenin peşinde. Büyük gayrimenkullere sadece mafya çökmez. Bazen bankalar da çöker. 20 yılı aşkın süredir icra ve iflas haberlerini takip eden bir gazeteci olarak söylüyorum.
3) Önce finans sektörünü irdelemek gerekiyor. Türkiye'de turizm sektörüne geçmiş 10 yılda kredi veren bankaların tamamı yabancı sermayeli.
4) Turizm sektörü ilginç bir sektördür. 10 yıllık periyotlarla baktığınız 3-4 yılı çok iyi, 3-4 yılı orta ve 3-4 yılı kötü geçer. 2015'ten bu yana turizm sektörü çok kötü ve kötüyü yaşadı. İyiyi görmedi. Sektörün sıkıntıda olması normal. Ama sonsuza kadar sürmeyecek.
5) Bankalar kredi vermeyerek veya kredi yapılandırmalarını ağırdan alarak otelleri ve tatil köylerinin sahiplerini gayrimenkullerini satmaya zorluyor. Bu bankacılıkta bilinen bir numaradır.
6) Alıcı var mı? Olmaz olur mu? Yabancılar alım konusunda gayet iştahlı. Görüşmeler yapıyorlar. Ama krediye sıkışık olduklarını bildikleri için ağırdan alıyorlar.
7) Son 10 yılda Güneydoğu bölgesinde gıda fabrikalarının Araplara geçtiğine tanıklık ettik. Şu an Güneydoğu'da gıda fabrikalarının yüzde 15'inden fazlası Araplarda.
8) Böyle giderse gelecek 10 yılda Ege ve Akdeniz'de otel ve tatil köylerinin yabancılara satıldığını göreceğiz. Hem de o güzelim tesislerinin öldü paralara satıldığına tanıklık edeceğiz.
9) Çözümü yok mu? Var. BDDK'nın ve ekonomi yönetiminin devreye girmesi gerekiyor. Turizm sektöründe mevcut borçların yeniden yapılandırılması ve daha uzun vadeye yayılması şart.
10) Ayrıca mevcut otellerin ve tatil köylerinin kat irtifakı kurmasına izin verilmeli. Oteller ve tatil köyleri odaları ve villaları isteyenlere satmalı.
11) Bu yapılırsa oteller ve tatil köyleri nefes alır. Kaldı ki yazlık fiyatları çok şişti. İstanbul-İzmir otobanının açılmasıyla birlikte Ege'ye yoğun ilgi var. Bu ilgi bir süre daha devam eder. Ama pandemi sonrasında yavaşlar.
12) Otellerde ve turizm tesislerinde kar irtifakı kurulursa arz arttığı için yazlık fiyatlarında oluşan balonun da önüne geçilir. Fiyatlar dengelenmiş olur.
13) "Bu olur mu?" demeyin. Dünyada residence olgusu böyle başladı. ABD'de Hollywood yıldızları aynı otel ve odada uzun süre kalınca otel sahipleri yıldızlara otel odalarını sattılar. Yıldızlar otelde oda sahibi diye varlıklı hayranları komşu odaları aldılar. Böylece dünyada otel konforuna sahip residence kavramı ortama çıkmış oldu.
14) Bu yapılması zor bir iş değil. Yeter ki istensin. Böylece hem turizm tesisleri değerinin çok altında fiyatlarla icradan satılmaz hem de yazlık fiyatlarında pandemiyle birlikte başlayan balonun gazı hafiften alınmış olur.
15) Bu yapılmazsa ne olur? Ege ve Akdeniz'de otellerin önemli bir kısmı icradan satışa çıkar. Yazlık fiyatları da uçmaya devam eder. Ne zamana kadar? Balon patlayana kadar.
Tapu alana vatandaşlık değil oturma izni verilsin yazısı için Buraya tıklayınız
Kiraların yükseliş sorunu nasıl çözülür? yazısı için Buraya tıklayınız
Çimentocular ile müteahhitlerin kavgasının sonu ne olur? yazısı için Buraya tıklayınız
Tarım arazileri prim yapacak ama... yazısı için Buraya tıklayınız
Kamu bankaları sıfır konutta indirim kampanyasına hazırlanıyor yazısı için Buraya tıklayınız
Konut fiyatları niçin yükseliyor? Nereye kadar yükselir? yazısı için Buraya tıklayınız
Kayserililerin ticaret başarılarının sırları yazısı için Buraya tıklayınız
Ticaret açısından Yahudilerle Türklerin farkları yazısı için Buraya tıklayınız
Doktorlar emlak yatırımında niçin başarısız olurlar? yazısı için Buraya tıklayınız
Tebernüş Kireçci'yi Twitter'den takip etmek için Buraya tıklayınız
Yorumlar
Henüz yorum yok.
Üye işlemlerinden üye olup / giriş yaparak sizde yorum yapabilirsiniz. Üye işlemleri için tıklayın