Kayserililerin ticaret başarılarının sırları!
Türkiye'de "ticaret" denildiğinde akla gelen ilk şehir Kayseridir. Ticaret ile Kayseri kelimeleri özdeşleşmiştir.
Yaklaşık 20 yıllık sürede binlerce Kayserili ile tanıştım. Ticaret üzerine deneyimlerini konuştuk. Ticaret sırlarını anlamaya çalıştım. Sırları çözdükçe doğruluğunu test etmek için başka Kayserililer ile görüşerek doğruların kontrolünü yaptım.
Ortaya çıkan sonuç şunlar;
1) Çalışkandır. "Türk! Övün. Çalış. Güven" sözünün Kayserililer için söylendiğini ifade edersek abartmış olmayız. Başarılarındaki en büyük etken çalışkanlıklarıdır.
2) Disiplinlidirler. Bunda kuşkusuz Kayseri'nin soğuk ikliminin de etkisi vardır. Ama söz konusu para kazanmak olduğunda disiplinlerinden taviz vermezler.
3) Risk almayı severler. Ticaretin olmazsa olmazı olan "risk almak" Kayserililerin genlerine işlemiştir. Para kazanma ihtimallerinin yüzde 50'den fazla olduğuna inandıklarında sonuna kadar risk alırlar.
4) İddialı iş yapmayı severler. Yaptıkları işin konuşulmasını, özellikle Kayserililer arasında konuşulmasını isterler. Türkiye'nin ya da dünyanın neresinde iş yaparlarsa yapsınlar Kayseri'de konuşulmasını isterler. "Kayseri'de konuşulsun" diye iş yaptıklarını başarının peşinde koştuklarını söylersek abartmış olmayız.
5) Mücadelecidirler. Kayseri'nin zenginleri, zengin olmayanı Kayseri'de barındırmazlar. Belli kıvama gelen Kayserili soluğu şehir ya da yurt dışında alır. Gittikleri yerde sıfırdan başladıkları mücadelede mutlaka zirveye çıkarlar.
Kayserilinin biri Amerika'ya gitmiş. Amerika'da parası bitmiş. İşe girmek zorunda kalmış. Bir fabrikada iş bulmuş ve işe başlamış. İş yerinde bir Kayserili ile tanışmış.
Yeni giden Kayserili diğer Kayseriliye:
-Kaç yıldır Amerika'da çalışıyorsun?
Diğer Kayserili cevap vermiş:
- On yıldır çalışıyorum.
Yeni gelen Kayserili
-Nasıl olup da bu fabrikayı satın alamadın?
Kayserili hiç düşünmeden cevap vermiş:
- Fabrikanın sahibi de Kayserili de ondan!
Ama Kayserililerin bu başarıları patronları da Kayserili olduğunda geçerli değildir.
6) Rekabetçidirler. Rakip analizini çok iyi yaparlar. Rakiplerinin zaaflarından çok iyi faydalanırlar. Rakiplerini bitirmekte son derece başarılıdırlar.
7) Kafadan çok hızlı hesap kitap yaparlar. Öyle ki kafadan hesap kitap söz konusu olduğunda matematik mühendislerine taş çıkartırlar.
Emekli öğretmen yolda giderken, yanına son model bir araba durmuş. İçinden çıkan bir genç:
- Hocam, sizi gideceğiniz yere kadar götüreyim. Öğretmen genci tanımamış. Genç:
- Benim hocam Hacı Bekir, tanımadınız mı? Kayseri Lisesi'nden.
- Öğretmen biraz hafızasını yoklayınca genci tanımış.
- Oğlum Hacı Bekir seni tanıdım ama bu ne zenginlik, sen fakir bir öğrenciydin. Hacı Bekir anlatır:
- Öyleydim hocam ama, okuldan sonra ticarete başladım. Kısa zamanda biraz para kazandık. Bunu duyan öğretmen iyice şaşırır:
- Oğlum ticaret hesap işidir. Ben seni matematikten sınıfta bırakmamış mıydım, sen nasıl ticaret yapıyorsun?
- Valla hocam matematik falan bilmem. 1'e alıp 4'e satıyorum. Aradaki 3'le de geçinip gidiyoruz?
8) Yenilikçidirler. İş yaptıkları alandaki tüm yenilikleri yakından takip ederler. Yenliklerini paraya çevirmede üstlerine kimse yoktur. "ilk"leri ve "en"leri yapmaya meraklıdırlar.
9) Maliyet analizini çok iyi yaparlar. Elleri çok sıkıdır. Kuruşun hesabını yaparlar. "Sen kuruşları biriktir. Liralar kendiliğinden gelir" anlayışına sahiptirler. Ellerinin sıkılığı özel hayatlarına da yansır. Kayserili cimri bir baba çocuğunu azarlıyormuş.
- Ne koşuyorsun öyle? Ayakkabıların eskiyecek.
- Peki. Madem öyle oturayım.
- Sakın ha sakın! O zaman da pantolonun eskir.
10) Pazarlık ticarette "olmazsa olmaz"larıdır. Çok sıkı pazarlık yaparlar. Malı ya da hizmeti öldürerek almaya bayılırlar. "Kayseriliyi gece yatağında uyutmamak istiyorsan pazarlıkta söylediği fiyatı onayla. 'Keşke daha düşük fiyat verseydim' diye düşünür. Sabahlara kadar uyuyamaz" derler.
Altı kere altı kaç eder?
- 39
- Otur. Sıfır. diye bağırmış öğretmen.
Öğrencinin bir arkadaşı dönüp merakla sormuş:
- Bildiğin halde neden 39 dedin?
- Pazarlık edecektim, anlamadı.
11) Dinlemeyi çok iyi bilirler. Pazarlık yaparken ya da ticaret üzerine konuşurken pür dikkat kesilirler. Konsantrasyonları çok yüksektir. Hiç bir kelimeyi ve detay kaçırmamaya çalışırlar.
Bunlar her ne kadar Kayserililerin özellikleri ise de ticarette başarılı olmak için bu kuralları uygulamak gerekir. Bunların çoğu sadece Kayserililerin değil ticarette başarılı olan Siirtlilerin, Darendililerin, Gürünlülerin, Konyalıların, Eğinlilerin, Aksekililerin, Çallıların, Kulalıların, Nevşehirlilerin, Ofluların, Rizelilerin de ortak özelliğidir.
Kayserililerin ticari anlayışa ile ilgili aşağıdaki espriler çok yapılır.
- Şeytan Kula'da doğmuş. Kayseri'de büyümüş Akseki'de ölmüş.
- Şeytan, Kayseri'de doğmuş ve büyümüş. Konya'da eğitim görmüş. Akseki'de kör olmuş. Sırra kadem basmış.
- 3 Niğdeli 1 Kayserili, 7 Kayserili bir Konyalı yapmaz.
Bir de Darendeliler ile Kayserilileri ticari yetenek açısından karşılaştıran bir fıkra vardır ki bayılırım. Fıkra şu:
Eski Zamanlarda Kayserililer ile Darenderililer büyükleri bir araya gelip Kayserili mi daha kurnaz Darendeli mi tartışma uzayıp gitmiş. Sonunda bir Darendereli ve Bir Kayseriliyi Amerikaya göndermeye karar vermişler. Dönüşte kimin daha çok parası var zengin ise kurnazı ona göre karar vereceklerini söyleyip bunları uçağa bindirmişler.
Uçaktan inan Darendeli ve Kayserili Newyork'un çok büyük olduğunu görünce;
- Havalimanında önünde 6 ay sonra burada buluşalım diye kararlaştırp ayrılmışlar .Aradan 6 ay geçmiş sözleştikleri yere önce Darendereli gelmiş hali perişan biraz bekledikten sonra yanına doğru bir limuzin yanaşmış ve içinden Kayserili çıkmış. Birbirlerine sarıldıktan sonra;
- Darendereli Sen çok para kazandın galiba demiş.Kayserili evet demiş bu kutuyu icat ettim Amerikalı kutuya elini sokuyor 1 dolar atıyor kutu Amerikalının falını kağıda basıp veriyor demiş.
Aradan zaman geçmiş ve Memlekete dönme vakti gelmiş.
Darendereli Limuzini ile havalalanına gelmiş ama Darendereliyi görememiş.
Bakmış sonra Helikopterden Darenderelinin indiğini görmüş
Yahu... Demiş senin 6 ay önce hiçbirşeyin yoktu nasıl oldu.
Darendereli bir kutu çıkartmış bak demiş buna 1 dolar atıyorsun kapağı açılıyor. Amerikalı elini sokuyor Falını almak için 1 dolar daha atmadan kutunun kapağı açılmıyor.
Kayserililer ticarette çok mu mükemmel? Hiç mi eksiklikleri yok? Olmaz olur mu? Ama bu eksiklikleri genelleyemeyiz. Bir kısım Kayserililerde görüldüğünü söyleyebiliriz. Ayrıca sadece Kayserililerde de değil ticarette batmış bir çok işadamında görülen özelliklerdir.
1) Hasettirler. Hemşehrilerine, rakiplerine, akranlarına karşı haset ederler. Bu haset bunları yiyip bitirir.
2) Sektörlerinde "En büyük olma" arzuları gereksiz riskler almalarına neden olur. Bu riskler sonlarını getirir.
3) "Büyük para"yı bulduktan sonra kardeş kardeşe düşer. Baba-oğul kavgası çok yaygındır. Ailede dirlik biter. Bu da sonlarını hızlandırır. Servetlerini elde ederken gösterdikleri başarıyı çocuklarını yetiştirmekte gösteremez.
Yaşlı Kayserili hasta yatağında yatıyor. Oğlum Ahmet burada mısın?
Buradayım baba diyor oğlu.
Hasan sen burada mısın oda buradayım baba diyor.
Baba tekrar kızım Ayşe sen burada mısın diyor kızı da buradayım diyor baba hiddetle
- Ulan hayvan herifler dükkana kim bakıyor.
4) Ellerinin sıkı olması beraberinde hayatın keyfini ve zevklerini kaçırmalarına neden olur.
5) Para kazanmak için sağlıklarını hiç önemsemezler. Paraya verdikleri önemi sağlıklarına vermezler. Bunun sonucunda da sağlıklarını kazanmak için paralarını harcamaları gerekir.
Bu yazıda her ne kadar Kayserilileri anlattıysam da aslında ticarette başarılı olanların ya da başarısız olanların sırları var. Lütfen yazıyı bu gözle okuyun.
Ticaret açısından Yahudilerle Türklerin farkları!
Tebernüş Kireçci'yi Twitter'den takip etmek için Buraya tıklayınız
Yorumlar
Hocam yazılarınız çok eğitici ve keyifli. Çevremde ne zaman paradan para kazanmaktan bahsetsem hep aç gözlülükle gereksiz hırs yapmakla yargılanıyorum. Benimde cevabım; para insanı neyse o yapar. Kötüysen para insanı kötü yapar, iyiysen daha iyi bir insan yapar. Sizinde daha önce söylediğiniz gibi para her insana yakışmaz. Saygılarımla
Üye işlemlerinden üye olup / giriş yaparak sizde yorum yapabilirsiniz. Üye işlemleri için tıklayın