Yikim kararina itiraz ve guclendirme
Soru
Sayin profoser .Emlak Kulisindeki yazilarinizi buyuk bir dikkat ve ilgi ile takip ediyorum .Bunlardan birinde (24Mart2016 ) kaleme aldiginiz cevabiniz dikkatimi cekti .Bu konuda cok degisik iddilar duyuyoruz.Cevabinizda soyle onermissiniz:
"Ancak riskli tespit raporunun kesinleşmesiyle ilgili belediyece binanın yıkımı ve tahliyesi için 60 günlük süre verilir. Bu aşamada, İdare Mahkemesi?ne yıkım işleminin iptali için dava açıp yürütmeyi durdurma kararı alarak ve eşzamanlı olarak Sulh Hukuk Mahkemesi?nde güçlendirme davası açarak binanızın güçlendirilebileceğini ispatlamak suretiyle engelleyebilirsiniz.
Bu konuda eger zahmet olmazsa benim de birkac sorumu cevaplamanizi saygiyla rica ediyorum .1)Yikim isleminin iptali davasi ,yikim icin verilen birinci 60 gune ilave olarak verilen ikinci uzatma (30 gun ) suresi icindede yapilabilirmi 2) Guclendirme kararinin alinmasi icin 4/5 orani sart midir .Bildigim kadariyla 4/5 orani ortak yerlerde yapilacak onarim vs. icin gerekli .Kat Mulkiyeti Kanununun 19.Maddesinin ikinci bendi ,guclendirme davasinin herhangi bir kat malikinin yapabilecegini ve eger Mahkeme bu guclendirme gereksinimini onaylarsa ,diger kat maliklerinin buna itiraz edemiyecegini soyluyor. Eger henuz kat malikleri tarafindan herhangi bir yikim karari alinmamisa(sadece Belediye yikim tebligati gondermisse ) ,herhangi bir kat maliki guclendirme davasi acabilirmi ? Eger acilan bu davalar olumsuz/red ile sonuclanirsa dava acan herhangi bir tazminat odemek zorunda kalirmi ? Aydinlatici cevaplariniz icin simdiden sukranlarimi sunar saglik ve mutluluklar dilerim .
Yanıt : Mert Bey, 6306 sayılı Kanun Uygulama yönetmeliğine göre güçlendirme kararı içim 634 sayılı Kanun 19.maddede belirtilen maliklerin 4/5 oyu gereklidir. Akabinde de güçlendirme projesi hazırlanarak ruhsat alınması gerekir. Güçlendirmeyi idarenin verdiği sürede tamamlamak durumundasınız. Her idari işleme karşı dava açabilirsiniz. Sırf güçlendirme davası açıldı diye bir tazminat yükümlülüğü doğmaz. Bu sürede kentsel dönüşümdeki işlemler yürüyecektir. Kolay gelsin.
Prof. Dr. Gürsel Öngören tarafından yanıtlandı. Yanıt : Mert Bey, 6306 sayılı Kanun Uygulama yönetmeliğine göre güçlendirme kararı içim 634 sayılı Kanun 19.maddede belirtilen maliklerin 4/5 oyu gereklidir. Akabinde de güçlendirme projesi hazırlanarak ruhsat alınması gerekir. Güçlendirmeyi idarenin verdiği sürede tamamlamak durumundasınız. Her idari işleme karşı dava açabilirsiniz. Sırf güçlendirme davası açıldı diye bir tazminat yükümlülüğü doğmaz. Bu sürede kentsel dönüşümdeki işlemler yürüyecektir. Kolay gelsin.
Yorumlar
Henüz yorum yok.
Üye işlemlerinden üye olup / giriş yaparak sizde yorum yapabilirsiniz. Üye işlemleri için tıklayın