yakıt paraları başkasından alınabilinir mi?
Soru
Sayın Tebernüş bey merhaba. İst. Erenköy'de ikamet ettiğim 28 dairelik merkezi sistem ısınmalı apartmanda kentsel dönüşüm kapsamında yıkım kararı alındı. Müteahhitimiz ile ön protokol imzaladık. 5 daire ekim 2015 tarihinde dairelerinden taşındılar. Apartman inşaat komitesi 5 dairenin sözde radyatörlerini kapattı ve yakıt paralarını kalan dairelerin vermesi üzerine karar aldı. Yöneticimizin yakıt parasından muaf olduğu apartmanımızda şimdi gelen yakıt parası 22 daireden alınıyor. Her ay her malik fazladan 50-60 TL civarında yakıt parası vermeyen 5 dairenin parasını ödüyor. Ben kat maliklerinin kanunun 20. maddesinin C bendine ve 27. maddesine göre itiraz ettim. Şuan ödememi 27 daireye bölüp öyle ödüyorum. Fakat inşaat komitesi yakıt parasının 22 daireye bölünüp, daireme düşen hisseyi ödemem konusunda ısrar ediyor ve müteahhit'in vereceği kiranın tarafıma eksik yatırılacağı konusunda beni tehdit ediyor.
K.M.K yukarıdaki maddeler açık seçik varken ve bu konuda haklı olduğumu kanıtlayan yargıtay kararları alınmışken, ödemeyen dairelerin yakıt parası diğer dairelerden alınabilinir mi? Müteahhit'in kirayı tarafıma eksik yatırması kabul edilebilinir mi? Kira eksik yatarsa şikayetimi tüketici hakem heyetine mi yapmalıyım?
Cevaplarınız için şimdiden teşekkür ederim.
Saygılarımla
Turgut GÜNEYLİ
Yanıt : Merhaba. Kat Mülkiyeti Kanunu maddelerinin esas alınması gerekiyor. Ayrıca müteahhit ile yapılan sözleşmede kira bedeline ilişkin yapılan bir husus varsa ve sözleşme geçerli olan bir sözleşme ise kira bedelinde değişiklik yapılmaması gerekiyor. Değişiklik yapılması halinde tüketici hakem heyetine şikayetinizi yapabilirsiniz. Sözleşme örneğinizle bir avukata bu konuyu danışabilirsiniz.
Özge Özdemir tarafından yanıtlandı. Yanıt : Merhaba. Kat Mülkiyeti Kanunu maddelerinin esas alınması gerekiyor. Ayrıca müteahhit ile yapılan sözleşmede kira bedeline ilişkin yapılan bir husus varsa ve sözleşme geçerli olan bir sözleşme ise kira bedelinde değişiklik yapılmaması gerekiyor. Değişiklik yapılması halinde tüketici hakem heyetine şikayetinizi yapabilirsiniz. Sözleşme örneğinizle bir avukata bu konuyu danışabilirsiniz.
Yorumlar
Henüz yorum yok.
Üye işlemlerinden üye olup / giriş yaparak sizde yorum yapabilirsiniz. Üye işlemleri için tıklayın