Kaybettiklerimi İstanbul topraklarında kazanmak istiyorum

Soru

Önceki soruma verdiğiniz cevap için çok teşekkür ediyorum. Bir kaç köşe yazınızı okuma fırsatım oldu. Çıkardığım sonuç 30 lu yaşlarda olmam ve ayda 700 tl gibi net bir birikimim olması nedeniyle kira geliri olan gayrimenkul almak. Haklısınız. Fakat bir yazınızda kira gelirine ihtiyacınız yoksa 5 10 sene için arsa, daha uzun vade için arazi tavsiye etmişsiniz. Şayet 5 10 sene için arsa ve arazinin getirisi alacak olduğum konut veya işyerinden fazla olacak ise arsa ve arazi almam daha iyi olur. kira geliri lazım değil. Ben Düzce de oturuyorum. 2 deprem geçirdik. Her yönden bir zarar gördük. Buralarda gelişiyor. Lakin "İki büyük cihanın kesinti noktasında, Türk vatanının ziyneti, Türk tarihinin serveti, Türk milletinin göz bebeği İstanbul, bütün vatandaşların kalbinde yeri olan şehirdir." demiş olan Mustafa Kemal Atatürk'e katıldığım için tercihimi İstanbul dan yapmak istiyorum. Çanta beldesinde işyeri olan eniştem var. Bakacağını söyledi. En fazla 130 bin liralık bir yer alabilirim. İstanbul da bir deprem beklediği için işin içinden çıkamıyorum. Yani son tutar dalımızı da kaybetmek istemiyoruz.Sizler daha iyi bilirsiniz. Ne yapmalıyım. Nereleri tercih etmeliyim. Sizi sürekli rahatsız edecek değilim. Ne kadar faydalı olabilirseniz o kadar olmanızı rica ediyorum. Kul çare arar Allah(c.c.)kapı aralar. Gün doğmadan neler doğar diyor kolaylıklar diliyorum.

Tebernüş Kireçci tarafından yanıtlandı.
25 Ekim 2014 | 17:09 AKİF KAYA 2021 Kişi okudu

arsa ifrazi problemi nasıl cözeriz

Soru

merhaba dedemden amcam ve babama kalmıs olan uzerlerınde her ıkısınınde yapısı olan bir arsamız mevcut(tapu tek tapu amcam ve babam uzerıne kayıtlı). fakat amcamın yersız kavgalarından bıktıgımız ve basımızın belaya gırmesını ıstemedıgımız ıcın arazının ıfrazının yapılmasını ve herkesın yerını tam olarak bılmesını ıstıyoruz. zira istenmeyen kotu durumlar yasanacaktır. ifrazı nasıl yaptıracagız? illa mahkemeye basvuracakmıyız? tek taraflı başlatılabilir mi? ifraza amcam karsı çıkabilir veya itiraz edebilir mi? bır yol gosterın cunku gercekten cok sıkıntılı durumlar oluyor

Satfiye Kireçci tarafından yanıtlandı.
25 Ekim 2014 | 14:20 celal eker 433 Kişi okudu

Batisehir daire teslimati

Soru

Merhabalar Tebernüs bey, 2012 de F Blok, tan daire aldim teslimat Nisan 2014 idi sonra Ekim 2014 dendi, Telefonla zar zor sekreterden bilgi alibiliyorsunuz? Böyle bir ilgisizlik görmedim ve kendi paranizla rezil oluyorsunuz. Kiminle görüsecegimizi bilmiyoruz bilgi almak icin kimseyle baglamiyorsunuz. Satis gerceklesirken ilgi ve alaka daha sonra ilgisizlik, daireye verdigimiz para cerez parasi degil. Kiminle irtibata gecmeliyiz? Bu sahsin Email yada telefonuna ulasabiliriz. Saygilarimla Cüneyt

Tebernüş Kireçci tarafından yanıtlandı.
25 Ekim 2014 | 14:00 Cüneyt Dik 865 Kişi okudu

kat karşılığı verilen arsadan alınan dairenin satışı hakkında

Soru

öncelikle selamlar; sn. tebernüş kireçci yazmış olduğunuz kitaplarınızı defalarca okudum ve çok faydalandım. çok faydalı olduğunu düşündüğüm emlak kulisi ve bu sitenizinde takipçisiyim. benim size şöyle bir sorum olacak. 1991 yılında aldığım arsayı müteahhide verip 1 daire aldım. 2011 yılında tapu çıktı. tapu üzerinde herhangi bir satış bedelide yok. şimdi bu dairemi satmak istiyorum. rayiç olarak 93.000 tl görünüyor. ancak daire gerçek fiyatı bunun çok üzerinde. şimdi ben bu daireyi kredi kullanan birine satıyor olsam ve 400.000 tl kredi çıkıp kullanılacak olsa tapuda göstermem gereken en düşük değer bu olacak. rayiç bedelle bu bedel arasındaki farktan böyle bir satışta değer artış kazancı olarak tarafıma gelir vergisi çıkarmı. araştırmalarımda maliyenin ve danıştayın bir çok birbirinden farklı kararları ve bu konuda uzman bir çok kişinin de farklı farklı yorumları var. kimisi 5 yıl başlangıcını arsanın edinim tarihi olarak görüyor ve vergi doğmaz diye yorumluyor. kimiside müteahhitten tapunun alındığı tarihi esas alıyor. arsa 1991 de alındı. müteahhide verildi. 2011 de tapusu alındı. rayiç 93.000 tl. ne yapmam gerekir. sağlıcakla kalınız. saygılarımla...

Satfiye Kireçci tarafından yanıtlandı.
25 Ekim 2014 | 12:17 murat akbulut 1253 Kişi okudu

mahmutbey gişelerinin kalkması ile ilgili görüşleriniz ve yardımlarınızı bekleri

Soru

merhabalar tebernüş bey istanbul 395-1204 arası şehrini Konstantinopolis ismiyle peninsula yarımadasında kurar 1204-1261 Latinlerin işgaline uğrayan Konstantinopolis buradaki şehri kuzeye dogru taşımaya başlar 1453-1922 osmanlı devleti ise 1600 başında sur içinden kuzeye kayışa devam eder 1922 -1999 şehirleşme yerinde kalmıştır 1999 -2014 şehir tekrar kuzeye açılmış olup buradaki yerleşim yerleri yollar ve otobanlarla sarılmıştır şimdi 1992 kurulan bir ilçe olan bahçeşehir şehir dışında kaldıgında insanlar buralara evlerine gelmek için ayrı bir ücret ödemektedirler görülen tarihten beri şehir kuzeye açıldıkça yeni yerleşim alanları katıldıkça sınırlarından taşmış olup halen istanbulun göbegindeki mahmutbey gişeleri soygunculuga devam etmektedir mahmutbey gişelerinin istanbul trafigine o kadar çok sorun çıkarıcak ki farkında degiller araçla akşam üstü sıf mahmutbey gişelerinin yüzünden yolda 2 saatimiz geçiyor bu eziyettir tarihte imparatorlar şehirlerine ne gerekiyorsa onları yapıyorlardı şehirler kalabalıklaştıkça şehir dışarı kayıyordu kayarken insanlar magdur olmuyorlardı şimdi kayaşehir kuruldu başakşehir orada az ileride ıspartakule yanıbaşında bahçeşehir oradaki araçlar hangi yolları kullanıyor mahmutbey tem bizler site sakinleri olarak -Karayolları Genel Müdürlüğü -İBB Ulaşım Daire Başkanlığı -BİMER ulaşmak şartıyla dilekçeler hazırladık şu anda ıspartakule ve bahçeşehirdeki sitelerde bunları site yönetimlerine verdik başakşehir ve kayaşehirde dilekçelerini gönderirlerse el birligiyle mahmutbey gişelerini kaldıralım yoksa insanlara yazık günah sizce kalkma ihtimali ne durumdadır tebernüş bey ? kaldırırlar mı ?bakanlar kurulu izni gerekli sanırım ? illa bakanlardan biri o trafikte kalıp kaldıralım mı der ?

Tebernüş Kireçci tarafından yanıtlandı.
25 Ekim 2014 | 10:00 nuri kaya 2369 Kişi okudu

Ek sözleşme hatası yanlış mı yaptık ??

Soru

Arsamızı verdiğimiz müteahhitle yapılan ilk iinşaat sözleşmesinde kat planı şöyle idi : her katta bodrum ortak kul. alanı + zemin kat + 4 kat diye sözleşme yapılmıştı. Müteahhit binaya başlamak yapı ruhsatı almak istiyorum orası yanlış yazılmış diye ek sözleşme yaparak bu ibareyi : zemin + 4 kat diye değiştirdi. Ama bina bodrum + zemin + üzeri 4 kat oldu. Ek sözleşmeyi imzaladık diye bodrum katlar müteahhitin yönetiminemi geçti ?

Satfiye Kireçci tarafından yanıtlandı.
25 Ekim 2014 | 09:38 damla sarikaya 375 Kişi okudu

plan projeye aykırı yapıya belediyenin iskan izni vermesi.

Soru

Ben arsa hissedarli olarak yüklenici ile katkarşıligı noterden sözlesme yaptık,fakat yüklenici yapıyı kafasına göre yapmıs ortak alanlarda bulunan fransiz balkon pencereler240cm boyunda olması gerekenler cam cerceve yapı,150cm pencereyapılmış,cocuk havuzu yapilmamiş,yükleniciye düsen daireler buyuk yapılmiş buna iskan verilmiş ben dairemdeki tüm hataları mahkemece tespit ettirdim,fakat ne belediye nede yüklenici bu konuda gereken görevlerini yapmadılar,yüklenici ve belediye susarak gecistiriyorlar,hangi kurum bunlari denetlemeden sorumlu ben ne yapabilirim.

Satfiye Kireçci tarafından yanıtlandı.
25 Ekim 2014 | 06:51 murat karabulut 600 Kişi okudu

Hisseli tapuda anlaşmazlık.

Soru

Hisseli tapulu müstakil evim var hissedarla ortak metrekareler ayrı binalar. yanımızda aynı şekil 2 eski bina var mütahitle onlar anlaşmış satmışlar evlerini bizde anlaştık sözde ancak hissedar yanaşmıyor evler çok eski 50 yıllık. Teyze yaşlı vermem diyor ama bende yeni daire istiyorum nasıl bir yol izlemek gerekir ? Depreme dayanıklı değil ekipleri çağırsak karar aldırsak bu sefer mecbur yıkılır mı ? Teşekkürler

Satfiye Kireçci tarafından yanıtlandı.
25 Ekim 2014 | 01:33 Ramazan Karakılıç 3363 Kişi okudu

İnşaat Halindeki Projeden Tapusuz Ev Almak

Soru

Merhaba, öncelikle cevabınız için şimdiden teşekkür ederim. Bursada yüksekoba inşaattan 2+1 alt kat ve 2+1 üst kat olmak üzere bir dubleks daire almak üzereyim.İnşaat firmasıyla bir sözleşme imzalanacak fakat banka kredisi ve tapu işlemlerinin aralık ayında gerçekleşmesinin münkün olduğunu söylediler. Ortada tapu olmadan ve banka krediside aralıkta çıkacakken sözleşmeyle peşinat verip evi almakta bir sakınca varmıdır? Ve bu sözleşmenin geçerliliği nedir? Sözleşme kesinlikle noter huzurundamı yapılmalıdır? Tekrar teşekkürler.

Satfiye Kireçci tarafından yanıtlandı.
25 Ekim 2014 | 01:03 Hasan Korkmaz 1406 Kişi okudu

Kiptaş Kayabaşı Konutları

Soru

Öncelikle iyi çalışmalar diliyorum.Benim Kiptaş Kayabaşı konutlarında 3+1 115 m2 Sazlıdere barajını gören içinde kiracısı olan bir dairem var(600 TL kira getirisi) Daireyi 2008 yılında Kiptaştan topraktan satın almıştım.Kayaşehir'e yapılan ve yapıldığı parselde tek başına kalmış bölgede yapılan Toki ve Özel projelere nazaran çok geride kalmış , prim yapma , gelişme açısından talihsiz bir proje olarak bugünlere geldi.Memur maaşımla kazandığım bunun dışında başka bir yatırımımın olmadığı tek yatırımım ve yıllardır prim yapar diye bekliyorum ama insanlar Kayaşehir de ki projelerden ev alıp sadece peşinat ödeyerek aldıkları evlerini 1 yıl geçmeden 100-150 bin tl karla satıp para kazanmaları moralimi bozmakta ve bu da beni evi satıp başka yatırımlara yönlendirme konusunda kafamı karıştırmaktadır.Bu sebeple daire mi satarak Arnavutköy'de konut tahsis alanı olarak belirlenmiş yerlerden iyi konumda m2 si 300 tl (Daha uygun yerlerde mevcut m2 si 150 Tl) olan bir yerden arsa almak istiyorum ama kafam çok karışık.Arsa alırsam 3 yıl satmayı düşünmüyorum.Korkum şu ki şu an konut tahsis alanı olarak görünen yer 3 yıl sonra ya da daha erken bir zamanda yeşil alan ilan edilebilir.Bu sebeple zarar ederim korkusu var ama riskte almak istiyorum.Bana bu konuda tavsiyede bulunursanız çok memnun olurum.Siz olsanız ne yapardınız?

Tebernüş Kireçci tarafından yanıtlandı.
25 Ekim 2014 | 00:28 Mehmet DEMİR 5002 Kişi okudu