İnşaatı Yarım Bıraktığımız Arsamızın İfrazı

Soru

Merhaba Harun Bey ; başımızda çok ilginç şimdiye kadar örneğine rastlamadığımız bir durum var, size kısaca anlatmaya çalışacağım, şimdiden teşekkür ederim müteahhit olarak kendimize ait arsamızda projede 4 blok olarak gözüken inşaatın ilk bölümü olarak 2 adet bloğu bitirdik ve % 80 ini sattık, daha sonradan inşaata devam etmeme kararı aldık ve diğer 2 bloğun yapılacağı arsa payının ifrazını yaparak satmaya karar verdik, ifraz için muvaffakatname engeliyle karşılaştık, yinede 1 kişi hariç herkesten topladık ama rant peşinde olan ve bir şeyler talep eden bu kişi yüzünden şu anda beklemedeyiz, ayrıca ek bilgi olarak 5 yıllık ruhsat süresi yılbaşında bitmek üzereyken uzatma yaptık, arsamızın kalan kısmını da ifraz etme garantisiyle kat irtifaklı tapularını sattığımız kişinin üzerine devrettik, bu bilgiler ışığında arsamızın ifrazı için herkesten muvaffakatname almak şartmıdır, ayrıca arsamızın kendimize ait olup kat karşılığı olmadığını tekrar edeyim, yani kısaca kendi arsamı sonradan ikiye bölerek satamazmıyım, mahkeme yolu ile mi halletmeliyim, buna bir cevap verebilirseniz çok sevinirim.

Harun Özeri tarafından yanıtlandı.
19 Nisan 2017 | 17:36 Fatih Menteşe 807 Kişi okudu

Tarımsal depolar hakkında?

Soru

Harun bey merhaba, İzmir/menemen'de 23.030 m2 bir tarlamız var. biz tarlayı tarımsal depoya çevirmek istiyoruz. tarımsal depo olarak kullanmak istiyoruz. Menemen belediyesi ile yaptığımız görüşmede %5 tarımsal depo %10 hayvancılık için şuan izni olduğunu söyledi. Biz tarımsal deponun yüzdesi arttırmak istiyoruz. en son 2011 yılında arttırma izni verdiğini söyledi belediye ama Tarım İl müdürlüğü eğer onay verirse yüzdenin arttırılacağına dair bir yazı verdi. arazimizin etrafında depolar ve sanayi bulunmaktadır. Biz bu %5 durumu tarımsal depo durumunu, %30 veya %40 (6 -7 dönüme tekamül ediyor) yapma şansımız şimdiki koşullarda mevcutmudur? Konu ile ilgili uzman görüşünüze başvurmak istedim. Şimdiden ilgi ve alakanıza teşekkür ederim.

Harun Özeri tarafından yanıtlandı.
04 Nisan 2017 | 15:47 Yusuf Uluözen 505 Kişi okudu

Bodrumdaki dukkan deposu girisi

Soru

Harun bey ,bir onceki soruma verdiginiz cevap icin tesekkur ederim .Yanliz bir konuda tereddutte kaldim .Cevabinizda " Tamamen gömülü kattaki depolara dışarıdan direkt olarak giriş verilemez. " diyorsunuz . Su iki durumda dukkan depolari nasil yorumlanir. a) Dukkan deposunun girisi binanin disindan degil de icinden fakat diger daire depolarinin oldugu bodrum ( otoparkin oldugu tamamen gomulu ) kattan olursa .b) Dukkan deposunun girisi bir ustteki dukkanin icinden olursa .Cevabiniz icin simdiden tekrar tesekkur eder iyi calismalar dilerim.

Harun Özeri tarafından yanıtlandı.
24 Mart 2017 | 16:41 Salih Yukselten 371 Kişi okudu

Çorlu da imarlı arsa sıkıntısı

Soru

Merhaba Harun Bey ; Bir firma Çorlu da merkeze çok yakın bir mevkiide bulunan 300m2 lik arsaları yarısı peşin kalanı taksitle olacak şekilde ve tapusunu hemen veriyor. Sorum şu tapusunu aldıktan sonra daha yüksek bir fiyata satabilirsiniz diyede biliyor. Bana hiç mi hiç mantıklı gelmedi.bu tazr işler oluyormu normal mi danışmak istedim. Şimdiden teşekkürler.

Harun Özeri tarafından yanıtlandı.
22 Mart 2017 | 16:01 leyla kabakcı 737 Kişi okudu

Kamulaştırma ve tescil sorunu, kamulaştırılan arazinin eski sahibine tescili

Soru

Çok karışık ve ilginç olduğuna inandığım bir sorum olacak önerinizi bekliyor olacağım. 1999 yılında o zamanın kuruluşu olan yse tarafından kamulaştırılan taşınmazımız mahkeme kararı ile tarafımıza ödeme yapıldı. YSE orada geçici olarak asfaltlama sahası kurdu. İşlerini tamamladıktan sonra araziyi terk edip gittiler. O günden sonra taşınmaz kendi halinde durdu. Fakat geçtiğimiz günlerde fark ettiğimiz konu taşınmaz üzerinde şerh maddesi halen durmasına rağmen ilgili kuruma tescili yapılmadığından adımıza ve hisse/pay oranı ise 0.000/1.000 görünmekte tapu ile görüştüğümüzde halen üzerimize kayıtlı olduğunu söylediler. Bu taşınmaz üzerinde tasarrufumuz nedir veya ne olmalı. Zaman aşımı varmıdır. Bu taşınmaz üzerinde halen tasarrufumuz olabilir mi. Cevaplarsanız sevinirim. Zira bu konuya bağlantılı olan bitişik parsel üzerinde tekrar bir kamulaştırma olayı mevcut.

Harun Özeri tarafından yanıtlandı.
22 Mart 2017 | 12:25 Hüsnü TOPSAKAL 691 Kişi okudu

amortisman indirimi hakkında

Soru

iyi günler.kira beyannamesi vereceğim; giderlerim olduğu için gerçek götürü yöntemini seçeceğim.bununla ilgili; 1. Amortisman indirimi alır mıyım alırsam ne kadar alırım :( evin yaşı 30) 2. Amortisman indiriminde evin bedelinin % 2 si gider olarak yansıtılıyor değil mi? evi 2008 yılında 110 bin tl ye aldım.fakat tapuda 35500 tl yazıyor.amortisman indirimi hangi fiyattan hesaplanacak? yoksa bunların dışında evin güncel değeri üzerinden mi hesaplanacak? yanıtlarsanız sevinirim.teşekkürler

Harun Özeri tarafından yanıtlandı.
20 Mart 2017 | 16:30 ozan esen 609 Kişi okudu

2003 yılında yapılan evimiz hakkinda

Soru

Harun Bey merhaba. Encümen kararı yeni verildi. Bizim ruhsatimiz yok diye verildi şikayet üzerine. Yan komşu mesafesi 3.5 mt çekili arka bahçe 60 cm damla payı çekilmiş halde. 2003 te bina kullanma izni alınmış durumda.

Harun Özeri tarafından yanıtlandı.
16 Mart 2017 | 15:25 Nuri Serdar 344 Kişi okudu

2003 yılında yapılan evimiz hakkinda

Soru

Cevaplarınız için çok teşekkürler harun bey. Komşumuzun şikayeti üzerine yapı tatil tutanağı tutuldu ve encümen kararı ile mühür ve yıkım kararı verildi. Eski bina olduğu için de para cezası verilmiştir yazıyordu. Binamız 2003 yapımı ve iskanlı. Yeni kanuna göre de eski kanuna göre de ekleme büyütme hiçbir işlem yapılmadı. Mayıs sonuna kadar seçme şansımız olan nedir açıklarsanız sevinirim. Gerekli evraklar neler dir?

Harun Özeri tarafından yanıtlandı.
16 Mart 2017 | 14:25 Nuri Serdar 557 Kişi okudu

Bodrum katindaki depolar

Soru

Harun bey gunaydin , Kentsel Donusumde yillardir buyuk bir haksizlik devam etmektedir .Muteahhitlerin , yasa ve yonetmelikleri gayet iyi bilmelerii ve onlardaki tum aciklari kendi cikarlarina gayet iyi kullanmalarina mukabil mulk sahiplerinin buyuk bir kismi elifi mertek sanmakta onun bunun akilina uymakta ve dolayisiyle hak kayiplari yasayip Kentsel Donusum magduru olmaktadirlar . Muteahhitlerin buyuk bir kisminin Avukat konusunda hicbir mali zorlugu bulunmamakta fakat kat malikleri gerek dogru Avukati bulma konusunda gerekse bunun yukleyecegi mali yuk konusunda bircok problemlerle yasamaktadir . Ya onun bunun tavsiyesiyle veya el yordamiyla hareket etmektedirler . Yani Kentsel Donusumde Muteahhit ile Kat Maliki nin haklarini mudafaa imkani acisindan buyuk bir ucurum vardir . Ne yazik ki Cevre Bakanligi buna seyirci kalmakta ve magdur vatandasin haklarini korumak konusunda ele gelir bir katki yapmamaktadir .( Inanmiyanlar ,Cevre Bakanliginin herhangi bir subesine gidip Kanuni haklari nin korunmasi yonunde bilgi ve yardim talebinde bulunsunlar/Bu gercegi ve elestirileri bazi( avukat ) kose yazilarinda da gorebilirsiniz .) Ne mutlu ki "Emlak Kulisi" ve onun bilgili elemanlari var , problemlerimize isik tutacak . Umarim asagidaki problemime de bir isik tutarsiniz . Durum sudur: Bildigim kadariyla "Bodrum Katlar "Ortak Kullanim Alanlaridir " ve Ortak Yerlerden her Kat Maliki , Arsa Payi oraninda kullanma hakkina sahiptir.Bodrum katlarda Kat Maliklerinin ihtiyaclarini karsilamak icin depolar yapilabilir . NE VARKI Muteahhit bu bodrum katinda her kat maliki icin bir Gardrop buyuklugunde depo verirken ,giris katinda ,kendi payina dusen dukkanlar icin ,neredeyse bir dairenin yarisi kadar ( her kat malikine verdiginin 30-35 kati ) depo ayirmistir . Bu dukkan depolarin ebatlarindan dolayi da bodrum katina sigabilecek tum otoparklarinbir kismini bahceye insaa etmektedir . Burada Muteahhitin yaptigi hinlik , bodrum katlarinin Emsal degerine girmedigi ve bu yuzden de Kat Maliklerinin , " Muteahhitin Emsal Paylasim Oranini ihlal ettigi " itiraz ve sikayetinde bulunamayacagi dusuncesidir . Sizce bu durumun kanuni midir ? Muteahhitin ,bodrum katta bu kadar (fahis ve orantisiz ) bir depoya sahip olmaya "Imar Kanunu " ve ilgili kanun ve yonetmelikler cevaz veriyormu ? Ne yapmamiz gerekiyor ? Insaat icin henuz Belediyeden onay alinmamistir ( proje asamasinda ) . Bu arada , bodrumdaki dukkan depolarina girisin disaridan veya dukkan icinden olmasi durumu degistirir mi ? Harun bey ,inaniyorum ki bu konuda kafasi karisik bircok okuyucunuz vardir .Dolayisiyle hem onlarin adina hemde kendi adima , vereceginiz ceyap icin sukranlarimi sunarken yasaarla ilgili yapmis olabilecegim hatalar icin herkesin hosgorusune siginiyorum .

Harun Özeri tarafından yanıtlandı.
15 Mart 2017 | 05:50 Salih Yukselten 2777 Kişi okudu

2003 yılında tapulu arsaya yapılan bina ruhsatı hakkında

Soru

Merhabalar Harun Bey teşekkürler cevabınız için. Encümen kararının içeriği ; bahçe mesafelerine tecavüzlü olduğundan ruhsata bağlanamayan kaçak binanın yıkımına karar verilmiştir ve 2009 yapımı öncesi olduğu için para cezası verilememektedir şeklinde. Evimizin eski yönetmeliğe tabi olup olmadığını sormuşşunuz neyi kasteddiniz? Birde gerekli evraklara sahip olup olmadığımızı sormuşsunuz hangi evrakları sordunuz? Bizim binamızın bitimi 16.12.2003 tarihinde ,bina bildirimi 01.02.2004 yapıldı aynı zamanda 01.02.2004 tarihinde belediye tarafından yapı kullanım izni verilmiştir.Bu belgeleri hazırlayıp veren belediye 2008 yılında kanunla kapatılıp merkez ilçeye bağlandı. 14 senedir de emlak vergisi ödüyoruz. Bizim durumumuzda 1999 depremi sonunda aynı sokak,mahalle ve belediye de yüzlerce yapı bulunmaktadır.

Harun Özeri tarafından yanıtlandı.
14 Mart 2017 | 23:35 nuri serdar 867 Kişi okudu