Apartmanda Bulunan Ortak Alanların Bölüşümü ?

Soru

Sayın Nihat Dönmez Not: Daha önce gönderdiğim aynı sorumun detaylı ifadesi. Sekiz bloklu ve güvenliği olan temizliği şirket tarafında yapılan bir sitede oturuyorum.Sorum şu?Blokların giriş katı ortak alan olarak ayrılmış.Tapumuzda şu nolu depo veya kömürlük şu daireye aittir diye ibare var.Yalnız Müteahhit Zamanında her daireye ayrı ayrı yer bölmemiş .Bazı odalar büyük bazılarınıda küçük oda şeklinde bölmüş. Bulunan odalar apartmanda oturanların sayısına yeterli değil. Komşular ne kapsam bana kalır matığı ile adil bir bölüşüm olmadan kendi kafalarına göre bu tek odaları işgal etmiş kapılarına kilit vurmuşlar diğerlerine şans tanımadılar. Kendileri tek oda kullanırken diğerleri iki kişi bir odayı kullanmak zorunda kalıyor. Sorunu da çözmeye yanaşmıyorlar. Halbuki kimsenin yeri belli olmadan ve antlaşma sağlanmadan hiç kimse ortak alanın bir bölümünü veya odasını kapatmamalı .Diğerbir sorum ?Aynı ortak alanın bir tarafına müteahhit daire oluşturmuş üyelerin aidatları ile değil satarım düşüncesiyle fakat satamadı.Sitede 4 binanın altında aynı durum mevcut buda ortak alanlarda dolayısıyla bir daralma meydana getiriyor.Diğer bloklarda bu durum yoktur.Bunlar kapıcı dairesi değil çünkü güvenlik ve temizlik şirket tarafından yapılıyor zaten aidat ödüyoruz. Bu dairenin tapusu da yok fakat su ve elektrik doğalgaz bağlı.Kirayı da yönetim alıyor. Binada bulunan ortak alanların çözümü siteye mi ait yoksa bina da oturanlar mı çözmeli.Kiracıdan alınan kira o binanın ortak alanına harcanması gerekir mi ? Sorunu nasıl çözebiliriz.Kiracı dairesini iptal edebilirmiyiz Teşekkürler cevabınızı bekliyorum.

Nihat Dönmez tarafından yanıtlandı.
01 Ekim 2017 | 22:53 Bedri Aygün 1260 Kişi okudu

yeni binalardaki asansör, kalorimetre vb. cihazların garantileri hangi tarihte başlar.

Soru

Yeni aldığımız (üç yıl oldu) dairede, 1- asansör sık sık bozuluyor. 2- kalorimetreler bozuk denerek ortak paylaşım yapılıyor. Bu da yönetim planına göre değil teraslara bir buçuk katı olarak yapılıyor. 3- En önemli konu site projeye aykırı olarak ısı yalıtımı yapılmadan imal edilmiştir. Bu ve buna benzer konular da yönetici (yöneticimiz mütahitin taşeronu olduğu için) bu konuları hiç bir şekilde mütahite iletip giderilmesi için girişimde bulunmamaktadır. yardım ve önerilerinizi bekliyorum. Çalışmalarınızda başarılar dilerim.

Nihat Dönmez tarafından yanıtlandı.
29 Eylül 2017 | 16:30 İsa KAYHAN 759 Kişi okudu

apatman aidatının arsa payı üzerinden alınması?

Soru

Merhabalar İnsanların sorularına açıklayıcı bilgi vererek faideli işler yaptığınız için öncelikle teşekkür ederim. Nihat bey; yaklaşık iki ay önce bir daire aldım ve apartmana en son oturan kişi benim. Bina 36 daireden oluşmakta olup üç tip daire bulunmakta 22 adet 4+1, 11 adet 3+1, 3 adet dublex. Daireyi aldığım kişinin arsa payı 138 m2. ödediğim aidat 160.00 TL. aynı şekilde benim gibi 4+1 dairede oturupta arsa payı 113 m2 olan kişi ise 140.00 TL ödemektedir.yani her ikimizde aynı boyutta dairede oturmakta fakat farklı aidat ödemekteyiz. Aynı şekilde 3+1 daireler arasında bile değişik aidatlar ödenmektedir. Yönetime haksızlık yapıldığı ve konunun düzeltilmesi gerektiğini belirten bir dilekçe verdim. Yönetici beni telefon ile arayarak Kat mulkiyeti kanunu MADDE 20 ye atıfta bulunularak başkacada anlaşma olmadığını belirtilerek aidatların doğru olduğu söylemektedir. Bu konuda daha doğrusunu sizden öğrenebilirmiyim. Şimdiden teşekkür ederim.

Nihat Dönmez tarafından yanıtlandı.
28 Eylül 2017 | 11:56 ömer faruk gümra 1067 Kişi okudu

Binanın alt katında bulunan ortak alanlarının paylaşımı

Soru

Yap-sat şekline bir inşaat firması sekiz blok doksan dairelik bir site inşaati yaptı. Bende diğer üyeler gibi daire satın aldım.İnşaat firması projede olmadığı halde blokların alt katında daireler yaptı bunları da satarım matığı ile fakat belediye müsade etmediği için bu dareleri satamadı. dolayısiyle elde kaldı Yeni site olduğu için yönetimi ve aidat işini kendileri yürütüler .Satamadıkları bu boş dairelerin dört tanesine kiracılar yerleştirdılar.Sekiz yıl aidatları ve dört dairede kiraları kendileri topladılar.Üyelerin itirazı sonucu Firma site yönetimini olduğu gibi sitede oturanlara bıraktı.Şu anda dört bloğun altı boş o bloklarda oturanlar ortak alanları rahatça kullanıyorlar.Fakat bizde ortak kulanım alanında daire ve oturanlar olduğu için kulanım alanı daraldığı için blokta oturanlar arasında sorun yaşanıyor. kiraları yönetim alıyor Bizim itirazımız aldığınız kiraları hangı binanın altında kiracı varsa alınan kira ya o bianın altında kalan ortak alanların onarımı icin harcansın yada o binada oturanların aidatlarında düşürülsün Sorunu biz yaşıyoruz siteye harcanmaması lazım Bana düşen payı aidatta düşebilirmiyim..

Nihat Dönmez tarafından yanıtlandı.
23 Eylül 2017 | 23:34 Bedri Aygün 1168 Kişi okudu

Oda bölmek ve cam balkon yapmak

Soru

Sorunuz: Merhaba; Oturduğumuz binanın oturma izni alındı. 40 metrekarelik bir salonum var. Evim 2+1 . Salonu bölüp bir oda daha yapmak istiyorum. Binanın taşıyıcı sistemine zarar verip vermiyeceği hakkında bilgim yok. Sadebe iki duvar yaptırarak ve bir kapı oluşturarak odayı yapacağım. Bunun için kat maliklerinde veya belediyeden izin almam gerekiyormu ? Ayrıca evimin yarı göme olan balkonuna cam balkon yaptırmak istiyorum. Bunun içinde izin almak gerekiyor mu ?

Nihat Dönmez tarafından yanıtlandı.
23 Eylül 2017 | 19:14 Selim 1755 Kişi okudu

site yönetim toplantısı ve maddeleri hakkında

Soru

Toplu konutta oturmaktayım. Geçte olsa toplantı daveti geldi. Site sakinleri olarak zorda olsa yönetimi almak ve gerektiği şekilde devam etmek istiyoruz. Ancak gelen davetiyede 'divan heyetinin oluşturulması ve tutanaklara imza yetkisi verilmesi' şeklinde madde var. Bu heyetin görev ve sorumlulukları nelerdir? site sakinleri arasından mı seçilmek zorundadır, yoksa dışarıdan biri olabilir mi? Divan heyeti bu imza yetkisi ile birlikte ücretlendiriliyor mu? Site sakinleri olarak bu heyeti oy çokluğu ile red edebiliyor muyuz? haklarımız kaybetmemek adına o toplantıdan çıkmadan yapabileceğimiz bir şey var mı? yani toplantı sonunda kararlara imza atmamak veya o sırada tutanaklara itiraz ettiğimize dair not düşürmek gibi durum söz konusu mu?

Nihat Dönmez tarafından yanıtlandı.
17 Eylül 2017 | 01:43 gülay 1313 Kişi okudu

Site Yetersiz Otopark Paylaşımı

Soru

Sn. ÖZDEMİR; Daha öncede konuyu bildirdim, benzer hususlar var ancak, benim durumum ile tam örtüşmüyor. Yetersiz kalan otoparkın, kat malikinin onayı alınmadan paylaşımı yapılabilirmi? Ortak kullanım alanı olması hasabiyle herhangi bir onay almadan park yapabilirmiyim. Ayrıca, bir ihtarname ile yönetimi uyarmak istiyorum. Teşekkür ederim.

Nihat Dönmez tarafından yanıtlandı.
07 Eylül 2017 | 18:16 Levent AZBAR 513 Kişi okudu

site içinde kullanılmayan arsa için aidat ödenir mi

Soru

nihat bey 2014 yılında yazlık bir siteden arsa aldım. sitenin şu an etrafı çevrilmiş olup arsam sitenin içindedir. site yönetimi benden bekçi ücreti ve diğer giderler için aidat talep etmektedir. sırf şu an kullanmadığım bir arsadan dolayı Böyle bir aidatı ödemeyeceğimi söyledim. Beni icraya verecekleri tehdidinde bulundu. hiç kullanmadığım müstakil tapulu bu boş arsa için diğer kat malikleri gibi aidat ödemek zorunda mıyım? hiç bir sitede bununla ilgili cevap bulamadım. teşekür ederim

Nihat Dönmez tarafından yanıtlandı.
28 Ağustos 2017 | 17:01 hüseyin yılmaz 5502 Kişi okudu

Sitede Havuz Kullanım Hakkı

Soru

Merhaba Havuzlu bir sitede oturmaktayım. Sitede dairesi olan bir ev sahibi evinde kiracı olduğu, kendisi de site dışında ikamet ettiği halde site havuzundan faydalanma hakkına sahip midir? Teşekkürler, iyi çalışmalar...

Nihat Dönmez tarafından yanıtlandı.
24 Ağustos 2017 | 13:38 Ahmet Turan 501 Kişi okudu

kat irtifakı ve kat mülkiyeti olamayan yerde ortak alanla ilgili yönetimin kurulması

Soru

parseller 2490 parselden başlayıp 2651 parsele kadar devam eden parseller üzerine kurulu ve her parsel bir malike aittir olup kendi inşaat projesi ile evini inşa etmiştir. Dolayısı ile taşınmazlarda kat irtifakı kurulması mümkün değildir ve kurulmamiştir, kat irtifakı bulunmayan yerde kat mülkiyeti de kurulamaz. Ancak 2012 yılında korporatif tasfiye olmuş tasfiye esnasında ki toplantıda kimse buranın site olup olmadığını bilmiyor ve kurucu üyeye yönetim planı hazırlatılarak bunun tapuya tescili ettirme yetkisi veriliyor, ( yönetim planının üzerinde hiç bir malikin imzası yoktur,olmadığı gibi ayrıca bir yönetim planını kabul ediyorum diyede bir yere imza atılmamıştır) tabi ki tapuda yukarıdaki nedenlerden dolayı tescil etmiyor ve seçilen kişi bunu maliklerin hulus ve saffetinden yararlanarak ettirdiği ni söylüyor ve 2014 bir malikin yönetimi dava etmesiyle tapuda tescil edilmiş bir yönetim planı olmadığını öğrenmiş bulunduk dolayısı ile yönetimin iptali ve alınan kararlara katılmayacağımızı bildiren bir dava açtık. Tüm maliklere 4721 sayılı Türk medeni yasasının 688 ve devamı maddelerin de burada ortak kullanım alanlarımızın olduğunu (sosyal tesis,iki villa ve arsa içinde havuz bulunan ancak tapuda havuz işli olmayan) bununda paylı yönetimle olacağını buradaki madelerinde tüm paydaşların katılımı ve imzası ile olacağını beyan etmemize rağmen kimseyi ikna edemedik ve aidat ödemeyide kestik ne yapmalıyız. Teşekkürler.

Nihat Dönmez tarafından yanıtlandı.
23 Ağustos 2017 | 13:59 Zafer Çankaya 956 Kişi okudu