A.Ş. hisse devrinde tasfiye ile sınırlamanın kalkması hak.

Soru

A.Ş. de nama yazılı payların devrinde; Madde 491 e göre bedeli tamamen ödenmemiş nama yazılı payların devri şirket onayı gerekir denmekte Madde 492/1 e göre nama yazılı payların devrinde sözleşme ile sınırlama getirilebilinir Ancak Madde 492/2 de ise şirket tasfiye ye girmişse pay devrine ilişkin sınırlamalar iptal olur deniliyor Sorum; Tasfiye ye girmiş A.Ş. de nama yazılı paylarla ilgili olarak sadece sözleşmesel sınırlamalar mı kalkar yoksa kanuni sınırlamada kalkar mı yani bedeli tamamen ödenmemiş nama yazılı payların devrind şirket onayı aranmaz mı? Madde 491 de ki kanuni sınırlamada kalkar mı yoksa tasfiye sadece 492/1 deki sözleşmesel sınırlamaları kaldırır MADDE 491- (1) Bedeli tamamen ödenmemiş nama yazılı paylar, ancak şirketin onayı ile devrolunabilir; meğerki, devir, miras, mirasın paylaşımı, eşler arasındaki mal rejimi hükümleri veya cebrî icra yoluyla gerçekleşsin. Esas sözleşme, nama yazılı payların ancak şirketin onayıyla devredilebileceğini öngörebilir(6102 TTK Md.492/1). Şirket tasfiyeye girmişse devredilebilirliğe ilişkin sınırlamalar düşer(6102 TTK Md.492/3).

Av. Kadir Kurtuluş tarafından yanıtlandı.
08 Ocak 2015 | 02:12 Okay KIR 443 Kişi okudu

kamu lojmanları kirası hakkında.

Soru

Ben şeker fabrikasında işçi kadrosunda çalışan biriyim ve lojmanda oturmaktayım.benimle yan yana aynı lojmanda oturan memur olan arkadaşım kira bedelini benden yüzde 15 daha az ödüyor,neden diye sorduğumda bizim sendika bu hakkı aldı diye çevap alıyoruz.Bu işçi memur ayırımı olmuyormu işçi memur kamu lojmanlarında neden eşit değil hukuka göre dogrumu ve böyle bir ayırım varmı lütfen soruma cevap veriniz ne yapmalıyız, teşekür ederim.

Av. Kadir Kurtuluş tarafından yanıtlandı.
07 Ocak 2015 | 23:43 Recai Şahan 371 Kişi okudu

Yoldan ihdası olmak zorundamıyız?

Soru

Merhaba Avukat bey dairem,imar planında konut-ticaret görülmektedir. Tapuda ise 4 ortaklı dükkan görülmektedir.Dairemi konuta çevirmek için .İmar planı tadilatı yapa bilmemiz için 160metre karelik yoldan ihdas mevcut müteahid burayı belediyeye yol genişletme çalışması için terk etmiş şimdi burayı bizim almadan tadilat yapamayacağımızı söylediler mülk sahipleri buna itiraz ediyor ve rayiç bedeli çok yüksek olduğundan bütcemiz yetmiyor .Bu konuda ne yapmamız gerekir Teşekkür ediyorum.

Av. Kadir Kurtuluş tarafından yanıtlandı.
07 Ocak 2015 | 22:51 Seval 345 Kişi okudu

izale-i şuyu davası

Soru

Merhaba, 24 dönümlük tarla vasfında bir arazide 1 dönümlük hissem var. Diğer ortaklar yapı kooperatifi kurdular. Ben katılmak istemiyorum. İleride bana izale-i şuyu davası açarak benim hissemi değerinin altında alabilirler m? Bilgi verebilirseniz sevinirim.

Av. Kadir Kurtuluş tarafından yanıtlandı.
07 Ocak 2015 | 15:36 Asena Bekçi 299 Kişi okudu

yasal hakkım nedir yardımcı olurmusunuz.

Soru

selam kadirbey 10 daireden oluşan bir binada oturuyorum bina 2005 yapımı fakat iskanı alınmamış inşaat ruhsatı var. benim kat irtifakı tapum var.bina da oturanlar mütahhit ile anlaşmış binayı yeniden yaptırmak istiyorlar. fakat ben dairemi vermek istemiyorum. ben istemediğim sürece dairemi alabilirlermi . bukonuda bilgi verirseniz sevinirim.

Av. Kadir Kurtuluş tarafından yanıtlandı.
07 Ocak 2015 | 14:12 ilker 861 Kişi okudu

viaport tapu masrafı

Soru

viaport projesinde sözleşmede tapu harcının kanunen belirtilen taraflarca ödenir.maddesine ragmen ,tapu harcının tamamını bizden talep ediyorlar,hukiki haklarımız neledir. saygılar.

Av. Kadir Kurtuluş tarafından yanıtlandı.
06 Ocak 2015 | 21:22 Ali Rıza Aşkın 265 Kişi okudu

Miras olarak kalan evdeki payımı satmak istiyorum

Soru

İyi günler. 65 Yaşında emekliyim.3 Yıl önce eşimi kaybettim.33 Yaşındaki tek oğlumla sorunlar da bu süreçten sonra başladı.Uzun uzun yazıp zamanınızı almak istemiyorum.Herhangibir işte çalışmıyor.Aslında yüksek öğrenimli ama iş bulamıyor.Eşimle birlikte çalışarak edindiğimiz iki evide rahmetlinin üstüne yapmıştım.Vefatından sonra 1/3 ve 3/4 olarak paylaşıldı.Evde hertürlü psikolojik eziyete maruz kalmaktayım.Sağlık durumum iyi değil.Hisselerimi izalei.şuu ile satmak istemiyorum.Bu yolun uzun olduğunu düşümdüğümden bana önereceğiniz bir ypl varmı? Bu davanın masraflı olduğunu düşündüğümden herhangibir yere-kişiye satmam mümkünmü?Çünkü artık dayanacak gücüm yok.Dairenin birisi yeni tamamlandı.Göztepe istasyon yakınlarında.İskan aşamasında. boş duruyor.Baba oğul???İnsanların sonunda gelebildiği yer.Lütfan bilgilerinize ihtiyacım var.

Av. Kadir Kurtuluş tarafından yanıtlandı.
06 Ocak 2015 | 18:06 Taner Altural 2007 Kişi okudu

Ankara Büyükşehir Belediyesi Asfalt Katılım Yol Katılım Payı İpotek Lütfen yardımcı olun.

Soru

Konu ile ilgili mutlaka bilgi sahibisinizdir. Ankara halkından asfalt katılım payı adı altında bir para talep ediliyor. Bu paranın ödenmemesi durumunda ise ''tapu kaydına kısıtlama şerhi'' konulacağı söyleniyor. Bahsedilen bu şerh tam olarak neyin nesidir ? Nasıl işler ? Ne kadar süreyle geçerlidir ? Bizi bu konuda bilgilendirirseniz size borçlu ve minnettar kalırız. Cevabınız için şimdiden teşekkür ederiz...

Av. Kadir Kurtuluş tarafından yanıtlandı.
06 Ocak 2015 | 16:17 Hüseyin YILMAZ 10180 Kişi okudu

elektirik kaç iş günü içinde kesilir

Soru

her ay düzenli faturam ödeniyor ama geçen ayı unutmuşum faturam gelmediği için memur 20 iş gün sonra gelip habersiz ben evdeyken elektiriğimi kesti ama kapıcımında ödememesine rağmen onu uyardı ve kesmedi kanunen bana haber vermesi ve uyarması ihbar name bırakması ödenmediğine dair gerekmez mi acaba

Av. Kadir Kurtuluş tarafından yanıtlandı.
06 Ocak 2015 | 16:16 çiğdem topçular 197 Kişi okudu

Knetsel Dönüşüm Riskli Yapı tespiti sonrası süreç

Soru

Merhaba Kadir Bey, İstanbul Maltepe'de ada bazında (yaklaşım 4 dönüm) gerçekleştirilmek istenen kentsel dönüşüm projesi için müteahhit firma ile 3 yıldan beri görüşmekteyiz. Müteahhit projeye ada bazında başlayabilmek için tüm arsa malikleri ile noterde sözleşme imzaladıktan sonra başlayabileceğini iletmektedir. Sözleşme imzaladığı maliklerin binalarından "Riskli Yapı" tespiti için numuneler aldırmaktadır. Ancak ada bazında tüm malikler ile henüz sözleşme imzalamadığından projeye henüz başlayamamakta. Bu sürecin 6 ay veya daha fazla süreceği düşünüldüğünde, sözleşme imzalayıp binası riskli yapı olarak tescil edilen maliklerin, 6306 sayılı kanun belirtilen süreler (60+30 gün) çerçevesinde nasıl bir durumda olmaktadırlar? Kanunda belirtilen süre geçtiği halde riskli yapının yıkımına dair herhangi bir tebligat yapılmamıştır. 6306 sayılı kanunda yer alan "MADDE 5- (1) Riskli yapıların yıktırılmasında ve bunların bulunduğu alanlar ile riskli alanlar ve rezerv yapı alanlarındaki uygulamalarda, öncelikli olarak malikler ile anlaşma yoluna gidilmesi esastır" ifadesini bu anlamda nasıl okumak gerekir? Alakadarlığınız için şimdiden teşekkürler. Saygılar

Av. Kadir Kurtuluş tarafından yanıtlandı.
06 Ocak 2015 | 14:50 SERKAN KAYA 541 Kişi okudu