Kentsel Dönüşüm Kapıcı dairesi sorunu hk

Soru

merhabalar; Kozyatağında riskli raporu alınmış bir binanın yüksek giriş katında 3 daire bulunmaktadır. Yeni proje ile bir kat yukarı çıkılıp alta kapıcı dairesi koyulmasına itirazlar olunca şimdi de yüksek giriş katımızın daire sakinlerinin arasına kapıcı dairesi koyulmaya çalışılmaktadır. Kat mülkiyet hakkına göre apartman sakinleri böyle bir karar alabilir mi? Buna itiraz edebilir miyiz?

Av. Kadir Kurtuluş tarafından yanıtlandı.
27 Aralık 2015 | 21:28 fulya şendil 1829 Kişi okudu

Haciz konmuş hisseli arsanın satışı diğer hissedarlara yapılabilir mi ?

Soru

Merhaba 12 hisseli bir arsamız mevcut. Fakat bir hissedarın borçları ödenemeyecek durumda. Şuan da arsada imar bulunmamasından dolayı arsanın değeri pek fazla değer etmiyor. Fakat imar gelecek diye konuşulduğundan dolayı arsayı hiç fiyatına haciz edilmemesi için bu hisseyi diğer hissedarlar olarak bilirkişinin belirlediği fiyatla biz satın alabilir miyiz? Yani satılan fiyatı haciz olarak verilse biz de tekrar bu hissedarın oğluna yada bir yakınına geri versek hiç fiyatına gitmemesi için. Bunu yapabilmemiz mümkün mü acaba?

Av. Kadir Kurtuluş tarafından yanıtlandı.
27 Aralık 2015 | 20:32 Mehmet Harun Çiçek 560 Kişi okudu

tüzel ve özel kişiliklerin ortak ve kredili konut ediniminde tapu paylaşım kaydı ?

Soru

Kadir Bey merhaba, Ekli dosyada size ulaşmamdaki maruzatı görsel olarak özetlemeye çalıştım. Zaman zaman karşılaştığınızı umarak, yönlendirmenizi rica ederim : bir tüzel kişilik (ltd şirket) ile bir özel kişilik (şahıs) aynı gayrimenkulü -diyelim 100 TL değerinde- ortaklaşa almak istemektedirler. Şahış,bankaya başvurur ve ilgi gayrimenkulün ipoteği karşılığında 50TL "konut kredisi" alır. Şirket ise aynı bankadaki ticari kredi hesabından 50 TL çeker ve satıcıya 50+50= 100TL vermek ve tapu işlemleri için bankaya giderler. Gayrimenkulün satınalımı , biri özel biri tüzel iki ayrı kişilik tarafından ödenerek yapılmıştır. Tapuda hem özel şahsın ve hem de tüzel kişiliğin (şirketin) ödeme oranları ile mütenasip hisseli (50-50) tapu düzenlenmesi istenir. Görünen odur ki , özel şahsın bankası ipoteği gayrimenkulün tümü üzerine koymaktadır. Bu nedenle tapu, mülkiyetin 100%ünü özel şahsa vermektedir. Şirketin , çıkacak tapuda , %50 hissesini gösterebileceği YÖNTEM NE OLMALIDIR ? Peşinen teşekkürlerimle,

Av. Kadir Kurtuluş tarafından yanıtlandı.
27 Aralık 2015 | 16:22 Senih Oktan 476 Kişi okudu

Toki'den Haricen Daire Almak

Soru

Şanluurfa'da, Toki tarafından anahtar teslimi gerçekleşecek olan projeden bir dairenin internetten ilanını gördüm. İlana göre, Toki 1 ay içerisinde evin anahtar teslimini yapacak, kendisi de bu daireyi 3. kişilere devretmek istiyor. Oysa, TOKİ KONUT UYGULAMASI SATIŞ DUYRUSU'nda söz konusu konutlar, anahtar tesliminden itibaren 1 yıl geçmeden devredilemez, deniyor. Ancak ilan sahibi, tarafınıza geniş bir vekalet verilerek, 1 yıl sonra vekalete istinaden daireyi kendi üstünüze alırsınız, deniyor. Bu şekilde daireyi 3. kişi olarak almak güvenilir mi?

Av. Kadir Kurtuluş tarafından yanıtlandı.
22 Aralık 2015 | 16:38 Semih Vardar 1077 Kişi okudu

ipotek uyarlaması davasının açılma mahalli

Soru

1970 yılında babam 1. derece ipotekli bir tarla satmış (40.000). Alan ve babam şu an vefat etmiş durumda. Emlakçılar tarlayı almak istiyor.Biz ipotek arttırılması davası açabilir miyiz. Açarsak, taşınmazın olduğu vilayette mi açılması gerekiyor. 1970 yılındaki bu değer ne kadar bir güncel değere çıkabilir. İpotek belgesinde süresinde bila yazıyor ve faiz bölümü boş. İlginize teşekkür ederim.

Av. Kadir Kurtuluş tarafından yanıtlandı.
22 Aralık 2015 | 16:01 mehmet azun 943 Kişi okudu

Yeni binada daire paylaşımı

Soru

Eski binada en üst katta 1+1 dairem vardı 40 m2 fakat teras alanı dahil değildi tapudaki metrekareye. Ortka apartmanın alanında gözüküyordu. Şimdi binayı yıkıp yeni daireleri dağıtırken bana 32000 TL karşılığı 40m2 daire vermeyi teklif ediyorlar ayrıca m2 5000 TL ye dairemi 5 m2 büyütebilirmişim. Sonuçta teras benim kullanım alanımdaydı ve apartman sakinleri kullanamıyordu. Acaba terasın m2 hakkında bir hak iddaa edebilir miyim? Hukuksal olarak yeni binada daha yüksek m2 daire talep edebilir miyim?

Av. Kadir Kurtuluş tarafından yanıtlandı.
22 Aralık 2015 | 12:20 emre tekin 244 Kişi okudu

APARTMANDAKİ DÜKKAN HAKKINDA

Soru

Oturmakta olduğum apartman 14 hane +1 dükkanlı bir bina. Probelem: Dukkana unlu mamül imalat hanesi açılmak üzere tadilata başlandı kapı girişleri değiştirildi eskiden cam ve kapı olan yerler duvar örüldü. Binanın arka tarafından çatıya kadar baca çıkarıldı. Apartman arsa payı içerisindeki alana soğutma üniteleri,jeneratör ve su tankı koyuldu. Apartman sakinleri olarak bu noktaya kadar yetkimizin olmadığını ve dükkan sahibinin istediğini yapa bileceğini düşünmekteydik. Fakat internetten araştırmalar sonrasında bizim haklarımızın olduğunu öğrendik. 1-Biz bu aşamada öncelikle ne yapmalıyız. 2-Hangi kuruma şikayet etmeliyiz. 3-Kat maliklerinin bu durumda maddi zararları oluşacak mıdır. 4-İmalat hane açılmasını istemiyoruz ve binanın mimari çizgilerine zarar vermesi nedeniyle bozulan kısımların düzeltilmesini istiyoruz. 5-Bina yaklaşık 2 yıldır boş duruyordu geçmişe dönük aidatları toplu alabilirmiyiz. 6-Bizim genel anlamda dukkanın açılması konusunda yetkimiz ve onayımız gerekıyormu.

Av. Kadir Kurtuluş tarafından yanıtlandı.
21 Aralık 2015 | 16:27 Kayhan BOYOĞLU 317 Kişi okudu

hatalı b.b. düzeltmesi ücretini mahkeme yoluyla alabilirmiyim?

Soru

Merhaba Annemin de ikamet ettiği binadan bir daire almak istedik, ekspertiz raporu sonucu binada trampa olduğu ortaya çıktı. apartman yönetim kuruluyla yaptığımız toplantıda sorunun LİHKAB bürosunun hazırlayacağı raporla çözüleceğini anlattık ve sözlü olarak raporun hazırlanması yönünde karar alındı. (ancak raporun ücretini ben karşılayacağım yönetim bana mart ayında ödeme yapacak) LİHKAB raporu hazırladı tapuya rapor teslim edildi bina yönetimi parayı ödemeyeceğini söylüyor. 1- bu parayı mahkeme yada icra yoluyla alabilirmiyim? 2- bu konu ile ilgili herhangi bir emsal karar varmıdır? Not: yönetim kurulu kararı yok ancak LİHKAB raporunun içerisinde hatalı bağımsız bölüm düzeltmesi yapıldığını bildiren ve yönetici imzalı tebliğ belgesi var ve birde apartmanda imzalı anket yaptılar sonucu evet çıktı ancak o anketi yada sonucunu bize vermediler. İlginize teşekkür ederim.

Av. Kadir Kurtuluş tarafından yanıtlandı.
21 Aralık 2015 | 09:53 turgut köylü 497 Kişi okudu

İcinde kiracı olan ev satın almak...

Soru

Merhaba, İcinde kiracı olan bir evi satın aldığım takdirde, kiracıyı hangi sürede ve hangi koşullarda çıkarabilirim. Eger kiracı çıkmamakta ısrar ederse ne gibi haklarım var ? Bu tahliye işi en fazla kaç ay/yıl sürer ? (Kendi evim var ancak küçük, daha büyük bir eve çıkmak istiyorum) (İçindeki kiracı kesin bir dille çıkmayacağını, kontratı olduğunu ve kontrat sonuna kadar oturacağını söyledi) Tesekkurler

Av. Kadir Kurtuluş tarafından yanıtlandı.
18 Aralık 2015 | 14:38 Cetin Dundar 279 Kişi okudu

Küçültüken ve kullanışsız duruma getirilen daire

Soru

Merhaba Kadir bey. Ben ve eşim 2 yıl önce Kurtköydeki bir projeden 2+1 bir daireyi topraktan satın aldık. Tapumuzu 20 ay sonra alabildik ama daireyi henüz teslim almadık. Sorun şu ki duvarlar örüldükten sonra daireye bakmaya gittiğimde, hem salonun hem de çocuk odasının küçülmüş olduğunu ve garip yerlere konulan kolonlar yüzünden de hem çirkinleşmiş hem de kullanışsız hale geldiğini gördüm. Müteahhit firma son derece pişkin bir şekilde Kat bahçesini eklersin dairen büyür diyor. Beni de hakkımı aradığım için gözü doymazlıkla suçluyor Neymiş daire satın alındığı tarihten bu yana geçen zaman içinde değerlenmiş vesaire vesaire.... Beni mağdur ettiklerini bir şekilde kabul ediyorlar ve aslında müşterek kullanım alanı olan 3 metrekare büyüklüğünde, yatak odasına komşu Teknik alanın içini boşaltıp iskan alındıktan sonra daireye ekleyeceklerini söylüyorlar. Araştırmalarım sonucunda, statik betonarme hesapları dikkate alınmadan bina inşa edildiği için dairemin bu hale geldiğini öğrendim. Ben nasıl bir yol izlemeliyim? 2 ay içinde daireyi teslim edecekler. Mahkemeye versem dairenin değer kaybının yanı sıra tazminat da alabilir miyim? Ne zaman mahkeme açmalıyım? Teşekkür ederim.

Av. Kadir Kurtuluş tarafından yanıtlandı.
18 Aralık 2015 | 14:23 Bülent Sarp 589 Kişi okudu