Kiracının uğradığı maddi zarar

Soru

1 Ekim 2015 tarihinde 1 yıllığına iş yeri olarak kiraladığımız daire geçen hafta satıldı. Yeni ev sahibi tahliye istiyor. Ancak iş yeri olarak kiraladığımız için şirket adresi olarak gösterdik ve bununla ilgili pek çok masrafımız oldu. Vergi dairesine adres beyanı, iç dekorasyon, tabela vs. gibi. Ayrıca bastırdığımız katalog, kartvizit gibi materyallar de adres değişikliğinden dolayı yeniden basılmak durumunda. Üç ay için ödediğimiz emlakçı ücreti, nakliye masrafı, badana-boya gibi giderlerde var. Bunları eski ev sahibinden tahsil etmek mümkün müdür?

Av. Kadir Kurtuluş tarafından yanıtlandı.
28 Ocak 2016 | 22:53 Onur Etiz 491 Kişi okudu

iş merkezi ve daire bulunan binada ortak kulanım alanlarını nasıl kullanılır

Soru

iş merkezinin giriş kısmın da ki iş yeri sahibi giriş bölümünü 50 cm genişleterek ortak kullanım alanını ihlal etti biz buna nasıl müdahale yapa biliriz hiçbir kat maliklerinin rızası yok kaba kuvvet le oldu bittige getirmeye çalışıyor bizler nasıl yol izlemeliyiz.

Av. Kadir Kurtuluş tarafından yanıtlandı.
28 Ocak 2016 | 22:25 Zeynel Abidin ŞENEL 457 Kişi okudu

Tarlamın tapusunu nasıl ayirabilirim

Soru

Benim tarla 45 dekar ama tek tapu kardeşimin payı 22,5 dekar oda başkasına satmış adam tapu istiyor tapuyu iki tapu yapabilirmiyiz acaba.bilgilendirirseniz seviyorum tşkler

Av. Kadir Kurtuluş tarafından yanıtlandı.
28 Ocak 2016 | 19:32 Kamil karatas 421 Kişi okudu

müşterek tapu bölünmesi nasil yapilir

Soru

1071 metrekare müşterek arsamız var. 5 hisseli hissedarlar bölüşmeye yanaşmıyor . İzale-i şuur davasi açmayada mali konuda gücüm yok.Arsa üzerinde bir evimiz var. ben burada oturuyorum.Evimize bakim yapilmasi lazım eski olduğu içinde kimse yaşmiyor bende arsa üzerine ev yapmak istiyorum.Muafakat da vermiyorlar.Benim hisse miktarim 458metrekare ben buradan hissemi nasil ayirabilirim. Bir yolu varsa bilgi verebilirmisiniz

Av. Kadir Kurtuluş tarafından yanıtlandı.
27 Ocak 2016 | 22:46 yıldız aslan 717 Kişi okudu

Satın Alacağım Dairede Kiracının Tahliye Etmeme Durumu

Soru

Merhabalar, satın almak üzere olduğum bir daire var. Mevcut ev sahibi ile kiracının sorunlu olduğunu ve bundan dolayı mevcut ev sahibinin kiracıya, kira arttırım ve tahliye davaları açtığını biliyorum. Mevcut ev sahibi kiracıya defalarca, 3 aya 6 aya çıkmanızı rica ediyorum, ihtiyacım var demesine karşın, kiracı evi boşaltmamış. Ben kiracı ile konuştuğumda evi satın alırsanız 3 ay kira odemem, 3 sonra evinizi boşlatırım, isterseniz bununla ilgili taahhüt de veririm dedi. Evi yatırım amaçlı değil, oturum amaçlı almak istiyorum. 3 ay sonra taşınmam sorun olmaz ama 3 ay sonra Kiracı ben çıkmıyor diyebilir mi? Bunun önüne hukuki olarak geçmenin yolu var mıdır? Tahliye Davası açsak bile ve ilk mahkeme 3-6 aya evi almak isteyen beni haklı çıkartan bir karar verse bile, mevcut kiracı konuyu Yargıtay'a götürebilir mi? Açıkcası evi almak istiyorum ancak sicili pek de iyi olmayan bir kiracı yüzünden kararsızım. Konu hakkında yardımcı olabilir misiniz? Teşekkürler, Orhan

Av. Kadir Kurtuluş tarafından yanıtlandı.
27 Ocak 2016 | 17:04 Orhan Aydın 431 Kişi okudu

İnşaat firmasının Zaman'ında teslim edilmeyen konular

Soru

Merhabalar .. 2 yıl öncesinden topraktan daire satın aldık .. Yalnız taşındıktan sonra teras katımızdaki bölmeler yapılmamıştı .. 8 ay terasımız bölünmedi . Köpeğim olduğu için a bloktakilerle sıkıntılar yaşadım sırf bölünmeler olmadığı için . Ve elimizde belge olmasaydı yanlış böleceklerdi 8 ay sonra böldüler . Ve 5-6 ay civarında Zaman'ında teslim edilmeyen sosyal alanlarımız oldu bende terasım bitmeden aidat ödemesi yapmayacağımı ilettim ve terasım olduktan sonra aidatımı ödemeye başladım ve geçmiş borç olarak sıcak suyumu kestiler .. Mağdur bıraktıkları için dava açmak istiyorum hem Zaman'ında bitmeyen terasım için bende sosyal alanların ev ile beraber teslimi yapılmamasından dolayı sizce Nasıl bir yol aramalıyım ..

Av. Kadir Kurtuluş tarafından yanıtlandı.
27 Ocak 2016 | 11:15 Taner altay 656 Kişi okudu

Kentsel Donusum Belediye yikim karari

Soru

Kadir bey iyi gunler. Riskli oldugu tesbit edilen binamizin Belediyeden yikim karari cikti .Binadaki 12 daireden , bir dairenin iki pay sahibiyiz . Belediyeden gonderilen yikim tebligati ben dahil tum diger kat maliklerine ulasti . Yalniz dairemizin diger pay sahibi uzun suredir Avustralyada ikamet etmekte ve ikamet adresi de (Mernis ?Avustralyada gozukmekte . Tebligat kendisine Avustralyadaki Turk Buyukelciligi vasitasiyle ulasacak . Sorum su: Belediyenin verdigi 60+30 gunluk yikim suresi yasal olarak Avustralyadaki pay sahibinin ,Belediyenin gonderdigi tebligatin ona ulasmasindan sonra mi baslar ? Yani verilen yikim suresinin baslamasi, tebligatin tum kat maliklerine ulasmasi sartina mi baglidir . Saygilar .Mert Karacan.

Av. Kadir Kurtuluş tarafından yanıtlandı.
25 Ocak 2016 | 11:25 Mert Karacan 383 Kişi okudu

Site yönetiminin seçilmesi hakkında,

Soru

Merhabalar, Sitemiz 20 daireden oluşan 6 bloktan oluşmaktadır. 1988 de verilen yönetim planına göre her blok kendi blok yöneticisi seçmekte, Ocak ayında yapılan genel kurul ile 3 kişiden oluşan site yönetim kurulu seçilmektedir. Bu site yönetimine blok yöneticileri olabileceği gibi herhangi bir kat maliki de olabilir. Bu zamana kadar bu işlemler bu şekilde yapıldı. Geçen hafta yapılan genel kurul toplantısında bir kaç kişi bu yönetimin yasal olmadığını (yanlış hatırlamıyorsam 2014 dedi) 2014 de çıkan yeni yasaya göre site yönetimine blok yöneticilerinden seçilmesi gerektiğini söylediler. Yani ilk önce 6 blok yöneticisi seçilecek, bu 6 blok yöneticisinden 3 ü site yönetimi diğer 3 ü ise denetim kurulu üyesi olacakmış. Bu yasaya göre de tüm eski yönetim planları geçersiz olup yeni yönetim planı yapıp onaylanmasına bile gerek yokmuş. Bu işin aslı astarı nedir. Yaptığım araştırmada bu yeni yasanın bu konuyla ilgili mevzuatını bir türlü bulamadım. Yardımlarınız iç in şimdiden teşekürler.

Av. Kadir Kurtuluş tarafından yanıtlandı.
25 Ocak 2016 | 09:18 Bülent Özçelik 381 Kişi okudu

Site Toplu Yapı Yönetim Planına Uyulmaması

Soru

Sayın Kadir bey, 1 parsel üzerinde 2 bloktan oluşan "3 Toplu Yapıları Yönetim Planı" olan butik bir sitede kat malikiyim. Site Yönetim planında "Ortak Giderlere Katılma : 3 Toplu yapısı iki "2" bloktan müteşekkil olup, kat malikleri öncelikli bulundukları blok anayapısının genel giderlerine aşağıdaki esaslara göre katılırlar." "Yönetim Organları, Blok Yönetim Organları, Blok Kat Malikleri Kurulu. 3 Toplu yapısı içindeki anagayrimenkul iki bloktan müteşekkil olup, üzerindeki blok kat malikleri kurulu sadece o bloğun kat maliklerinden oluşacaktır. Blok kat malikleri kurulunun görev ve yetkilerinin esasını, ait olunan blok anayapısının sorunlarının ve yönetim işlerinin hali oluşturur.Blok kat malikleri kurulu her yıl Ocak ayının içinde olmak üzere olağan olarak toplanır." "Yönetim Organları :3 Toplu Yapısı Kat Malikleri Kurulu. 3 Toplu Yapısı kat malikleri kurulu, 3 Toplu yapısı içindeki anagayrimenkulun üzerinde inşa edilmiş veya edilecek blokların tümünün bağımsız bölüm maliklerinden oluşur. 3 toplu yapısı kat malikleri kurulu her yıl Şubat ayının içinde olağan olarak toplanır." demektedir. Kmk bildiğiniz gibi 2007 de değişti ve Site Yönetimi, Blok yönetimini karmaşasına açıklık getirdi. KMK 69,70,71. Yukarıda bahsettiklerimden yola çıkarak, Sitemiz yönetim planına uygun olarak Ocak ayında Blok Yönetim Kurullarını toplayıp, blok yöneticileri seçilmemiş, bloklar için ayrı bütçeler oluşturulmamıştır. Bu durum yıllardır bu şekildedir. Bunun yerine sadece Şubat ayında, 2 blokun kat maliklerinden oluşan genel kurulda tek bir site yönetimi seçilip, yıllarca bu şekilde devam edilmiştir. Site Yönetim Planının bağlayıcılığı nedir? Buna uyulması gerekmez mi? Kmk 69 adaletli bir sitem getirmiş. Site Yönetim Planımız "Her blok kendi yöneticisi seçer, Blok kat malikleri kurulunun görev ve yetkilerinin esasını, ait olunan blok anayapısının sorunlarının ve yönetim işlerinin hali oluşturur" diye belirtiken, bizim sitemizde tek bir yönetim ve site yönetim planına aykırı bir durum söz konusudur. Bu durumda ne yapmamızı salık verirsiniz?

Av. Kadir Kurtuluş tarafından yanıtlandı.
25 Ocak 2016 | 02:23 Berzah Aslan 1290 Kişi okudu

Daire ile iş yerinin birleştirilmesi

Soru

Ben ikamet ettiğim apartmanın yöneticiliğini yapmaktayım. Apartmanımızın alt katında kiracı konumunda bulunan banka şubesi bir üst katta bulunan konut olarak geçen dairelerle içten merdivenle bağlantı yaparak banka şubesini genişletmek istiyor ve bu konuda söz konusu konut sahipleri ile kira sözleşmesi yapmışlar. Ancak binada oturan bazı konut sahipleri açılacak merdivenin binanın statiğini bozacağı kaygısı ile buna karşı çıkıyorlar. buna göre; 1. Taraf olmayan konut sahipleri böyle bir konut -işyeri birleştirmesine hukuki olarak karşı çıkma hakkına sahip midir? 2. Bu birleştirme için konut ve işyeri sahipleri apartman yönetimden izin almak zorunda mıdır? 3.Bina içinde yapılacak bu tadilat için fen işlerinden binanın statiği açısından sakınca olup olmadığına dair bilirkişi raporu alınması gerekmekte midir. cevabınız için şimdiden teşekkür ederim

Av. Kadir Kurtuluş tarafından yanıtlandı.
25 Ocak 2016 | 01:42 Murat ERÇOLAK 489 Kişi okudu