Arsa Hisse Tapulu Natamam Gorunen Binadan Daire Satin Almak

Soru

Merhabalar, satin almayi dusundugumuz dairenin bulundugu parsel uzerinde iki bagimsiz bina bulunuyor. Binalardan biri arka cepheye bakıyor (1 dukkan 7 daire) ve manzarasi bulunmuyor, bizim binanin tamaminda ise deniz manzarasi bulunuyor (1 dukkan 7 daire). Kat irtifaki kurulmamis dolayisiyla kat mülkiyeti tapusu da bulunmuyor. Arsa payi tum hissedarlara eşit sekilde dagitilmis yani herkesin payi 2/32 oraninda. Bina 52 yasinda ve tapuda natamam olarak belirtilmiş yani risk tespiti yapildigi takdirde yakin zamanda yikilip yeniden yapilmasi gerekebilir. Ilk sorumuz: daireyi satin alirken manzarali binadan aldigimizi kanıtlayacak bir sey yapmamiz mumkun mudur? (Tapuya serh vs.) Ikinci sorumuz: Binalar yikilip ayni parsel üzerine yine ayni 2 bina yapildigi takdirde (imar artisi bulunmuyor) yine manzarali binadan daire alacagimizin garantisi var midir? Manzarasi bulunmayan binadaki maliklerin arsa paylarinin eşit olmasi sebebiyle manzarali daire talep etmeleri mumkun mudur? Ne gibi önlemler alinabilir? Gorusleriniz rica olunur. Tesekkurler.

Av. Kadir Kurtuluş tarafından yanıtlandı.
09 Şubat 2016 | 12:11 Efe Yavuz 611 Kişi okudu

Ödenen işyeri Kira bedeli talep edilebilirmi.

Soru

Kadir bey merhaba, Dükkanımızı kiralayan firmayla yaptığımız Beş yıllık kira sözleşmesi 15,09,2015 tarihinde sona erdi.Beş yılın sonunda kira bedeli rayiç bedellerin çok gerisinde kaldı.Mağduriyetimizin giderilmesi için kiracıdan ikinci beş yıl için bir miktar iyileştirme talebinde bulundum. Kiracı talebimi kabul etmedi ve aynı şartlarda bir yıllık kira bedelini hesabıma yatırıp dükkanı kullanmaya devam ettiler. Ben'de kira tesbit davası açabilmek adına, beş yıllık kira müddetinin dolmasına bir ay kala ihtarname göndermiştim.Gönderdiğim ihtarnamenin sonunda, '' Anlaşma sağlanamadığı takdirde işyerinin boşaltılması'' diye standart bir ifade de noterce eklenmişti. Şu an kiracı firmadan bana '' Kira akdinin feshi, tahliye ve anahtar teslimi'' diye fesih ihbarı geldi.''29,Şubat,2016 tarihinde gelip mecurdan anahtarı teslim alın yoksa noter'e teslim edilecek'' deniyor. Kira müddeti bir yıl uzadığından ve kiraci bir yıllık kira bedelini ödediğinden, kullanmadığı müddetin tamamını veya bir kısmını benden kanuni olarak talep edebilirmi ve alabilirmi ? Bir yıl dolmadan anahtarı teslim almalımıyım veya hangi şartlarda almalıyım ? Kira kontratındaki husisi şartlarda ''Kiracı işbu sözleşmenin devamı süresince herhangi bir zamanda 30 gün önceden yazılı bildirimde bulunarak sözleşmeyi feshederek mecuru tahliye edebilir. Bu halde kiracı sadece mecuru kullandığı süre için kira öder'' diye bir madde koymuşlar.Bana gönderilen fesih ihbarının son cümleside ''Her türlü beyan ile fazlaya ilişkin her türlü dava ve talep haklarımız saklı kalmak kaydıyla ihtaren bildiririz'' deniyor. İnternetten bilgilendiğimde. TBK Madde11: ''Kiracı kira müddetinin bitmesinden en az 15 gün önce mecuru tahliye edeceğini yazı ile bildirmediği takdirde sözleşme aynı şartlarda Bir yıl uzatılmış sayılır'' deniyor. Kira sözleşmesinde husisi şartlarıdaki maddeyi de göz önünde bulundurduğumuzda hangi madde kabul görür ? Ne yapacağımı bilemediğim bu konuda beni aydınlatırsanız çok sevinirim. Teşekkür ederim. Turan ARIKAN

Av. Kadir Kurtuluş tarafından yanıtlandı.
08 Şubat 2016 | 20:41 Turan ARIKAN 646 Kişi okudu

İmar izni olmayan yere prefabrik yapı

Soru

Merhaba Kadir Bey, Tapusu olan ancak imar izni olmayan bahçe niteliğinde arsama 40m2 prefabrik bahçe evi yapmayı düşünüyorum. buna belediyeler karşı çıkıyor. bu konudaki sorulerım;1. böyle bir ev yapmam durumunda yasal olarak belediye neler yapabilir? yani ceza kesme veya evimi yıkma gibi cezai işlem uygulayabilirler mi? 2. ceza kesmesi durumunda 40m2 ev için ne kadar ceza kesebilir? 3. ceza kesmesi durumunda cezayı ödeyip evimi kullanmaya devam edebilirmiyim? teşekkür ederim.

Av. Kadir Kurtuluş tarafından yanıtlandı.
08 Şubat 2016 | 08:01 murat ogu 12231 Kişi okudu

Hisseli tarlaya ev yapabilirmiyim.

Soru

İzmir Urla ilçesinde 262/6 parsel tarlada 275 metrekare yerimiz var. tarlanın tamamı 13720 metre karedir. Babamın 275/13720 teyzemin 240/13720 ve diğer teyzemin 255/13720 metrekare arsaları vardır. bu üç arsayı birleştirip ev yapma şansımız varmıdır. cevaplarsanız teşekkür ederim..

Av. Kadir Kurtuluş tarafından yanıtlandı.
08 Şubat 2016 | 00:11 ersoy karadaban 809 Kişi okudu

Hisseli arsanin tapusunu üzerine alma ve 3. kisiye satma

Soru

Merhaba, Kadir bey. Durumumuz, daha önce size sorulmuş olan http://www.tebernuskirecci.com.tr/koydeki-tarladaki-miras-hissemizin-tapusunun-alinabilmesi-hakkinda/136942 bu duruma çok yakin. Dedemden babama hisseli 20000 m2 arsamiz var. Bu mirasta dedem ve kardesleri hisseli pay sahipleri. Hepsi öldükleri için şimdi dedelerin torunları ilgilenmek zorunda bu arsalarla. Fakat hiçkimse anlasamıyor. İçlerinden biri bana satin diye diretiyor. ama degerinden çok daha az bir teklifte bulunuyor. %50'i topladiktan sonra izale yi şu yapmayi dusunuyor ki şu an %40'dan fazlasını almış durumda bu kişi. Benim sorum, sizin dediğiniz gibi elbirliği mülkiyetinin paylı mülkiyete dönüştürülmesi için dava açtıktan sonra tapuyu babam kendi adına çıkarıp, mirasçı olmayan 3.ü bir kişiye satış yapabilir mi acaba? Bir de bu arsalar İzmir'de, ben İstanbul'da yaşıyorum. Elbirliği mülkiyeti olarak intikal ve tescil işlemimi bulunduğum ilin tapu sicil müdürlüğünden yaptırabilir miyim? Şimdiden teşekkür ediyor ve iyi çalışmalar diliyorum.

Av. Kadir Kurtuluş tarafından yanıtlandı.
07 Şubat 2016 | 00:03 Osman Türk 758 Kişi okudu

Dava sonuçlanma süresi en iyi bir tahminde ne kadardır

Soru

Yeni malik ve gerçek ihtiyaç nedeni ile kiracıma dava açmak istiyorum. Durum haklı ve hukuka uygun gerekçelerim var . Davanın en kısa sonuçlanma süresi ne olabilir . Karşı tarafın geciktirme taktikleri ne kadar sure olabilir. Cevabınız için şimdiden teşekkür ederim..

Av. Kadir Kurtuluş tarafından yanıtlandı.
06 Şubat 2016 | 13:18 Cengiz Erenoğlu 299 Kişi okudu

Bölgedeki İmar Durumuna Bizim Binamızın Durumu

Soru

Merhaba Kadir Bey,bizim dairenin oralara bodrum+3 kat izin veriliyor.Fakat bizim daire 2 bodrum+3 kattır.Bu durum imara aykırılık oluşturur mu veya değişik durumlarla bu mevcut mu?

Av. Kadir Kurtuluş tarafından yanıtlandı.
05 Şubat 2016 | 17:58 Osman yanka 225 Kişi okudu

EMEKLERİMİZ YIKILDI NE YAPABİLİRİZ?

Soru

Merhabalar öncelikle kolay gelsin.04.02.16 tarihiyle gerçekleşmiş bir durumdan bahsederek cevap almak isityorum.Dün Bursa'nın Avdancık köyünde 832 m.kare tarım arazisinde 32.75 m.kare hafta sonlarınların da hobi amaçlı gidebilecegimiz barınma yeri yapmıştık(betonarme fakat çatısı demir profil)dün itibariyle yıkım işlemi gerçekleşti.tebligat babında hiçbir işlem gerçekleşmedi ayrıca bu binanın 2014'den itibaren bina vergisi veriliyor,kapı numarası alınmış su basvurusu yapılmış buna regmen yıkım gerçekleşmiştir.hukuki bi dayanagımız yok mu teşekkür ederim,saygılar.

Av. Kadir Kurtuluş tarafından yanıtlandı.
05 Şubat 2016 | 16:58 İBRAHİM GÜNDÜZ 695 Kişi okudu

ortak kullanım alanı olan otopark satılirmı

Soru

Hayırlı akşamlar 6 katlı ve otoparkli bir binamiz var.inşaat yapım sonrası kalan borca mahsuben babamla binayı yapan kişi aralarında kağıt üzerinde sözleşme yaparak belli bir miktar karşılında kapalı otoparkı maddi yetersizlikten dolayı satmış ve otopark kullanımı tamamıyla karşı tarafa geçmiştir.Bu arada babamı kaybettim.Şuan itibariyle karşı taraf tapudan garaja düşen payını istemektedir.Bina arsa tapuludur.ne yapmam gerekir yardimlarınızı bekliyorum.tapuda topraktan pay verirsem ne olur.ne yapmam lazım.teşekkürler

Av. Kadir Kurtuluş tarafından yanıtlandı.
04 Şubat 2016 | 23:38 serdar uğurlu 1250 Kişi okudu

bahce duvarımın komsu tarafından yıkılması

Soru

komsu bıtısıktekı arsaya ınsaat yapıyor.on tarafta demır kapısı var.onu kaldırmak yerıne benım yaptıgım ara duvarı kaldırmıs. ne yapmam gerek

Av. Kadir Kurtuluş tarafından yanıtlandı.
04 Şubat 2016 | 21:29 mehmet coskun 412 Kişi okudu