Kira zam oranını kabul etmeyen ev sahibi

Soru

Merhabalar Kadir bey; Ev sahibim haziranda yenilenen kira oranını kontratta yazmasına rağmen tefe-tüfe oranı dışında zam istiyor.750 tl olan kiramı bu ay 800 tl olarak hesabına yatırdım oranlar ozaman açıklanmamıştı fazla olarak 50 tl zam yaptım.Şuan baktığımda 5,19 olarak görüyorum oranı.kendisi bu zammı kabul etmiyor 850tl olmasını istiyor kontratıda tanımıyorum istemiyosan çıkarsın ay sonunda diyor.ne yapmalıyım acaba.Teşekkürler

Av. Kadir Kurtuluş tarafından yanıtlandı.
06 Haziran 2016 | 12:34 TARKAN ÇALIŞKAN 592 Kişi okudu

Bitişik Nizamda balkon ve pencereler

Soru

Merhaba( iki bin yılında ayrık nizamdan bitişik nizama geçen) Kat karşılığı birleştirdiğim arsama bitişik belediye hissesini satın aldım.Aldığım bu arsaya komşu arsadaki üç katlı yapının balkonları bitişik.Ben yeni yapımı komşu parselden 3 metre çektim.Komşu parseldeki binanın pencereleri ve balkonu benim parsele bakıyor,parselime önden yarım metre ortadan balkonun olduğu yerden iki metre binanın bitiminden üç metre şeklinde.Fakat balkonu parselime sıfır şeklinde.Belediye öyle çap vermiş zamanında.Projesinde pencereler ve balkon var.Projesinde planında olmayan farklılıkta var.Benim parselinden tarafta kendi parseline binanın ortasında içe elli santim girme (köşe) var projede olmayan,zannedersem bina projeden arkaya doğru biraz büyük.Binası 1998 başlamış 2006 da bitmiş ama yapı kullanım belgesini ve kat mülküyetini 2015 te almış. Sorum şu benden taraftaki balkon ve pencereleri kapattırabilir miyim.Belediyeye mi yoksa idari mahkemeye mi baş vurmalıyım.Teşekkürler.

Av. Kadir Kurtuluş tarafından yanıtlandı.
06 Haziran 2016 | 00:01 sinan kara 10733 Kişi okudu

Ev sahibi ne zaman zam yapabilir

Soru

Merhaba, Ben bir soru sormak istiyorum. Şimdi biz ev sahibi ile 2 yıl için Kontrat yaptık. Biz 6 yıldır kalıyoruz ve 2 yıl kontrat bitince , yeni kontrat yapmadık.Bu durumunda Ev sahibi zam yapabilir mi.ve ne zaman zam yapabilir bunu öğrenmek istiyorum cevap verirseniz memnun olurum.

Av. Kadir Kurtuluş tarafından yanıtlandı.
05 Haziran 2016 | 23:59 Songül 311 Kişi okudu

1/5000 imar planına itiraz gerekçelerimiz geçerli midir?

Soru

Merhaba, 1/5000 imar planı askı süresinde itiraz etmek istiyorum. Sorularım; 1-) Arsamız nehir kenarında ve 1/5000'lik plan ile arsanın en değerli olan nehir kenarı bölümünün tamamı park alanı olarak terk edilecek bölge belirlenmiştir. Nehir kenarı bağlantısı olmayan bir arsaya imar verilmesi bize avantaj sağlamaktadır, 2-) Arsamızın içerisinde imar planı öncesi %5 imar hakkına göre yapılan, iskanı alınmış ve tapuya işlenmiş yapının tamamı terk edilecek alan içerisinde kalmaktadır. 3-) Terk edilecek alan %40'dan fazladır. Bu sebepler ile 1/1000'lik planların yapılması beklenilmeden itiraz edilip olumlu cevap alınmaz ise dava açılmalı mıdır? Cevabınız için teşekkürler

Av. Kadir Kurtuluş tarafından yanıtlandı.
05 Haziran 2016 | 23:49 Haşim Atasoy 564 Kişi okudu

Dedemden Miras yoluyla anneme düşen taşınmaz.

Soru

Sayın Av.Kadir Bey. Dedemden kalma bir bahçe var ve yaklaşık vefat edenlerin çocukları ile birlikte 12 ya da 15 kişi mirascı olarak görünmekte.Dedemin 5 kız 2 erkek olmak üzere çocuk sayısı 7 Şu an hayatta kalan 3 kişi.Annemde vefat ettiği için ben ve bir kardeşim mirascı durumundayız.Biz annemize düşen hisseyi bir şekilde satmak istiyoruz ama diğer mirascıları bir araya bir türlü getiremiyoruz.Hakkımıza düşen hisseyi satmamızın bir yolu varmıdır.Yoksa İzale-i Şuyu davası mı açmam gerekir?Yanıtınız için şimdiden teşekkür eder,hayırlı günler dilerim.

Av. Kadir Kurtuluş tarafından yanıtlandı.
05 Haziran 2016 | 22:19 Şekip Özlem ZENCİRCİ 561 Kişi okudu

tapu tahsis belgeli gecekondu

Soru

ankara çankaya belediyesi ,1982 den beri oturduğumuz tapu tahsis belgeli gecekondumuz için hak sahibi olmadığımızı söylüyor.Ne yapabiliriz? bazı komşularımız tapusunu 80 li yıllarda aldı ama biz ilgilenemedik. neyapmalıyım.

Av. Kadir Kurtuluş tarafından yanıtlandı.
05 Haziran 2016 | 19:49 Erol TERZİ 532 Kişi okudu

Elazığ'daki yeni imar düzenlemesine ilişkin

Soru

Kadir Bey merhabalar , 6 mayıs 2016 'da çıkan imar revizyonuyla kendi arsamızdaki mevcut yapılaşma hakkı azaltılmış olup bir kısmı yeşil alana çevrilmiştir. Böyle bir durumda yapılan imar gaspı hukuki yollarla yeniden geri alınabilir mi ? Hukuken lehimize (eski imar planına dönüştürme) çevrilebilecek herhangi bir öneriniz var mıdır?

Av. Kadir Kurtuluş tarafından yanıtlandı.
04 Haziran 2016 | 18:36 veysel yılmaz 498 Kişi okudu

Satışa koyulmuş evin kiracısı,kiraya zam yapılmasını kabul etmiyor.

Soru

İçinde kiracı olan evimizi satışa çıkarttık.Kira süresi doldu.Şimdi kiracımız ev satışta olduğu için kiraya zam yapılmasını kabul etmiyor.Yasa olarak ev satışta olduğu için zam yapma hakkımız yokmuş.Bu doğrumu? Teşekkürler

Av. Kadir Kurtuluş tarafından yanıtlandı.
04 Haziran 2016 | 15:27 Onur Yeşeren 233 Kişi okudu

Kirasını ödemeyen kiracı problemi

Soru

Merhaba, Aralık 2015 tarihinde evimi kiraya verdim.Buarada bende kiracıyım.Kiradan aldığımın üstüne ilave yaparak mevcut evimde ailemle birlikte oturuyorum.ilk iki ay ödeme yaptı sonrası ödemeler aksamaya ve kesintiye başladı.Kesilme sebebini sorunca ben hesap vermek zorunda değilim yanıtnı aldım.İlk mart ayı için noterden yazı gönderdik eksik yatırdı,Nisan ayında tahliye ve haciz davas açtık mayıs ayında ödedi.Mayıs ve ve Haziran ayını halen ödemedi.Nisan ayını eksik ödedeiği için Tahliye davası açtık mahkeme Ekim ayına tarih verdi.Kiramı almak için her ay gidip haciz ve tahliye davası açmaya devam mı etmeliyim?Kanunu okuyorum ancak parasını ödemeyen kişye ne yapılırı net öğrenemiyorum.Bu arada aprtmanda şikayetçi hep gecikmeli aidatlarını ödüyorlar ve komşulara apartman kurallarına karşı saygısızlar.Bu aşamada ne yapmalıyım? Şimdiden çok teşkkür ederim. Saygılarımla,

Av. Kadir Kurtuluş tarafından yanıtlandı.
03 Haziran 2016 | 14:58 Didem Ylçınkaya 742 Kişi okudu

Ortaklığın giderilmesi hakkında

Soru

Merhaba; Aileden kalma 2 parsel yerimiz var alt ve üst şeklinde.Alt parsel 8 ortak üst parsel 10 ortak.Iki parselin güncel değeri 14 milyon değerinde.Izalei suyu davası açıldığı zaman; 1-)bu değerin %60ı üzerinden mi ihaleye çıkar? 2-)sadece benim hissemi mi yoksa 2 parsel mi satılığa çıkar? 3-)ihale halka açık mı olur? 4-)ihalede danışıklı dövüş olması nasıl engellenir? Örneğin açık artırmaya girecek kişilerin aralarında anlaşıp fiyatı yükseltmeyen ucuza almaya çalışmaları gibi. Sorular biraz fazla oldu ama idare edin lutfen :)

Av. Kadir Kurtuluş tarafından yanıtlandı.
03 Haziran 2016 | 11:38 Seyfi aslan 317 Kişi okudu