Genel kurulda ev sahibinin verdiği vekalet ile kiracı oy kullanabilir mi?

Soru

Merhabalar, biz safranbolu'da bir sitede yaşıyoruz ve kendi aramızda yönetimi idare ediyoruz ve profeyonel yönetim şirketi yok. Size bir sorumuz var yardımcı olursanız seviniriz. Genel Kurulda kiracı ev sahibinden aldığı vekalet ile oy kullanabilir mi? Teşekkürler...

Av. Kadir Kurtuluş tarafından yanıtlandı.
27 Aralık 2016 | 21:05 servet koç 1697 Kişi okudu

dükkanımı satıyorlar ne yapmam gerekiyor

Soru

merhba işletmiş olduğum eczanem var ama mal sahibi bu dükkanı satıyor yeni mal sahibide beni çıkartmak istiyor sözleşmem var beni çıkartabilir mi kanunen

Av. Kadir Kurtuluş tarafından yanıtlandı.
27 Aralık 2016 | 16:08 murat şahin 257 Kişi okudu

kredi için ipotek verilien miras malı ev

Soru

esnaf kefaletten kredi kullandım.Kredi kullanırken babam evini ipotek verdi,kredinin birazını ödedim sonra iflas ettim şimdi krediyi öüyemiyorum,babam da 4 ay önce vefat etti.ev haliyle miras malı oldu ve arada kefil de var banka babam evini satabilirmi şimdi mirascı malı oldu bundan sonrası ne olur.tşk

Av. Kadir Kurtuluş tarafından yanıtlandı.
23 Aralık 2016 | 12:59 Mesut Özacn 2373 Kişi okudu

Hisseli Tapu Ayırma İşlemi

Soru

Kadir Bey Merhaba, Beş katlı binamızın en üst katı dubleks daire yapan mütahit çatı katını ayırmış alttaki dairelerle çatı katındaki daireler tapuda hisseli gözüküyor biz bu hisseli tapuyu nasıl ayırabiliriz lütfen bize yardımcı olur musunuz?

Av. Kadir Kurtuluş tarafından yanıtlandı.
21 Aralık 2016 | 20:39 Nurcan DEMİREL 1275 Kişi okudu

ortak alanlarının yönetim planınca başkasına verilmesi

Soru

Merhaba Kadir Bey, Mimari projelerde ve sitenin maket planında ortak gözüken yaklaşık 500 metrekare alan müteahhit firma tarafından yönetim planına koyulan ek bir madde ile kendine ait bir dükkanın kullanımına verilmiştir.Müteaahhit firma kendi dükkanı ile birlikte bu alanıda kiraya vermiş ve ordan gelir sağlamaktadır.Site sakinleri olarak 4/5 oranında oy toplayarak yönetim planında değişiklik yaparak mı bu alanı tekrar siteye kazandırabiliriz veya burdan kira geliri sağlayabiliriz.Yoksa bir kat maliki bu yönetim planındaki bu maddenin iptali için mahkemeye dava açması yeterlimidir.

Av. Kadir Kurtuluş tarafından yanıtlandı.
20 Aralık 2016 | 09:50 UMUT SAYGILI 597 Kişi okudu

iskan masrafı ile ilgili sorunlar

Soru

mütahitten iskan masrafını daire sahipleri ödeme kaydıyla daire aldık.Fakat iskan işlemleri bitip paranın ödeme aşamasında bir daire sahibi masrafı ödemeye yanaşmadığından bizde iskanımızı alamıyoruz.Belediye iskan masrafının tamamını almadan iskan veremem dedi.Bunun için ne yapabiliriz.

Av. Kadir Kurtuluş tarafından yanıtlandı.
18 Aralık 2016 | 00:52 ercan şenol 541 Kişi okudu

müteahite verilen vekalet hakkında

Soru

iyi akşamlar bizim iskanı olmayan bir binamız vardı alt kattaki sığınak daire yapmış müteahit bu yüzden iskan alamıyorduk .sonra müteahit bize bana vekalet verin orayı daireye çevirelim.iskanı alalım dedi.ancak biz vekaleti verdikten sonrada iskanı almadı vekaleti noterde verdik. ancak şimdi endişe ediyoruz vekaleti yanlış verdiysek müteahit dairemizi başkasına satabilir diye düşünüyoruz.yaklaşık 8 ay kadar oldu.notere gidip verdiğimiz vekaleti iptal ettirebilirmiyiz.başka ne gibi bir işlem yapmamız lazım noterin kayıtlarında vermiş olduğumuz vekalet çıkarmı.

Av. Kadir Kurtuluş tarafından yanıtlandı.
16 Aralık 2016 | 01:18 sadık güneş 563 Kişi okudu

1 Yıl 9 Aylık evde Kat Mülkeyitine geçiş

Soru

Kadir Bey merhaba,bir ev aldık 1 gün önce ve tapu senedinde kat irtifakı yazısı mevcut, satın aldığımız kişi iskanlı diyor. Çelişkide kaldım,kat mülkiyetine nasıl geçebiliriz ?

Av. Kadir Kurtuluş tarafından yanıtlandı.
15 Aralık 2016 | 12:50 Ufuk Kıyıcı 587 Kişi okudu

sözleşmede işin tamamlanma süresi

Soru

merhaba Müteahhit firma ile noterde imzaladığımız sözleşmeye göre kentsel dönüşüme giren binamızın tesliminde yasal olarak gecikme olup olmadığı konusunda yorumunuzu rica ederim. Müteahhit firma ile sözleşmeyi 02/10/2014 de imzaladık, inşaat ruhsatı 15/07/2015 de alınmış. Sözleşmede işin süresi ile ilgili kısım aşağıdaki gibidir. İşin tamamlanması gereken süre konusunda birbiri ile çelişen iki açıklama mevcut. İŞİN SÜRESİ İşin toplam süresi ruhsat tarihinden itibaren on iki (12) aydır. Müteahhid bu süre sonunda daireleri arsa sahibine imzalanan şartname ve projelerine uygun, eksiksiz tüm teknik teçhizatları çalışır vaziyette, elektrik, su ve doğalgaz bağlanmış, çevre düzenlenmesi bitirilmiş olarak masrafları müteahhit tarafından ödenerek yapı kullanım izin belgesi ve kat mülkiyet tapuları alınmış vaziyette teslim edecektir. Müteahhit bu sözleşme imzalandıktan itibaren hemen ilgili inşaat ruhsatı başvurusunda bulunacak ve 6 ay çerisinde inşaat ruhsatı alarak inşaata başlamakla yükümlüdür. İnşaat ruhsatı alındıktan sonra ve ya inşaat başladıktan sonra söz konusu arsa ile ilgili imar değişikliği olursa kat sayısı artarsa, imar oranı yükselir yada düşerse, sözleşmedeki orana göre yükselen veya düşen imar durumu her iki tarafa verilir. Ruhsat alım süresi inşaat yapım süresine dahil değildir yani inşaatın yapım süresi ruhsatın alındığı tarihten itibaren başlar ve takip eden 18 ay içerisinde inşaat yapı kullanım izin belgesi masrafları müteahhit tarafından ödenerek alınmış ve kat mülkiyet tapuları çıkarılmış vaziyette tamamlanmış olur. Müteahhit firma arsa sahiplerine binayı mücbir sebepler haricinde inşaat ruhsatı alındıktan sonra 18 ay içerisinde yapıl kullanım izin belgesi ve kat mülkiyet tapularının masraflarını ödeyerek teslim etmez ise geçen her ay için arsa sahiplerine kira ödemesi yapacaktır. İyi çalışmalar.

Av. Kadir Kurtuluş tarafından yanıtlandı.
13 Aralık 2016 | 14:59 muharrem eke 791 Kişi okudu

Muteahhidin insaati Devam ettirememesi

Soru

Merhaba, Satis sozlesmesi yaptigim ve bir kisim odemesini yaptigim dairemin bulundugu sitede 3 haftadir insaat durmus durumda. Insaat buyuk oranda bitti fakat ortak alanlar hala insaat asamasinda. Muteahhidin insaati bitirememesi durumunda hukuki acidan sorun yasamamak icin nasil bir yol izlemeliyim? Hem insaatin bitisi riskli oldugu icin kalan bedeli odemek istemiyorum, hem de tapuyu alip en azindan mal sahipleri olarak binayi tamamlama sansimi kaybetmek istemiyorum. Hukuki olarak su asamada yapilmasi gerekenler nedir? Tesekkurler

Av. Kadir Kurtuluş tarafından yanıtlandı.
10 Aralık 2016 | 14:48 Ece Cebeci 609 Kişi okudu