Bir daire için emlakçı ile anlaştık.Resmi olmayan bir alım-satım protokolü imzaladık.4000 Tl kapora verdim.
Ancak sözleşmedeki bazı şartlar yerine getirilmedi.
20 gün içinde devir yapılmazsa sözleşmenin geçersiz sayılacağı sözleşmede belirtildi.Ben hemen bankaya başvurdum.Ancak banka ekspertizi trampa olduğunu ve düzeltilmesi gerektiği gerekçesiyle ilk etapta onaylamadı.aradan 40 gün geçti mal sahibi trampayı düzeltti.ve nihayet banka ekspertizi 40 gün sonra kredi verilebileceği raporunu verdi.İlk raporunda vermemişti.Bu sefer de banka bana lazım olandan daha az bir tutar kredi verebileceğini bildirdi.Bütün iyi niyetime ve bu kadar beklememe rağmen ekstra tüketici kredisi çekecek durumum olmadığı için evi almaktan vazgeçtim.Ayrıca kiracının devirle birlikte evi 15 gün içinde boşaltmazsa tarafıma kira ödemesi gerektiği de sözleşmemde yazıyor.Bir çok açıdan mağdur olan taraf ben olmama rağmen kaporam iade edilmedi.
Şimdi ben aşağıdaki sözleşmeye göre mahkemeye başvursam sonuç ne olur sizce?Aşağıdaki sözleşme emlakçı ve mal sahibinin vekili ve benim aramızda imzalandı.imzalandığı tarih 13 eylül..Trampanın düzeltilip kredinin onaylanması(lazım olandan daha az olarak) arasında 40 gün var.yani 23 ekim...
4000 tl kaporayı internet bankacılığı ile emlakçının hesabına havale yaparak ödedim.Açıklamasına da "ev alımı ile ilgili kapora" diye yazdım.Dava açacaksam nereye ve hangi konular üzerinde yoğunlaşmak suretiyle açıyım.yani dayanak noktalarım hangi konulardır.Ayrıca savcılığa da suç duyurusunda bulunabilir miyim?
Saygılar..
Sözleşmemin orjinal hali :
EMLAK ALIM-SATIM PROTOKOLÜ
(Banka Kredisi Kullanarak)
CİNSİ (Niteliği) : Ev
İl / İlçe/Köy/Mevki :
Kat-m2-Tapu Durumu : 145 m2
Pafta-Ada-Parsel No : 1112 Ada 2 Parsel
Gayrimenkul Adres :
SATICI ADRES :
ALICI ADRES :
Satıcı Ad-Soyad-TC.No :
Telefon :
Alıcı Ad-Soyad-TC.No :
Telefon :
1. SATICI ......... ile, ALICI ........ , yukarıda kayıtlı Gayrimenkulün, aşağıdaki maddelerde belirlenen koşullarda satışı için anlaşmışlardır.
a. SATICI; yukarıda yazılı Gayri-Menkulü, 135.000 (Yüzotuzbeş) TL?ye satmayı kabul etmiştir. ALICI ise; yukarıda yazılı Gayri-Menkulü 135.000 (Yüzotuzbeş) TL?ye satın almayı kabul etmiştir. Tapu devir masrafları ALICIYA aittir. ALICI ve SATICI Emlak Firmasına kanuni hizmet bedeli olarak, Gayrimenkulün Satış Değerinin % 3?ü olan 4000,00 (Dörtbin) TL?yi ayrı ayrı vereceklerdir.
b. Gayrimenkulün satış tarihine kadar olabilecek eski vergi ve borçları (Emlak-Çevre-Çöp Vergisi, Elektrik-Su-Telefon-Doğalgaz Borçları, Site/Bina Aidatı, Haciz, İpotek vb.) tamamen SATICININ sorumluluğundadır. ALICI bu borçlar için sorumluluk kabul etmez. Satış tarihinden sonraki borçları da ALICIYA aittir. SATICI da bu borçlar için sorumluluk kabul etmez.
c. SATICI iş bu protokolün yapıldığı tarihten itibaren Gayrimenkul üzerinde hiçbir tasarrufta bulunamaz ve tapu devri yapılıncaya kadar başka birine satamaz. ALICI da tapu devri yapılıncaya kadar gayrimenkulde herhangi bir tamirat ve tadilat yapamaz
d. SATICI emlak satışının resmen gerçekleştiği tarihten itibaren onbeş (15) gün içerisinde yukarıda kayıtlı olan emlağı boşaltacak, Ancak mücbir sebeplerle bu tarihe kadar boşaltamazsa onbeş (15) günü geçtiği günden başlamak üzere ALICIYA 500 TL kira ödemeye başlayacaktır. En geç 1 (bir) ay sonra evi boşaltacağına dair tahliye taahhütnamesi alınacaktır.
e. ALICI önce Gayrimenkulün Tapu Fotokopisiyle Halk Bankası / ............ Şubesine Kredi için başvuracaktır. ALICI tarafından SATICIYA gayrimenkulün 135.000 (Yüzotuzbeş) TL ödemesi ise; banka tarafından ekspertiz yapılıp kredi onayı çıktıktan hemen sonra, tapu devir işlemleri ile birlikte yapılacaktır.
f. ALICIDAN kaparo (Pişmanlık Akçesi/Cayma Tazminatı) olarak 5000,00 TL tutarında teminat bedeli alınacak, bu meblağ ........... Gayrimenkul ve Danışmanlık Hizmetleri firmasında kalacak ve hizmet bedelinden düşülecektir. Banka kredi işlemlerinde bir olumsuzluk çıkarsa bu meblağ ALICIYA geri iade edilecektir.
g. Anlaşmazlık halinde, haksız olan taraf, bu sözleşmede yazılı pişmanlık akçesi ile birlikte; di¬ğer tarafın maruz kalacağı her nevi zarar, ziyan, mahkeme ve icra masrafları ve vekâlet ücretlerini de ödeyecektir.
h. Bu sözleşmenin uygulamasından doğabilecek her türlü uyuşmazlığın giderilmesinde ........... mahkemeleri ve icra daireleri yetkilidir.
2. Protokol süresinin geçerliliği imzalandığı tarihten itibaren 20 (YİRMİ) gündür. Bu süre sonunda ALICI tarafından gayrimenkulün tapu devir işlemi sonuçlandırılamazsa iş bu protokol hükümsüz sayılır.
3. İşbu sözleşme; her biri bir sayfalık 3(Üç) nüsha olarak 13 /09 / 2013 tarihinde, .......... Gayrimenkul ve Danışmanlık Hizmetleri .................................................. ...... adresinde, tarafların rızasıyla ve hiçbir tazyike maruz kalınmadan tanzim edilmiş olup, taraflarca okunup imza altına alınmış ve birer nüshası tevdi edilmiştir.
13/09/2013
Alıcı : imza Emlakçı: imza Satıcı:imza
Av. Hilal Bayram tarafından yanıtlandı.
27 Ekim 2013 | 01:04 fahri uysal 3755 Kişi okudu