Türk futbolu nasıl kurtulur?
1) "Futbola da mı el attın?" demeyin. Biz bu işi 15 sene önce yapıyorduk. Buraya tıklayınız adresinden Galatasaray'a yazdığım reçeteyi bulabilirsiniz.
2) Bu konuyu FB Başkanı Ali Koç açtı. "Hiçbir kulüp için 2019-2020 sezonu kolay değil. Her geçen sene daha da zorlaşıyor. Bu gemi nasıl yüzecek, maaşlar nasıl ödenecek diye düşünüyoruz" dedi.
3) Üç kuşaktır sanayici bir aileden gelen başkanın söylememesi gereken bir sözdü. Biz bunu eleştirince Aziz Yıldırım ile ilişkilendirince bir tepki oluştu. Bir başkanın asli işi sorunları çözmek olmalı.
4) Haberin tam metninde Koç, "Pek çok rakibimizin mecburen küçülmeye gittiği ortamda Aziz başkanın da ortaya koyduğu vizyon içerisinde büyük bir kulüp olma durumunda elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz" diyordu.
5) Bugün gelinen nokta da 4 büyük kulübün borcu 10.6 milyar TL'ye ulaştı. Borcun 3.7 milyarı FB'nin, 3.2 milyarı GS'nin, 2.6 milyarı BJK'nın ve 1.1 milyarı TS'nin.
6) Bu sezonda Beşiktaş 8, Galatasaray 14, Fenerbahçe 12 ve Trabzonspor da 17 futbolcuyu transfer etti. 51 oyuncunun kulüplere toplam maliyeti ise bu sezon için menajer ücretleri hariç 716 milyon lira.
7) Dört takımın 2012'deki borcu 2 milyar 62 milyon TL'ydi. Geçen 7 yılda borcunu azaltan takım yok. Borcun artması da yetmiyor. "Çılgın transferler" son gaz devam ediyor.
8) Yapılan yanlış transferler futbol analistlerinin işi. Ama transferlerin hepsi doğru olsa bile bu kadar borç varken yeni transfer akıllara ziyan iş.
9) Bundan daha önemlisi bankalar/bankacılar bu borcu niye verdi? Hangi kafayla verdi? Bunu sorgulamak gerekiyor. Maçlarda ve yöneticilerin localarında ağırlanmak için verdilerse bunun cezası kesilmeli.
10) Türk futbolu bu kafayla giderse saplanacağı yer bataklıktır. Saplanmakla kalmaz ayrıca saplandığı bataklıktan kurtulamaz. Sonsuza kadar orada kalır.
11) Türk futbolunun kurtuluşu alt yapıya önem vermekten geçer. Altyapıya önem verip bunu bir başarı hikayesi haline getiren İlhan Cavcav'ın yaşamı çok güzel bir örnektir. Türk futboluna Cavcav gibi kaç başkan geldi?
12) Türk futbolunda altyapıdan da bir şey çıkmıyor. Neden? Büyük kulüplerin altyapısında "torpil" ve "kayırma" had safhada. Başkan ve yönetimin yakınlarından gerçek yetenekli çocuklara sıra gelmiyor.
13) Altyapıya alınan çocuklara ve gençlere gerekli teknik ve kondisyon eğitimi verilmiyor. Verilemiyor.
14) Bir işi başarmak için 3 önemli nokta vardır. Yetenek, teknik ve kondisyon. Malzeme yeteneksizlerden oluşunca teknik ve kondisyon hiç bir işe yaramıyor.
15) Bugün 4 büyüklerde yetişen kaç oyuncu alt yapıdan yetişme? Kulüplerin bilançolarına bakılırsa en az yüzde 90'Inın alt yapıdan yetişmesi gerekir.
16) Son derbide GS'nin 11'inde bırakın altyapıyı yabancı oyuncu hakkı sonuna kadar kullanıldı. Türk futbolunun geldiği seviyenin özeti bu.
17) Ayrıca Türklerde önemli bir özellik vardır. Büyükler yol açarsa arkasından giden çok olur. Biz altyapıya önem verir hale gelirsek Türkiye'den dünya çapında futbol yıldızlarının yetiştiğini görürüz.
18) Futbolcu ithalatı biter. Futbolcu ihracatı başlar. Önemli bir ihraç kalemi olur mu? Olur:)
19) Adalet çok önemlidir. Her alanda çok önemlidir. Altyapıda adalet sağlanırsa gerisi gelir. Adalet sağlanmazsa altyapı başarılı olmaz. Kulüpler borç batağında boğulup gider.
Tebernüş Kireçci'yi Twitter'den takip etmek için Buraya tıklayınız
Yorumlar
Henüz yorum yok.
Üye işlemlerinden üye olup / giriş yaparak sizde yorum yapabilirsiniz. Üye işlemleri için tıklayın