Toki'den alınan dairede edinme tarihi ve vergisi
Soru
Sn. Tebernüş Kireçci size yönlendirdiği için aynı sorumu size yöneltiyorum. Toki'de hak sahibinden bir daire aldım. Teslim tarihinden 1 yıl sonra, 2010 yılında Ziraat Bankası'nda devir işlemini yaptık. İşlem sırasında konut kredisi de kullanarak ödemlerimi bankaya yapmaya başladım. Tapu işlemini ise ekonomik açıdan uygun olduğumda 2014 yılında yaptık. Belediye rayiç bedeli üzerinden masraf ödedik ve belediye rayiç bedeli 94 bin TL olarak bildirildi. Piyasa değeri ise 160-170 bin TL aralığında idi. 2015 yılı sonunda kredi borcum bitiyor ve evimi satmayı düşünüyorum. Ancak evlerin piyasa değeri 190-200 bin TL aralığında. Evin edinme tarihi tapu işlem tarihi midir? Yoksa teslim tarihi veya kredi çekilen tarih midir? Aradaki fark için vergilendirme nasıl hesaplanacaktır? Teşekkür ederim.
Yanıt : merhaba, iktisap (edinim tarihi ) gayrimenkulün fiilen tasarrufunuza bırakıldığı tarihtir.Gelir Vergisi Kanunu 76 nolu sirkülerde konu ile ilgili açıklamalara yer verilmiştir. 4. Gayrimenkullerde İktisap Tarihinin Belirlenmesi Gayrimenkullerde iktisap, Türk Medeni Kanununun 705 inci maddesi uyarınca, tapuya tescille olmaktadır. Buna göre, kat karşılığı müteahhide veya kooperatiflere verilen arsa karşılığında alınan gayrimenkuller dahil, iktisap edilen gayrimenkullerin elden çıkarılması halinde, değer artışı kazancının tespiti yönünden iktisap tarihi olarak, gayrimenkulün tapuya tescil edildiği tarih esas alınacaktır. Ancak, gayrimenkulün tapuya tescil tarihinden önce sahibinin fiilen kullanımına bırakıldığı bazı özel haller de iktisap tarihi olarak tapuya tescil tarihi yerine fiilen kullanıma bırakılma tarihinin kabul edilmesi gerekir. Bu çerçevede, konut yapı kooperatifleri, Toplu Konut İdaresi veya diğer kişilerden gayrimenkulü fiilen kullanıma hazır şekilde teslim alanların, söz konusu gayrimenkulleri fiilen kullandıklarını; tahsis belgesi, teslim tutanakları, su, elektrik, telefon, doğalgaz faturaları ve benzeri belgelerle tevsik etmeleri halinde değer artışı kazancının tespiti yönünden fiilen kullanıma başladıkları tarih iktisap tarihi olarak kabul edilecektir. Gayrimenkulün ihale veya icra yoluyla alındığı durumlarda da fiilen kullanıma hazır şekilde teslim alındığının yukarıda sözü edilen belgelerle tevsik edilmesi şartıyla, tapu tescil işlemi olmasa dahi fiilen kullanıma bırakıldığı tarihin iktisap tarihi olarak kabul edilmesi gerekir.
Ahmet Korkmaz tarafından yanıtlandı. Yanıt : merhaba, iktisap (edinim tarihi ) gayrimenkulün fiilen tasarrufunuza bırakıldığı tarihtir.Gelir Vergisi Kanunu 76 nolu sirkülerde konu ile ilgili açıklamalara yer verilmiştir. 4. Gayrimenkullerde İktisap Tarihinin Belirlenmesi Gayrimenkullerde iktisap, Türk Medeni Kanununun 705 inci maddesi uyarınca, tapuya tescille olmaktadır. Buna göre, kat karşılığı müteahhide veya kooperatiflere verilen arsa karşılığında alınan gayrimenkuller dahil, iktisap edilen gayrimenkullerin elden çıkarılması halinde, değer artışı kazancının tespiti yönünden iktisap tarihi olarak, gayrimenkulün tapuya tescil edildiği tarih esas alınacaktır. Ancak, gayrimenkulün tapuya tescil tarihinden önce sahibinin fiilen kullanımına bırakıldığı bazı özel haller de iktisap tarihi olarak tapuya tescil tarihi yerine fiilen kullanıma bırakılma tarihinin kabul edilmesi gerekir. Bu çerçevede, konut yapı kooperatifleri, Toplu Konut İdaresi veya diğer kişilerden gayrimenkulü fiilen kullanıma hazır şekilde teslim alanların, söz konusu gayrimenkulleri fiilen kullandıklarını; tahsis belgesi, teslim tutanakları, su, elektrik, telefon, doğalgaz faturaları ve benzeri belgelerle tevsik etmeleri halinde değer artışı kazancının tespiti yönünden fiilen kullanıma başladıkları tarih iktisap tarihi olarak kabul edilecektir. Gayrimenkulün ihale veya icra yoluyla alındığı durumlarda da fiilen kullanıma hazır şekilde teslim alındığının yukarıda sözü edilen belgelerle tevsik edilmesi şartıyla, tapu tescil işlemi olmasa dahi fiilen kullanıma bırakıldığı tarihin iktisap tarihi olarak kabul edilmesi gerekir.
Yorumlar
Henüz yorum yok.
Üye işlemlerinden üye olup / giriş yaparak sizde yorum yapabilirsiniz. Üye işlemleri için tıklayın