Tebernüş Bey, merhaba tekrar, cadde konusunda gerçekten insan
Soru
Tebernüş Bey, merhaba tekrar, cadde konusunda gerçekten insanın aklı karışıyor. Her sokakta yıkılıp yapılan binalar var, ama bu genel toplamın %2-3'dür hadi bilemediniz 4'dür.Geri kalan bölüm ağırlıkla 30-40 senelik binalar.Dinamik, çalışan nüfusun oranı her geçen gün azalıyor caddede oturanlar arasında (eski binalar için elbette)Ancak caddenin geniş kaldırımları, sahil yolu ve diğer bölgelere göre kaldırımlara bolca serpiştirilmiş ağaçları ile tarihi öneminin yanında reel anlamda da özel bir yer olmasını sağlıyor, yani cadde sadece ismi olduğu için özel bir yer değil, bu nedenle çöküntü bölgesi olmasına izin verilmez diye umuyorum.Ancak yatırım amaçlı caddedeki eski binaları alıp, çok düşük kira getirilerine razı olup, ne zaman olacağı belli olmayan dönüşümü beklemekte riskli bir düşünce diye düşünüyorum (çevremde Ataşehir ve gelişme akslarına mı, yoksa caddedeki eski binalara mı yatırım yapsam diye düşünen pek çok kişi var)Daha karlı olduğu halde arazi ve dükkan biraz borsa ya da yatırım fonu gibi riskli ve karmaşık geldiği için yatırımını konutta değerlendirmek isteyenler çoğunlukta...
Yanıt : Çok güzel özetlemişsiniz... Ama iki önemli detayı atlamışsınız... Bağdat Caddesi modern Cumhuriyet'i temsil eder... Bu noktada kültürel varlığı fiziksel varlığından çok daha önemlidir... Korunması gereken,özel koruma altına alınması gereken bir değerler bütünüdür... Bunun da bir ylolu vardır... Devlet teşviği ile yerinde dönüşüm yapılması... Bunun aksi düşünülemez. İkincisi ise Cadde sakinleri birikim ve kazanç açısından reel bazda getiri açısından gelişme akslarındaki ve varoşlardaki insanların gerisinde kalıyor... Getirileri yıldan yıla reel bazda azalıyor... Bu çok önemli bir detay... Uzunca yıllar İstanbul'un en yüksek seviyede gelirini artıran kesimi Bağdat caddesi ve çevresinde oturuyordu... Son yıllarda bu özelliğini kaybetti. Bu iki önemli faktörü gözardı etmeyin.
Tebernüş Kireçci tarafından yanıtlandı. Yanıt : Çok güzel özetlemişsiniz... Ama iki önemli detayı atlamışsınız... Bağdat Caddesi modern Cumhuriyet'i temsil eder... Bu noktada kültürel varlığı fiziksel varlığından çok daha önemlidir... Korunması gereken,özel koruma altına alınması gereken bir değerler bütünüdür... Bunun da bir ylolu vardır... Devlet teşviği ile yerinde dönüşüm yapılması... Bunun aksi düşünülemez. İkincisi ise Cadde sakinleri birikim ve kazanç açısından reel bazda getiri açısından gelişme akslarındaki ve varoşlardaki insanların gerisinde kalıyor... Getirileri yıldan yıla reel bazda azalıyor... Bu çok önemli bir detay... Uzunca yıllar İstanbul'un en yüksek seviyede gelirini artıran kesimi Bağdat caddesi ve çevresinde oturuyordu... Son yıllarda bu özelliğini kaybetti. Bu iki önemli faktörü gözardı etmeyin.
Yorumlar
Henüz yorum yok.
Üye işlemlerinden üye olup / giriş yaparak sizde yorum yapabilirsiniz. Üye işlemleri için tıklayın