tapu tahsisli evin satışı gecerli mi
Soru
merhabalar, dedem adına 135 metrekare arsa üzerine 2 katlı bina gözüken tapu tahsisli olan yerin( halen de aynı şekilde dedemin üzerine kayıtlı ve tapular dağıtılmadı ve dedem zamanında arsa parasını miili emlak müdürlüğüne yatırmış) 55 metrekarelik arsa kısmının 1 dairesini kiracısı olan bir şahsa 1994 yılında notersiz ve iki şahitle beraber (şahitler vefat etti)basit bir yazılı sözleşme ile sattı ve o sıralar dedem 78 yaşındaydı ve 5 sene sonra alzheimerden vefat etti. Aynı sene sattığı kişi bu evin ikametinden ayrıldı ve burayı kiraya verdi. Satın alan kişiden bu yeri geri almak istiyoruz ama çok büyük bi rakam istiyor, bizde merkez bankasının resmi çeviricisine göre çıkan fiyatı söyledik kabul etmedi.Babam ise diğer mirasçıların paylarını veraset ilamı çıkararak noterli olarak aldı ve tek mirasçı haline geldi.Tapu tahsıs belgesinin tamamını babam adına yaptırmak istiyoruz fakat sadece bu şahsın yeri kaldı.Babam adına tapu tahsıs yaptırmak için gerekli yerlere başvurduğumuzda bu şahısla yapılan sözleşmenin gerek dedemin yaşından gerek dedemin hastalığından gerekse noter izni olmadığından dolayı iptalini isteyebilirmiyiz veya belediye veya kadastro bu satışı geçerli sayarmı ve sayarsa hangi sebepten ötürü geçerli sayar ve tapu tahsisli evin satışı belirli şartlara tabii olduğundan bu şahıs o şartları taşıyor mu...şimdiden teşekkür eder saygılarımı sunarım..
Yanıt : Merhaba. Tapusuz gayrimenkullere ilişkin yapılan sözleşme, gerçek anlamda bir gayrimenkul satış vaadi sözleşmesi sayılmıyor. Ancak, buna karşın hepten geçerli olmasına da engel teşkil etmiyor. Çünkü tapusuz taşınmazlara ilişkin satımın gerçek hukuksal niteliği zilyetlik hakkının devri amacını güden satımdan ibaret oluyor.Bu nedenle söz konusu sözleşme örneği ile uzman bir avukata giderek bu konuda yardım almanız hak kaybı yaşamamanız açısından daha yararlı olacaktır.
Özge Özdemir tarafından yanıtlandı. Yanıt : Merhaba. Tapusuz gayrimenkullere ilişkin yapılan sözleşme, gerçek anlamda bir gayrimenkul satış vaadi sözleşmesi sayılmıyor. Ancak, buna karşın hepten geçerli olmasına da engel teşkil etmiyor. Çünkü tapusuz taşınmazlara ilişkin satımın gerçek hukuksal niteliği zilyetlik hakkının devri amacını güden satımdan ibaret oluyor.Bu nedenle söz konusu sözleşme örneği ile uzman bir avukata giderek bu konuda yardım almanız hak kaybı yaşamamanız açısından daha yararlı olacaktır.
Yorumlar
Henüz yorum yok.
Üye işlemlerinden üye olup / giriş yaparak sizde yorum yapabilirsiniz. Üye işlemleri için tıklayın