tapu iptal davalarının gerekçeleri
Soru
Varsler babaları vefat edince kendi aralarında rıza taksim sözleşmesi yapmışlar... her nedense yapılan bu sözleşmeye göre,hukuksal bir dayanak olacak olan, tapu sicilde gerekli işlemi yaptırmamışlar.. bu süreç devam ederken varislerin ikisi vefat etti. bahse konu olan gayri menkullerin ebat ve vasfını belirtmek için yöreden tapu kadostro geçmemişti. ama gayri menkullerin göz kararı ve ekilen tohum miktarı ile belli olduğundan rıza taksim sözleşmesi yapılmış. sonra yöreden tapu kadostro geçerken bilrkişi marifetiyle sözleşme yapanların üstüne yazılmış. yöreden tapu kadostro geçelide 10 seneyi geçmiş; Şİmdi sizlerden, aşağıdaki sorularımın cevaplanmasını istirham ediyorum.
1. Atalarımızın önceden yapmış olduğu, bu rıza taksim sözleşmesine göre geride kalan varisler olarak tapu sicilde intikal yaptırabilir miyiz?
2. yapılan bu rıza taksim sözleşmesinden sonra yöreden tapu kadostro geçtikden sonra, önceden rıza taksimde ortada gözüken fakat kadostro geçtikden sonra varislerden bir başkasına geçen bu gayri menkullerden diğer varisler tapu iptal davası açabilirmi?( yani hakları olduğunu iddia edebilirmi? edebilirse ne gibi bir işlemler yapabilr?
Yanıt : Merhaba, ilk sorunuza cevap vermek gerekir ise yapmış olduğunuz miras taksim sözleşmesinin noterde veya tapu huzurunda resmi bir şekilde yapılması gerekiyor. Resmi şekilde yapılmış ise vefat edenin mirasçıları ile beraber intikal işlemlerini yaptırabilirsiniz. İkinci sorunuza gelince; Taksim sözleşmesini göz kararı ve ekilen tohum miktarı ile yapıldığını belirtmektesiniz. Esas olan kadastro çalışmalarındaki tespit olup yapılacak tespite karşı da itiraz etme ve dava açma hakkı vardır. Ancak üzerinden 10 yıl geçmiştir. Tapu iptal ve tescil için de 10 yıllık zamanaşımı dolmuştur. Ancak muvazaalı bir işlem var ise zamanaşımı söz konusu olmayacaktır. Saygılarımla, Avukat Kadir KURTULUŞ
Av. Kadir Kurtuluş tarafından yanıtlandı. Yanıt : Merhaba, ilk sorunuza cevap vermek gerekir ise yapmış olduğunuz miras taksim sözleşmesinin noterde veya tapu huzurunda resmi bir şekilde yapılması gerekiyor. Resmi şekilde yapılmış ise vefat edenin mirasçıları ile beraber intikal işlemlerini yaptırabilirsiniz. İkinci sorunuza gelince; Taksim sözleşmesini göz kararı ve ekilen tohum miktarı ile yapıldığını belirtmektesiniz. Esas olan kadastro çalışmalarındaki tespit olup yapılacak tespite karşı da itiraz etme ve dava açma hakkı vardır. Ancak üzerinden 10 yıl geçmiştir. Tapu iptal ve tescil için de 10 yıllık zamanaşımı dolmuştur. Ancak muvazaalı bir işlem var ise zamanaşımı söz konusu olmayacaktır. Saygılarımla, Avukat Kadir KURTULUŞ
Yorumlar
Henüz yorum yok.
Üye işlemlerinden üye olup / giriş yaparak sizde yorum yapabilirsiniz. Üye işlemleri için tıklayın