KONUTTA,DURGUNLUK İLE BALONU KARIŞTIRMAMAK LAZIM...

Soru

Konutta ara ara durgunluk olur.Bu ticari durumun doğasında olan bir durumdur.Zaman zaman soluklanmak için bir mola vermesi gerekir.Yoksa Balon oluşur.Konutta Balonun olması için en önemli şart;Devamlı Yükselen ve anlamsız boyutta fiyat artışıdır.Bunu tetikleyen spekülasyon ve manipülatif tarzında oluşan talepdir.Bizde konut sektörü içerisinde çok sayıda kurumsallaşmış firma mevcut olduğundan bu manipülasyona izin verilmez.Çünkü zararı kendilerine dokunacaktır,yani ürettikleri konut fazlası ellerinde kalacaktır.orta ve uzun vadede batma riskleri olduğundan dolayı buna izin vermezler.Konutta Balon oluşumunun en önemli göstergesi KONUTTA ALIM VE SATIMIN BOL VE ÇOK SAYIDA OLMASIDIR.Yani tapu dairesinde randevular dolu olur.HATTA BAZEN BİR gm AYNI GÜN 2 HATTA 3 EL DEĞİŞTİRİR.Fiyatları devamlı yukarı olur.Buna altyapıda hazırlanmış; banka konut kredileri sudan ucuz olacak şekilde tasarlanmıştır.Bu alım satımı yapan insanların aç gözlülüğü sayesinde aşırı borca girerek daha çok kazanma hırsı ile bankalara aşırı borçlanma oluşur.Bu gidişin elbet bir mali sonu olacaktır. İşte o an da konutta balon patlar.1 gün 1 hafta önce alınan Ev Gm alınan fiyata satılamaz.%10 aşağısına da ...Bu kez panik başlar borcu çok olanın elinde patlayan bu GM leri yarı fiyatına satmaya çalışan satıcılar piyasada boy boy ilanlar verirler.İlginçtir.Bu kez manipülasyonlar başlar. Batacak ihtimali olmayan firmalar kişiler bu kez uçurumun kenarında olur vi bir süre sonra bankaların el koyması ile batışlar-iflaslar başlar.2.dalga Panik bu kez çok şiddetle oluşur.İntiharlar ölümler medyada bol bol okunur.Devlet buna bir çözüm arayışına girer ve bakanlıklar düzeyinde sakinleştirici açıklamalar bu kez medyaya düşer.iŞTE KELEPİR FİYATA ALINACAK EVLER gm LER herşeyiyle oratadadır.Konutta balon patlamış olan oluşmuştur.bUNDAN SONRA MİNİMUM 9 AY SÜRECEK OLAN toparlanma süreci başlar.BU dönem en ucuz ev GM almanın zamanıdır.Ama kimse cesaret edip ev GM alamaz.Çünkü fiyatların daha da DÜşeceği varsayılır ve ev alacak KONUT PİYASASINI CANLANDIRACAK kişilerde para kalmamıştır yada nakitte değillerdir.Borsa deyimiyle maldadırlar.Bu dönemde sadece gerçekten oturmak için ev alacak olanlar ev alır. Şimdi şuan yaşadığımız dönem Konutta Durgunluk dönemidir.Bunun süreside 1 aydan 1 yıla kadar uzanabilir.Ekonomik ve siyasi göstergeler bu sürenin en önemli göstergesidir. Yine üzerine basa basa diyorum ki;BİZDE konutta ŞUAN BALON YOK.Oluşmaya doğru gidiyordu.Ama Siyasi ve ekonomik göstergeler sayesinde bu oluşmadı. Şuan yaşadığımız DURGUNLUK dönemidir.iyi çalışmalar.

Tebernüş Kireçci tarafından yanıtlandı.
12 Eylül 2014 | 11:15 ALİ GÜNEŞ 1750 Kişi okudu

Kurtköy de Konut Balonu Mu Oluşuyor ?

Soru

Hocam merhaba Bugünler de Kurtköy ve çevresinde gezdiğim nitelikli konut projeleri başlangıç fiyatlarını 3.000 tl ile 4.000 tl arasında tutuyor. Başlangıç rakamı olarak oluşturulan rakamlara göre Kurtköy'ün en nitelikli projelerinden şuan itibariyle hazır kiraya verilebilir konutlar alınabilir. Algı yönetimi yaparak satılmaya çalışılan projeler bittiğinde vadedilen rakamları görmeyeceği gibi emlak piyasasında 1 sene veya üzerinde bekleme yaratacaktır. Hali hazırda elit perla palas arma kentplus gibi nitelikli projeler 3000- 4000 tl seviyesinde satış görmeyi beklerken topraktan satılan projeler sanki başka bir ilçede inşa ediliyormuş gibi anlatılıyor..Firmaların fiyatlandırma politikalarının kendilerine kısa vadeli kazançlar sağlayacağını, sonrasında müşteri tabanı oturmamış birçok firmayla karşılaşacağımızı düşünüyorum. Oluşturulan her fiyatlama piyasaya artı etkisi olması gerekirken 2 yıl sonra bölge içerisinde birçok projenin boş olduğunu hep beraber göreceğiz tabi bunun olumlu etkisi emlak piyasasına olacak 2014 yılına kadar tamamlanan projeler, şuan oluşturulan fiyat politikalarına göre bedava gibi duruyor. Bu oluşacak arz fazlasının emlak piyasasına etkisi 2.elde olacaktır.Firmalar fiyat politikalarını iyi oluşturmazsa Kurtköy yatırımcı cenneti sıfatını önümüzde ki yıllarda başka ilçelere kaptıracaktır.Sizce önümüzde ki 5 yıl Kurtköy nasıl bir durumda olur Hocam.. Saygılarımla Mehmet Akif Dilsiz Konut Atölyesi Proje Direktörü

Tebernüş Kireçci tarafından yanıtlandı.
04 Eylül 2014 | 13:18 Mehmet Akif DİLSİZ 3482 Kişi okudu

KONUT BALONUMU!!!İŞİNİZ YOKMU SİZİN...

Soru

Önceden yazdığım bu parametrik formüle göre bizde Yani Türkiyede özellikle İstanbulda Konut fiyatları önümüzdeki 1 yıl içerisinde en az %30 daha artma potansiyeli taşıyor,Çünkü;başta abd ve avrupa daki ekonomik göstergeler ile faiz artırmayı hep öteleyecekler.Bu bol para durumdan da en güzel yararlanacak olan Biz olacağız.gelecek yıl sonuna doğru Lüks konut fiyatlarında bu güne göre minimum %30 artış olacaktır.Tabiiki siyasal istikrarın devam etmesi şartı ile.Burada konut balonu var diye de yazanlarında konut satışının son bir yılda %10 düşmesini bahane etmesinide saçma buluyorum.Çünkü % 10 luk bir düzeltme olamasa zaten yükseliş devam etmezki... iyi çalışmalar.

Tebernüş Kireçci tarafından yanıtlandı.
27 Ağustos 2014 | 11:54 ALİ GÜNEŞ 1646 Kişi okudu

Bir ülkede konut fiyatlarını etkileyen formül...

Soru

Bir ülkede konut fiyatlarını etkileyen en önemli parametreler;O ÜLKENİN;1-yıllık enflasyonu 2-10 yıllık tahvil faiz oranı 3-para biriminin diğer ülkelere göre oranı(bizde döviz sepeti) 4-en önemli ekonomik göstergesi olan Borsası(döviz sepeti cinsinden değeri) VE 5-Nüfus artış hızı.Bu parametreler arasındaki ilişkiler neticesinde bizde yani; TÜRKİYE nin konut kira çarpanı ortalama 177,9 ay oluşmaktadır. İSTANBUL için ise bu konut kira çarpanı ortalama 219,3 ay'dır.Bu hesaplama değerleri yukarıdaki 5 parametreye göre formülüze edilmiştir.iyi çalışmalar.

Tebernüş Kireçci tarafından yanıtlandı.
26 Ağustos 2014 | 11:25 ALİ GÜNEŞ 423 Kişi okudu

6 yıl sonra iyi yatırım yapmışım diyebileceğim bir yer

Soru

Sayın Kireççi, Yatırım konularıyla ilgili birçok soruyu ve verdiğiniz cevapları okudum. Hemen hemen herkesin derdinin aynı olduğunu gördüm. Yatırım yapmak istiyoruz fakat bunu nasıl yapacağımızı bilmiyoruz. Şimdi benim sorum çok net: elimde 60000tl birikimim var ve bu parayla bir yatırım yapmak istiyorum. Bir arsa almak istiyorum fakat bölgeyi bir türlü belirleyemiyorum. Bundan 6 sene önce istanbul'a geldim. O zaman cebimde 30000tl paran vardı. Bu parayla Arnavutköy^den arsa almış olsaydım diye düşünüp duruyorum. Zira orada açıklanan projeler oldu. Yeni hava alanı, 3^ncü köprü ve kanal istanbul projesi hayaliyle bölgedki arsalar çok prim yaptı. Sorum şu bu tren artık kaçtı.Binecek yeni bir tren arıyorum. Genellikle çok ucu açık cevaplar veriyorsunuz. Örneğin büyük ölçekli arsalara bakın diyorsunuz. Biraz daha net cevaplar veremez misiniz? Sizce bundan 6 yıl sonra neresi zirve yapacak? Yada 60000tl'ye uygun bir arsayı nereden alabilirim? teşekkürler

Tebernüş Kireçci tarafından yanıtlandı.
06 Ağustos 2014 | 22:57 taner guven 3665 Kişi okudu

Türkiye'de DEVREMÜLK sisteminin geleceği

Soru

Tebernüş Bey öncelikle sizi kutlarım. Minik kızınızın şansı ve bahtı açık olsun ; tanrı size nice güzel günlerini göstersin. Sorum kısaca Dünyada birçok gelişmiş ülkede ve özellikle İspanya ve İngiltere'de başarıyla uygulanan ve özellikle tatil ve sağlık amaçlı gayrimenkul yatırımları açısından çok popüler olan Devremülk sistemi Türkiye'de 1990larda yaşadığı parlak dönem dışında neden gerekli ilgiyi görememektedir . Benim kısa tespitlerim ; 1.kötü niyetli yatırımcı firmalar / şahıslar/ gruplar 2.hukuki sistem ve denetim yetersizliği 3.işletme tecrübesizliği 4.finansman problemleri 5.agresif ve bilinçsiz ve hatalı pazarlama 6.ikinci el /2.el devremülk piyasasının oluşmaması 7.devremülk sisteminin Türk insanının yatırım kimyasına uymaması Siz ne dersiniz ?

Tebernüş Kireçci tarafından yanıtlandı.
05 Ağustos 2014 | 07:06 İhsan ogeday söğüt 1448 Kişi okudu

Tebernüş Bey , Öncelikle iyi bayramlar. JET Fadı...

Soru

Tebernüş Bey , Öncelikle iyi bayramlar. JET Fadıl gibi kötü niyetli girişimcileri engelleyecek ve saf ve masum insanların parasını ipek ipliğine bağlı hayallerden koruyacak bir hukuk uygulaması yok mudur acaba bizim ülkemizde ? Bu tarz kötü sabıkalı ve binlerce mağdur yaratmış girişimciler hala nasıl gazete ve bilboardlarda bangır bangır Maldivler devremülkü pazarlayabiliyor ve kimse bunu kontrol edip dur diyemiyor ? Sanırım Fi-yapı , Ukra inşaat ve Jetpa gibi kötü örnekler Harvard Business School'da ""worst case study "" yani kötü örnek olarak tez ve ders konusu olur. Bu tarz kötü örnekler ne yazık ki tüm sektöre olan güveni etkiliyor.

Tebernüş Kireçci tarafından yanıtlandı.
29 Temmuz 2014 | 06:59 İhsan söğüt 3744 Kişi okudu

Dünyanın gayrimenkulde en pahalı şehirleri

Soru

Tebernüş Bey , Internet'ten araştırma yaptığınızda bu konuda bir hayli karmaşa var. Ancak genelde top 10; 1...Hong Kong 2...Singapur 3...Londra 4...Tokyo 5...Paris 6...New York 7...Monaco 8...Cenevre 9..Moskova 10..Zürih Diye devam ediyor. Sizce önümüzdeki 30-50 yılda bu Top 10'a Istanbul da girer mi?

Tebernüş Kireçci tarafından yanıtlandı.
26 Temmuz 2014 | 17:55 İhsan ogeday söğüt 859 Kişi okudu

İstanbul'daki konut/rezidanslarda otoparkların tapu ayrımı ve ayrı satılması

Soru

Tebernüş Bey, Yurtdışında birçok modern konut ve rezidans projelerinde kapalı otoparklar dairelerden ayrı olarak fiyatlanıyor ve satılıyor ve ayrıca otopark tapuları da daire tapusundan ayrı düzenleniyor. Bu tür bir uygulamanın özellikle Istanbulda olmamasını siz neye bağlıyorsunuz ? Kapalı otoparkların ayrı fiyatlanması ve satılmasının belli başlı avantajları 1.Daire fiyatları ve otopark fiyatları ayrı olunca şeffaflık artıyor. 2. Otopark almak istemeyen daireyi daha ucuza alabiliyor . 3.Dileyen otopark almıyor ve sadece kiralıyor 4.İstanbul gibi toplu ulaşımın yaygın ve hızlı arttığı metropollerde malum artık birçok arabasızgenç nüfus var ve bu nüfus için daire alımı görece ucuzluyor/kolaylaşıyor 5.İstanbul gibi otopark sıkıntısının yüksek olduğu yabancı metropollerde tapulu otoparklar ayrı bir yatırım ürünü oluyor ve ayrıca alınıp satılıyor ve kiralanarak ayrı bir katma değer yaratıyor. Sizin bu konuda değerli düşünceleriniz nedir ?

Tebernüş Kireçci tarafından yanıtlandı.
24 Temmuz 2014 | 13:48 İhsan söğüt 879 Kişi okudu

Türk dizi ve film oyuncuları ve şarkıcıların kazandığını gayrimenkule yatırması

Soru

Tebernüş Bey, Hemen hemen tüm şarkıcı- dizi ve film aktrislerinin kazandıklarını gayrimenkule yatırması sanırım genelde 3 nedenden kaynaklanıyor ;siz ne dersiniz ? 1.Sahnede kazandıklarını uzun dönemde koruma kaygısı ve risksiz yatırım 2.Varlıklarını gizleme ve emeklilik zamanları için düzenli gelir yaratma kaygısı 3.Para ve sermaye piyasasından korkmaları/fazla anlamamaları. Bu tarz ünlülere örnek vermek gerekirse sanırım top 10umuz 1.sibel can 2.emrah 3.hülya avşar 4.tarkan 5. Acun Ilıcalı 6. Demet akalın 7.ibrahim tatlıses 8.seda sayan 9.bülent ersoy 10.cem yılmaz Sanırım bunlar arasında en başarılı gayrimenkul yatırımcısı da Küçük Emrah ? Ne dersiniz ?

Tebernüş Kireçci tarafından yanıtlandı.
24 Temmuz 2014 | 11:30 İhsan söğüt 1341 Kişi okudu