İstanbul'da Nereden Daire Alınır?

Soru

Öncelikle ilginiz ve samimi cevaplarınız için teşekkür ederim. İstanbul'a yeni taşındım, İstanbul'daki bölgeler ile iligli hiç bir fikrim yok. (birçok yeri daha hiç görme imkanım bile olmadı) Yatırım amaçlı max. 100 bin TL değerinde olabilecek şekilde 1+1 bakıyorum. Dediğim gibi hiç bilgim olmadığı için yanlış yapma ihtimalim çok büyük. Yeni başlayan ya da başlayacak projelerden almayı düşünüyorum. Bana bölge - proje bazında yardımcı olma şansınız var mı?

Tebernüş Kireçci tarafından yanıtlandı.
29 Ekim 2014 | 15:41 EsraUSLU 1478 Kişi okudu

Beklentimiz neydi ne oldu Tebernüş bey?

Soru

Sayın Tebernüş bey İstanbulda yaşayan maaşıyla ailesini geçindirebilen bir memurum.İki çocuğum var ailemden bir şey kalmadı kendi düğünümü ve evimin eşyasını arabamı kısacası hayatımı kimseden yardım görmeden sürdürüp bu zamana geldim.Biraz birikmişim vardı bir arkadaşımın da ön ayak olmasıyla 3570 metrekare bir arazi aldım 50 bin liraya bana gösterilen araziyle verilen arazi farklı çıktığını kayınbiraderim anladı tabi araziyi aldıktan sonra oldu bu olanlar.Meğer bağlar mevki yerine araplı denen mevkiide tekirdağ sınırına yakın sanki iki dağ arasında kalan çukurda kalan bilmiyorum dere yatağıda olabilir arazi yapısının içindeymiş verilen yer çocuklarıma bakıp üzülüyorum onlar için almıştım.Ben kendim için yatırım yapmadım bu zamana kadar bir dikili ağacımda olmadı.Evimizde huzur da kaçtı.Akrabalar da kızıyor bende üzülüyorum satsam diyorum aynı fiyatı bulabilir miyim ne yapmalıyım.

Tebernüş Kireçci tarafından yanıtlandı.
24 Ekim 2014 | 17:19 soner gencay 1438 Kişi okudu

Bankada param eriyor,gayrimenkul almak istiyorum.

Soru

Merhaba Tebernus Bey. Acil yardiminiza ihtiyacim var. 2013 yilinda İzmir'deki dairemi,(bir kısmını)ihtiyactan kullanmak üzere sattım. Su anda İst.'da ikamet etmekteyim. Daire parasının kalan kısmı bankada gunden gune eriyor. İst.'da bir taşınmaza yatırım yapmak istiyorum,hatta artık uykularım kaçtığı için bunu acil yapmak istiyorum. Birkaç yıl içinde tekrar İzmir'e yerleşmeyi düşünüyorum. Ama İzmir'de gayrimenkul fazla değerlenmediği için,kullandığım parayı ancak bir İst.yatırımında geri kazanacağımı düşünüyorum. Yaklaşık 200.000.-TL param var. Sizce kullandığım 100.000.-TL'yı nasıl geri kazanabilirim? Eğer kira getiren bir dukkan ya da ev olursa,kredi de kullanabilirim. Ne önerirsiniz? Mesela küçük küçük birkaç dukkan alıp,kiraya versem(en küçüğü 30.000.-TL civarı,kirası 400-500 TL) dah mı akıllıca bir iş olur yoksa iyi bir projeden,1+1,2+1 almak daha mı mantıklı? Hangi mevkilere,semtlere baksam iyi olur? Site içi daireler daha mı prim yapıyor? Mahalle arası daireyi ilerde satmak daha mı zor? Evet kira çarpanına dikkat edeceğim,sizin önemle üstünde durduğunuz gibi. Ama ilerde satmak istediğimde hem kolay satabileyim,hem de değerini bulabilsin? Zaten para az oldugundan buyuk projelere bakamam. Bir de nurol güneşli projesinden msj geldi bana. Ne diyorsunuz bu projeye genel anlamda? Bir de İzmir Karşıyaka projelerine ne diyorsunuz? Çok soru sordum,kusura bakmayın:( Şimdiden çok teşekkür ederim. Nazlı Nacak

Tebernüş Kireçci tarafından yanıtlandı.
18 Ekim 2014 | 06:39 Nazlı Nacak 1943 Kişi okudu

anlayamıyorum ev fiatlarını!!!!

Soru

tebernuş abi iyi geceler..Biz 1 ay evvel şişli sıracevizler civarında bayağı danaktık.8om2 civarı.. 35obin ila 4oobin arası... aynı büyüklükte ve aynı 1oootl kira getiris olan gürsel mah okmeydanında 225bine daire satın aldık..şişli sıracevizler ile adğımız daire gürsel mah kağıthane arası 2 km...bununda kira getisi 1oootl ve metrobüse yakın filan... neden bu kadar fiat farkı var sizce????

Tebernüş Kireçci tarafından yanıtlandı.
30 Eylül 2014 | 22:30 hülya onur 1514 Kişi okudu

BİRİLERİ konut balonumu demişti...

Soru

Bir ara birileri bizde konut balonu var diye burada bas bas bağırıyordu.Bende"balon malon yok,DURGUNLUK var,ve GEÇİCİ,EKİM ayında CANLANMA başlar" diyordum.Bu tür konulara soyut değilde somut ve istatistiki değerlerle bakmak daha uygun olacaktır.Ayrıca;(TEMFED) Başkanı Ali Taylanın söyledikleri de kayda değerdir.Finansçıların anlayamadığı algı şu;Konutu satın alan kişi ister ihtiyaç dan isterse yatırım(ki alımların bu oranı bence %25 i geçmez)olarak alsın talep önüne geçilemediğinden dolayı fiyatlar arada bir durgunluk olsa da yön yukarıya oluyor.Oysa hisse senedine yatırım yapan kişi sadece para kazanma hırsıyla bunu alıyor.Oysa konutta(GM)bir elle tutulan değer var.kULLANIM ALANI VAR.oysa hisse senedinde bu yok. sadece satarsan para eder.Kira değeri yok.hırsla ve bir an önce kar etme amaçlı.FİYATI VAR AMA,uzun vadede DEĞERİ YOK.O an için değeri var.o fiyata satarsın değerini o an için alırsın.Ama konutta mantık böyle değil.Talep daima var çünkü,Nüfus artıyor,Enflasyon ve döviz artıyor.Bu değerler uzun vadede konut fiyatını daima yukarıya çeker.oysa Borsa hisse senedinde yada faizlerde bu mantık yok.Çünkü her şey o an için tasarlanmıştır.Orta uzun vadede bazı değerlendirmeler yapılır ama görecelidir.Konutta ise her şey somuttur.Balonun oluşmasıda patlamasıda ilginçtir;YİNE FİNANSAL Yanlışların-krizlerin bu konut piyasasına yansımasıyla oluyor.Yani konut piyasası aslında bir ihtiyaç piyasası.İnsan oğlu var olduğundan beri kendini güvende hissetmek için hep başını bir çatı altına-kapalı bir ikametgaha sığdırma peşinde olmuş.İnsanın Nefes alması gibi Konut ihtiyacı da hep birincil önceliğe yakın bir değerde olmuş.Kısaca Konut piyasası ile finansal piyasayı doğrudan kıyaslamak en büyük hata olur.

Tebernüş Kireçci tarafından yanıtlandı.
26 Eylül 2014 | 15:29 ALİ GÜNEŞ 1517 Kişi okudu

yabancilara satilan evler ve ev fiyat pazarliklarinin rakamsal yansimalari

Soru

Merhabalar, oncelikle hizli bir geri donus sagladiginiz icin tesekkur ederim. Cevaplar gayet tatmin ediciydi. Dogru anladigim kadariyla Atasehir cevresindeki evlerin kira carpani 250 ay olmali fakat nominal fiyatlara gore 300-350 ay civarinda . Buna gore, kira fiyati makul ise , Atasehirde ev fiyatlarinin 16% olmasi gerektiginden pahali oldugunu anliyorum veya kiralarin olmasi gerektiginden 16% daha ucuz oldugunu anliyorum. Pendik hatti ve 1+1 ler icin cevap gayet net. tesekkur ederim. Kusura bakmayin, sorumu yazarken arkasinda rasyoneli biraz uzun olarak acikliyorum. Yabancilarin yurtdisinda ev almasinin arkasinda yatan iki adet major motivasyon oldugunu dusunuyorum. Birincisi: emeklilige bagli yasamini farkli bir ulkede gecirme istedi ( Almanlarin , Antalya , Alanya, Dubrovnik, lefkada... Ispanyonlarin Fas'in kuzeyi,.. Fransizlarin Tunus'a yerlesmesi, Ingilizlerin Kibris, dogu afrika vs...) Bunun da sebebi , hayatlarini idame ettirebilmek icin daha az bir maddi gidere sahip olmak ve hava sicakliklarinin geldiklere yerlere nazaran daha sicak olmasi gibi. Bu sebeple Turkiyenin guney bolgelerine olan yabanci ev talebi gayet makul ve bu da ev fiyatlarini yukseltir. Ikinci motivasyon sebebi, sadece yatirim amaciyla ( kira/carpan oraninin dusuk olmasi) kira geliri ve evin prim yapmasi beklentisiyle gerceklesir. Istanbul"da gerceklesen yabancilarin aldigi gayrimenkul aliminin prim beklentisiyle gerceklestigini dusunuyorum. Buna istinaden , yabancilarin kisa vadeli bu talepleri ( 2014-2017) hedef primlerini yaptiktan sonra satima gectikleri zaman Istanbul emlak sektorune etkileri olabilecek ekonomik agirliga sahipler mi? Eger etkilerlerse, bu mevcut fiyatlarin yukselisinde ayni etkiye sahip olduklari varsayimina ulasabilirmiyiz ? Hayat bazen rasyonellerle olculemiyor ne yazikki :) Mevcutta Istanbul co k kozmopolit bir kent , komsularimiz genelde istanbul disindan gelen 1 veya 2.kusak vatandaslarimiz ve geldiklere bolgelere ozgu yasama kulturlerini de Istanbul'a tasidilar. Bu da gayet dogal keza dunyanin tum metropollleri bu sekilde. Yabancilara karsi tavrimiz, yetistirilis bicimimizden ve/veya cevremizden kaynakli. Bu yabancinin, batili bir ulke vatandasi veya ortadogulu olmasi ilgili sitedeki evlerin prim yapmasi veya tam tersi etki gostermesine sebep olabilecegini dusunuyorum. Ozellikle ortadogululara satilan evlerin bulundugu Istanbul"daki siteler veya semtlerin gelecegini nasil goruyorsunuz? ( site isimlerini vermek istemiyorum ki bu sitelere karsi olumsuz bir algi olusmasin)

Tebernüş Kireçci tarafından yanıtlandı.
15 Eylül 2014 | 14:52 cem celik 1341 Kişi okudu

turkiyede goreli ve bolgesel konut balonu

Soru

Merhabalar, bu websitesini 4 yildir takip ediyorum. Hemen hemen hergun girer tum sorular ve cevaplari okurum. Konut balonu hakkinda pek cok yorum yapilip pek cok rakam, analiz ve turevleri sayin okuyucular tarafindan zaman zaman teknik zaman zaman kulaktan dolma gazetelerden toplanmis bilgi parcaciklariyla burada yayinlaniyor. Ekonomi okumus biri olarak arz talep dengesinde en iyi cevabin piyasa tarafindan verilecegi gorusundeyim. Balon meselesine gelince; bazi rakamlar balonun varligini isaret etsede konut fiyatlarindaki artis bunun tersini soyluyor. Benim fikrimce konut balonu bolgesel olarak mevcut fakat tum Turkiye genelinde konut balonu var demek dogru olmaz. Her hafta cok bilinen insaat firmalarinin kampanyalarini cep telefonu mesaji olarak aliyorum. Son daireler diye 2 yildir mesaj geliyor. Allah yardimcilari olsun. Bir okur arkadasin beylikduzu konusundaki balon konusundaki goruslerine katilirim keza 1996 da hurriyet tam sayfa emlak fiyatlari ucacak diye yazip 2006 yilinda hala ayni fiyatlarda seyretmesi benim icin cok iyi bir gostergedir. Sanirim fiyatlar hala beklenen rakamlara cikmamis ve cikmayacak. Elbette iyi bir lokasyonda evlerin fiyatlarin artmasi gayet mantikli, fakat avrupada emlak fiyatlarini inceledigim zaman (fiilen yunanistan, isvicre, ispanya, fransa) Turkiyedeki - bu iyi lokasyonlarda olan-evlerin fiyat artislari ayni ivmede surerse ( doviz sepeninin sabit kalmasi varsayimiyla) 2018 de Avrupadan daha pahali bir emlak piyasamiz olusacak. Boyle bir durumu mumkun goruyormusunuz? Bu platformdaki pek cok kisi ( 50%den fazla) yatirim amacli ev veya diger gayrimenkul hakkinda size soru yoneltiyor. Bu evlerin kira carpanlari 25 yilin uzerine ciktigini sahibinden adli websitesinden konutfiyati/kira carpanlarini bakarak kendi yaricapimda hesapladim. Yorumlarinizda bu oranin cok onemli oldugunun altini defalarca cizdiniz. Ozellikle bati atasehir ve cevresinde 28-34 yil araliginda gezinen bu orana bakarak atasehirde olmasi gereken oraninin kacyil oldugunu dusunuyorsunuz? Anadolunun pek cok ilinde 10 yil oncesine gore sehir merkezi farkli lokasyonlara kayiyor. ( adana, mersin, antep vs...) bu gelisme akslarindaki emlak piyasasi oldukca hizli bir artis gosterdi. Istanbulda sehirmerkezinin farkli lokasyonlara kaymasi teknik olarak mumkun olmadigi icin ( deniz ve bogaz faktoru) goreli olarak belli planlar cercevesinde pendik istikametine dogru ciddi bir yapilasma mevcut. Kartal-pendik hattinin gelecegini nasil goruyorsunuz? Ciddi bir 1+1 ve studyo daire alimi yapiliyor ve biraz onceledigim zaman evlilik ve bosanma uzerine bana pek rasyonel gelmeyen bazi rakamlarin isiginda yorumlar okuyorum. Hayatimin 6 yilini 1+1 de gecirmis bir insan olarak ( 2 yil atasehir, 2 yil baku, 2 yil kahire, degiskenzamanli olarak da 1 yila yakin ortaavrupa) Turkiyede bu ev modelinin yatirim amacli hangi lokasyonlarda satin alinmasi gerektigi halkimiz pek bilmiyor ( emlakcilar tarafindan yanli veya yanlis anlatilmis) ve ciddi bir beklentiyle parasini bu evlere bagliyor ve aidat gibi bir golge bir maliyeti hesaplamalarina ilk etapta almiyorlar. Bu tarz evler tamamen gecici olarak kiralanir. Kiracilarin buyuk cogunlugu 2 yildan daha fazla bu evlerde kalmaz. ( Turkiyede nisantasi, bebek gibi semtleri , avrupada paris , zurich, cenevre, peterburg gibi sehirmerkezindeki evleri haric tutuyorum). Bu durum da ev sahibi tekrar kiraci bulmak ve gecen surede aidat gibi maliyetlere katlanmasi durumu ortaya cikiyor. Yatirim amacli sehir merkezi disinda 1+1 veya studyo yatirimlarini dogru buluyormusunuz? Sizce bu tarz bir yatirim icin ana kriterler ne olmalidir.

Tebernüş Kireçci tarafından yanıtlandı.
14 Eylül 2014 | 22:45 cem celik 3233 Kişi okudu

KONUTTA KİRA ÇARPANI ve SİLİVRİ...

Soru

Bir şehirde veya ülkede Konut Kira çarpanı ile o konutun satış fiyatını belirlemek yada en azından tahmin etmek için kullandığım Formül; 5 adet parametre var.Bunlar;yıllık Enflasyon değeri(E=%9.54),10 yıllık Faiz oranı(F=%9.09),o ülkenin halka açık Hisse Borsa dolar cinsinden değeri (bıst100 dolar değeri=3.50)(B),Nufüs artış hızı(N=%013,7) ve Döviz sepeti(D=2.54). Bu parametreler kira çarpanı ile şöyle bir ilişkileri var;E= pozitif,F=negatif,B=pozitif,N=pozitif ve D=pozitif. Bu değerleri yerine yazalım;E+B+N+D/F=9.54+3.50+1,37+2.54/9.09=186.4 AY. BU KİRA ÇARPANI TÜRKİYE ORTALAMASINA AİT. İSTANBUL İÇİN BU DEĞERLERDEN SADECE İKİSİNİN DEĞERİ DEĞİŞKEN;ENFLASYON ORANI(ORTALAMA 11.17 VE NÜFUS ARTIŞ HIZI=%021,8 bu değerleri formülde yerine yerleştirirsek; 11.17+3.50+2,18+2.54/9.09=213.3 AY. Konutta LÜKS derecesi artıkça bu değere %10 unu ilave edin.(Formüle tüm parametreleri ilave edemediğimizden dolayı bu %10 yanılma payı) Umarım buradaki okuyuculara bir fikir verir. şimdi Tebernüş beye bir sorum olacak;sizce SİLİVRİ bölgesinden arsa yada arazi alma zamanı gelmedimi?çünkü 2-3 yıllık bir süredir bu bölgede fiyatlar yerinde sayıyordu.BU yerinde saymaya da en önemli etken KENTSEL DÖNÜŞÜMÜN daha merkezi yerlerde olduğundan dolayı SİLİVRİYE İLGİNİN AZALMASI idi... Not:BU konutta Balon malon masallarına bende artık gülüp geçiyorum,CEVAP YAZMAYACAĞIM.İyi çalışmalar.

Tebernüş Kireçci tarafından yanıtlandı.
14 Eylül 2014 | 21:45 ALİ GÜNEŞ 1412 Kişi okudu

ALİ GÜNEŞ AYDINLATIYOR...

Soru

1-KONUT PİYASAsINDA ivme düşüktür,sogan borsası ile hisseborsalarına benzetmek;elma ile armudu toplamaya benzer.yapay fiyat hareketleri ivmesi yüksek(alım satım volatilitesi yüksek)pazarlarda olur.Bizde Konut piyasasında böyle bir volatilite olmaz.En son bu örnek ABD mortgage krizinde oldu. 2-beylikdüzünde olan örneklemenize uymuyor.orada talebin olmadığı bir pazar yaratıldı.tabiiki mesnetsiz fiyatlamalar da vardı...Şuan bizim hisse borsamızda olduğu gibi...nasılmı;Beylikdüzü'nde yaklaşık 250 bin nüfus yaşarkenki buda Yaklaşık 70 bin haneye tekabül eder. Buna rağmen, yapım aşamasındakilerle beraber 150 bin idi.Böyle bir talep yetersizliği ortamında beylikdüzünde Konut piyasası ayvayı yedi.. 3-Konutta 10 yıldır bahar havası var diyorsunuz.Oysa bahar havası değildi bu fiyatların yerine oturması ve istikrar demek daha uygun.2008 DEKİ KRizide unutmayın.Biryerleden teğetmi geçmişti!!yani 10 yıldır öyle dikensiz gül bahçesi değil konut piyasası... 4-konutta talebi oluşturan en önemli neden;konforlu yaşama isteğidir.NİYETİDİR.Niyet olmazsa hiçbirşey olmaz.Gelir artıkça yani kişi başına düşen ortalama gelir arttıkça talep de artar.TÜrkiye de özellikle istanbulda bu talep yerliler sayesinde hep zirvede...Çünkü ist. çok dinamik bir şehir.ÖYLE YABANCI TALEBİ ancak ağaoğlunun satış stratejisinde olan biRşey..gerçekte önemsiz...Eğer önemli olsaydı ağaoğlu my world europa da ki evlerin fiyatları yerlerde sürünmezdi.Temelden alanlar hala zararda...SURİYELİ VE ARAPLAR ORAYA RAĞBET ETMESEYDİ,bence fiyatlar böyle yerde sürünmezdi.hakettiği fiyata gelirdi.Yani yabancınında kalitesi ve kültürel uyumu önemli..Konutta YAbancı talebi Öyle sizin bahsettiğiniz değerde bir öneme de sahip değil... 5-senin, 6-12 ayda konut krizine gireceğiz sözünü;diyenler tam bir yıldır basbas bağırıyor.Ama giren çıkan yok :))))NEW YORK TİMES bunu haber yaptı ama....nafile...Çünkü Bizdeki iç dinamikleri bilmiyorlar.Hisse senedi alıp satmaya benzetiyorlar... 6-Şuan Türkiyede Boş konut sayısı 1 milyonun üzerinde .Sadece istanbulda Nitelikli markalı boş lüks daire sayısı 400 bin dolayında.15-16 MİLYON insanın yaşadığı ve her yıl Nüfus artış hızı %0 21.8 olan(TÜRKİYENİN %013.7) bir metropolde bu rakamlar krizin habercisi değil,NORMAL İŞLEYİŞİN BİR PARÇASIDIR.Bu rakamlar kriz havarilerinin istediği sayıda olsa(YANİ 400 BİN ÇOK,100 BİN OLMALI GİBİ) İstanbuldaki emlak fiyatları TAVAN yapar,Londra ve paris ile kıyaslanacak düzeye gelirdi.ARZ tavan yapacaktı çünkü.talep de dipde... 7-yaptığım geçmişe yönelik araştırmalarda;faiz artışının kısa vadede konut fiyatlarına olumsuz ama orta ve uzun vadede OLUMLU olduğu,dövizin ise biraz daha uzun vadede aynı etkiyi yaptığını tespit ettim.Ama bu iki enstrüman da Konut fiyatlamasında uzun vadede %50 nin üzerinde bir etkiye sahip değiller.Yani etkisi düşük ve sınırlı.Bundan dolayı sadece faiz ve dövizin artış kapasitesine bakıp konut fiyatlamasını orta ve uzun vadede yapmak sığ görüştür.Konutta enaz 4-5 yıl kalmak gerekiyor. SON SÖZ;KONUTTA BALON YOK,OLMAYACAK DA..PATLAMIŞ BİR KONUT BALONU DA YOK.KRİZ HAVARİLERİ DAHA ÇOK BEKLER...ŞUAN DURGUNLUK DÖNEMİNDEYİZ.BU DA MEVSİMSEL ANLAMDA GEÇİCİ.Yine tekrarlıyorum.Ekimayından sonra başlayacak olan kıpırdamalar ile Konut sektöründe önümüzdeki 1 yıl içinde nitelikli lüks(Deprem yönetmenliğine göre inşa edilmiş)EV-konut da en az %30 yükseliş bekliyorum.Büyük istanbul. depreminden sonraki 1 yıl içinde bu zarar görmemiş evlerde %100 lere varan bir fiyat artışı da bekliyorum.Umarım Bu deprem hiç olmaz.iyi çalışmalar.

Tebernüş Kireçci tarafından yanıtlandı.
14 Eylül 2014 | 15:55 ALİ GÜNEŞ 2654 Kişi okudu

Konut piyasası ve yanlışlar...

Soru

"BATI tipi BALON olmaz bizde" diyenlerin yazdıklarıda ilginç.aslında onlar diyorki;bizde konutta balon var ama batı tipi değil.kısaca bu konuda nasıl saçmaladıklarını,kendi yazılarındaki çelişki ve bilgisizliklerini hatta olaya sadece finansal açıdan değerlendirme cehaletlerini ortaya dökmenin zamanı geldide geçiyor bence... birisi yazmış;Türkiye'de balon konut arzının fazla olması ve gerek arsa gerekse ev fiyatlarının yapay şekilde şişmesidir.Buyrun konuya...Altı tophane üstü şişhane misali...Yahu kardeşim arz talep birşey var.mal çoksa fiyat ucuzlar.Ama bu arkadaş;ekonominin temel kanunlarını bilmiyor.geçelim.bir diğer kendini kurtarma muhabbetine;fed faizi artıracak ve Bizim gibi GO ülkelerde dolar uçacak.ama Avrupa merkez bankası piyasaya para basmazsa.... bence sen uçuyorsun be kardeşim.FED faiz artımı dediğin %0.25 bizim gibi ülkelerde kaç?%8-10 arası değişen bir faiz.Neden %1 lik faize gitsinki burda %10 faiz varken.Avrupa merkez bankası 1 trilyon Avro ile parasal genişlemeyi onayladı BASINA AÇIKLADI ama senin haberin yok.Bihaber konut yatırmcısı ve yorumcusu...kolay GELSİN... TÜRKİYE de özellikle İstanbul'da konut piyasasını sadece faize yada dolara endekslemek için çok cahil olmak lazım.çünkü fiyatı belirleyen pek çok parametre var.Kira çarpanını dahi sınırlaya sınırlaya 5 parametreye düşürdüğüm halde ancak %10 yanılma payı elde edebildim.yani etken çok.kira çarpanı her ile görede farklılıklar gösteriyor. (isteyene burdan formülü açıklarım.)Oysa kira çarpanı dahi o evin-konutun satış fiyatını belirlemiyor.yine pek çok etken var bu konutun satış fiyatında... Kısaca;TÜrkiyede özellikle istanbulda Konut piyasasında Balon yok,patlamış bir balon da yok.AMA DURGUNLUK VAR.bu sürecin süreside ortalama 1 ay-1 yıl arası.3 ay gitti. kaldı en fazla 9 ay.ben bunun bu kadar süreceğinede inanmıyorum.ÇÜNKÜ istanbul çok dinamik bir şehir.Ucu bucağı yok...ve konutta talebin azalmasıda mevsimsel ve göreceli..Çünkü daha reel olan bir durum var;İstanbulun Yıllık Nüfus artışı.Diğer illere göre ÇOK çok fazla...Konutta ki, bu durgunluk Benim düşünceme göre ekimde biter ve yavaş da olsa piyasa canlanır. Bu finansla uğraşan arkadaşlara;Konut piyasasını Bir BIST gibi düşünmeyin.Örnekleyeyim;Bir ev alırısn 100 bin tl e.Kiraya verirsin 500tl/ay.5 SENE SONRA evin değeri enflasyon oranında artsa bile(ki hep üzerinde olmuştur) EN AZ 2 KATINA YAKIN BİR DEĞER ALIYOR.BORSA gibi stress yok anaparayı kaybetme riski yok.birde her ay bir gelir var.Konut piyasası bundan dolayı cazip.%100 kazanacağını biliyorsun,enazından enflasyonun üzerinde...Finansal konularla uğraşanların yanlışı burda.değerlendirmeyi aynı parametrik değerlerle yapıyorlar.oysa Konut piyasasında Parametrik değerler çok.ve daha sağlam,değişmez değerler...Oysa borsada basit bir panikle hisselerini satabiliyor,hemde ciddi zararına..oysa konutta bu yok.Bırak kalsın birgün mutlaka değerini fazlasıyla bulur ve buarada kira geliride gelir gerçeği var.İYİ ÇALIŞMALAR.

Tebernüş Kireçci tarafından yanıtlandı.
14 Eylül 2014 | 11:18 ALİ GÜNEŞ 1634 Kişi okudu