Doğu Ataşehir'deki 3 Evin Kıyaslaması

Soru

Merhaba Tebernüş Bey, Doğu Ataşehir'de 3 ev arasında kaldık. Uzun vadeli oturum için düşünüyoruz. 1-) Mimoza 3 sitesinde 155m2 brüt 124m2 net 3+1, 3.Kat Cephesi ağırlıklı Doğu ve 1 oda Güney Pazarlıklı Fiyat: 680000 Kira getirisi: 2200 Kira Çarpanı: 309ay Arsa Yüzölçümü: 13264 m2 Arsa Payı: 172/26492 Daireye düşen arsa:86,1m2 * mevcut kaks:1,86 = 160m2 680000/160=4250tl Daire başı 10000tl verilerek Mantolaması yapılmış. 2-) Kardelen 4 sitesinde 140m2 brüt 112m2 net 3+1 , 12 katlı binanın 12.Katı ağırlıklı Batı ve 2 odası Güney cephe. Fiyat: 650000 Kira getirisi: 2000 Kira Çarpanı: 325ay Arsa Yüzölçümü: 24737 m2 Arsa Payı: 153/44574 Daireye düşen arsa:84,9m2 * mevcut kaks: 1,56 = 132,4m2 650000/132,4=4909tl Mantolaması yapılmamış. 3-) Mimoza 1 sitesinde 120m2 brüt 96m2 net 2+1, 2.Kat ağırlıklı Batı ve 1 odası Doğu cephe. Fiyat: 530000 Kira Getirisi:1600 Kira Çarpanı: 330ay Arsa Yüzölçümü: 10951 Arsa Payı: 146/13788 Daireye düşen arsa:115,96m2 * mevcut kaks: 1,03 = 119,43m2 530000/119,43=4437tl Mantolaması yapılmamış. Bu bölgelerde bu detaylara bakmak için erken olabilir ancak 15-20 yıl içinde olası bir dönüşümde bu bilgilerin anlamlı olacağını düşünüyorum. Kaks oranlarının böyle bir dönüşümde ortak bir değere eşitlenmesi durumunda 3. seçenek anlamlı hale geliyor ancak uzun vadeli ihtiyacımız 3+1 olduğu için bu seçeneği pek düşünmüyoruz. Bu konudaki fikrinizi öğrenebilir miyiz? Diğer 2 ev arasında en üst kat olması, cephesi ve ferahlığından dolayı Kardelen 4'e yakınız. Ancak son kat olması, mantolamasının henüz yapılmamış olması vb. durumlardan dolayı kararsız kaldık. Mimoza 3'ün ana cephesinin Doğu olmasından dolayı güneşi öğlene kadar alıyor. Plan konusunda her iki ev de içimize sindi. Sizce bu durumda işin matematiği mi ağır basmalı? Teşekkürler.

Tebernüş Kireçci tarafından yanıtlandı.
09 Mayıs 2015 | 21:46 Görkem Öktem 2661 Kişi okudu

kiralayanın konut ihtiyacı

Soru

iyi günler evime temmuz ayında kiraya verdim.Başka bir ilçede kiracı olarak kendim otururken tayinim kiraya verdiğim evin yakınına çıktı.Ev sahibi olduğum evimin yakınındaki okuluma gitmek için bir saat yolculuk yapmaktayım.Artık çekilmez hale geldiği için zorunlu olarak kiracımı çıkarıp kendi evime taşınmak istiyorum.Ancak kiracım çıkmayı kabul etmedi.sözleşmem 5 yıl,bu süre bitmeden kiracımı çıkarabilir miyim? TBK okudum ancak sözleşme bitimi derken 5 yılı mı yoksa bir yılı mı kastediyor anlayamadım?acıklarsanız çok seviniriz.Teşekkürler

Tebernüş Kireçci tarafından yanıtlandı.
08 Mayıs 2015 | 12:18 fatma var 802 Kişi okudu

Borçlu Şerifali mi? Borçsuz Çekmeköy mü?

Soru

Tebernüş Bey merhaba, 2013 yılında 10 yıl vadeli kredi çekerek 330.000 TL'ye Şerifali'den net 110 m2 2+1 severek oturduğumuz bir daire satın aldık. Evi aldıktan bir süre sonra çocuğumuzun dünyaya gelmesiyle artan masraflar sebepli kredi taksitlerini ödemekte biraz zorlanıyoruz. Evin bugünkü değeri 450.000 civarında olup eğer evi satarsak tüm kredilerden ve elden aldığımız borçlar sonrasında elimize 160.000 TL gibi bir para geçecektir. Üstad sizce evi satıp yine serifalide kiraya çıksak ve bu parayla da çekmeköy taraflarında metro yakınlarından ileride prim yapabilecek bir daire alıp kiraya mı versek yoksa yılbaşında eşimin ve kendi maaşımın artacagindan hareketle yılbaşına kadar dişimizi sıkıp çok sıkıştığımız zamanlarda da ihtiyaç kredileriyle bu günlerin geçmesini beklemek mi mantıklı? Merkezi biryerde geniş ferah ve değeri hızla yükselen bir evde borçlu bir hayat mı? Yoksa nispeten daha uzak bir yerde daha düşük bir değerde ev sahibi olarak borçsuz bir hayat mi? Biz işin icinden çıkamadık Tebernüş Bey lütfen yardım edin.

Tebernüş Kireçci tarafından yanıtlandı.
06 Mayıs 2015 | 19:55 erdem didem 2478 Kişi okudu

20 yıllık bir süre....arsa için uzun bir süremidir.

Soru

tebernüş bey çorluda bir tarlanın imara açılması için yirmi yıllık süre beklemek sizce nasıl uzunmu kısamı normal bir sürecmi.yoksa daha çok beklemek gerekirmi..

Tebernüş Kireçci tarafından yanıtlandı.
05 Mayıs 2015 | 12:27 sadık güneş 1412 Kişi okudu

istanbulda emlak fiyatları neden düşmez

Soru

emlak fiyatlarının düşmesini beklemek özellikle istanbul gibi bir metropolde artık gittikçe zor bir ihtimal haline gelmektedir.İstanbul gibi dünyanın incisi olan bir şehirde nitelikli ve depreme dayanıklı konut sayısı halen yeterli seviyede değilse,bu şehre yapılan üst ve alt yapı yatırımları halen devam ediyorsa, akın akın insanlar yurtiçi ve yurtdışından emlak yatırımı için bu şehre geliyorsa,nüfus sürekli artıyorsa,insanların tek başına yaşama arzularında ciddi artışlar ortaya çıkıyorsa,enflasyon bir türlü yeterli seviyelere çekilemiyorsa,konut kredilerinin halen en az sorunlu krediler olmasıyla,kabul etsekte etmesekte insanların gelirlerinde eskiye nazarla birtakım iyileşmeler olmuşsa,halen ülkemizde uygulanan konut satışlarında yurtdışındaki morgage sisteminin uygulanmamasıyla konut fiyat balonunun önüne geçilmesiyle,arsa üretilememesiyle,insanların artık bankaların mevduat faiz oranlarını değilde konut yatırımlarını tercih etmesiyle,dünyadaki metropollere göre halen istanbul metrekare fiyatlarının düşük kalmasıyla,konut fiyatlarının bu ülkede hiçbir zaman düşmemesiyle sadece bazı dönemler yatay kalmasıyla,toplumdaki hemen hemen herkesin konut edinme isteğinin çok yüksek seviyede olmasıyla,yaşadığımız ülkede satılan hiçbir ürünün fiyatının hiç düşmemesiyle ve aklıma gelmeyen daha birçok nedenle konut fiyatlarının düşeceğini istanbul için beklemiyorum.Görüşlerimi ifade etmek istedim teşekkür ederim.

Tebernüş Kireçci tarafından yanıtlandı.
02 Mayıs 2015 | 08:41 şenol arslan 18258 Kişi okudu

beklenti satın alınması ve kiptaş

Soru

merhabalar sn hocam,sızı gunluk takıp etmeye çalışıyorum... ama benım merak ettiğim beklentıler fıyatı etkıler ve artırır.ama beklentı gerçekleştiğinde fiyatlar bir miktar düşer yada yatay seyreder... İst.avrupa yakasında buyuk projeler fıyatlarıyla aldı başını gidiyor...oturduğum ev kıra, insanlar yok metro geldı,hastane yapıldı fıyatlar şöyle oldu böyle oldu dıyerek fıyatları arttırdı...ee bunlar oldu bitti ama fıyatar hala artmaya devam edıyor...alıcı bulmakta zorlanıyoar ama fıyatlarıda düşürmuyolar...bulunduğum yerden daire alma şassım kalmadı maalesef bır d.memuru olarak... Bahçeşehir ilğimi çekmeye başladı...Fiyatlar 2 sene öncesıne göre orada da yukselse de şehir merkezlerı kadar artmış değil...Sizin yazılarınızda Bahçeşehir e olan inancınızın taze olarak durduğunu göruyorum... oray yapılan projelerı ve belentılerı yakından takıp edıyorum...orasının hala ist.da bakir kalmış bır yer olarak görüyorum.. ilğimi çeken kiptaş evlerı oldu...fıyat belırleme de bıraz şişirmişler ama güzel bir proje olacak gibi...şu ankı fıyatlar beklentılerın gerçekleşmesıyle daha da artacağını düşünuyorum ama piyasa düşüncelerımızle örtuşmuyor...

Tebernüş Kireçci tarafından yanıtlandı.
01 Mayıs 2015 | 21:55 ümit perpil 2459 Kişi okudu

Emlak Konut GYO kayabaşı 5. etap

Soru

Merhaba..Emlak Konut GYO kayabaşı 5. etap bugün yapılan ilk tur ihalede bile 800 milyon hasılat elde etme teklifi verildi Tahincioğlu-Nida inş tarafından.İkinci turda daha önce İptal edilen ilk ihale tutarını bile geçecek gibi duruyor (Bir Milyarı civarı idi teklif).. Hemde Emlak Konut GYO Genel müdürü Murat Kurumun yaptığı aşırı fiyat uyarılarına ve getirdiği finansal zorluklara rağmen..Bu Kayabaşı mevzuu nedir Üstadım..Bilmediğimiz ne var bu konuda... Teşekkürler..

Tebernüş Kireçci tarafından yanıtlandı.
30 Nisan 2015 | 17:47 selçuk şakir 2194 Kişi okudu

Otoban kenarı proje almak doğrumu

Soru

Merhabalar. Konut projelerine baktığımda bazıları direk otobanın yanında olduğunu görmekteyim . Ulaşım açısından iyi gözükmekle birlikte ses ve karbonmonoksitin maruz kalma veya toz gibi etkenler ne kadar etkilenir. Sizce proje uzak olmalımı olacaksanız kaç metre uzak Olmalı . Teşekkürler.

Tebernüş Kireçci tarafından yanıtlandı.
04 Nisan 2015 | 11:22 Hakan aydoğan 4068 Kişi okudu

Balon inmeye başladı sonunda

Soru

Tekrar selamlar Sn Kireççi. Bu platformu seviyorum ve uzun süredir takip ediyorum yalnız uzun zamandır ben dahil bazı kişiler ısrarla "balon var, patlayacak" dedi siz ısrarla "balon yok" dediniz. Tabi böyle demenizi normal karşılıyorum çünkü aksini söyleseniz siteniz reklam alamaz. Açıyoruz TV'leri gazeteleri "balon var mı" sorusuna herkes "yok" diyor. Tamam da kardeşim bu soruyu müteahhide sorarsan tabi "balon yok" der :) Artık yolun sonu göründü. Aslına bakarsanız bu balonun 1-2 sene önce patlaması lazımdı ama şans eseri patlamak yerine daha da şişti ve bu günlere geldi. İnşaat şirketleri üst üst teslimleri geciktirmeye başladı. Sebep sizce ne olabilir? Ben söyleyeyim, işçiler maaşını alamıyor ve işleri bırakıyor da ondan. Peki işçiler neden maaşını alamıyor? Öz sermayesi yeterli olmayan ve dışarıdan kredi ile borçlanıp ev yapan ve satış yaptıkça kredi taksitlerini ödeyen bazı inşaat şirketleri nakit sıkışıklığında da ondan. Peki neden nakit sıkışıklığı baş gösterdi? Birincisi dolar arttı ve dövizle borçlanan şirketlerin borcu arttı, ikincisi gerek genel seçimler gerekse genel durgunluk nedeniyle satışlar azaldı. Keşke hükümet zamanında maliye politikları ve vergilerle bu balonunun şişmesini engelleyebilseydi ama maalesef balon çok fena şişti ve korkutucu boyutlara geldi. Umarım balon bir anda güm diye patlamaz. Balon şimdiden hava kaçırmaya başladı ve umarım ani patlama yerine bundan sonraki süreçe o balon yavaş yavaş iner, umarım... Umarım diyorum çünkü birden patlaması ve inşaat şirketlerinin zincirleme iflas etmesi bu ülkeye büyük zarar verir. Kediye kedi dediğimiz gibi balona da balon diyelim :) Balonun daha net görülmesine en az 3 en fazla 6 ay kaldı. Yakında gözlüğe gerek kalmayacak, herkes görecek o balonu :) Saygılar...

Tebernüş Kireçci tarafından yanıtlandı.
20 Mart 2015 | 14:58 deniz yıldırım 4617 Kişi okudu

Son günlerde artan satılık ilan sayısı

Soru

Tebernüş Bey Selamlar, Son 3 günde ilan sitesinde İstanbulda 7.008 satılık arsa ilanı girilmiş, son 24 saatteki sayı 1900. Bunu nasıl yorumlarsınız? Yatırımcılar nakite dönmek için uğraşıyorlar şeklinde okuyabilirmiyiz? Dolayısıla bu bir alım fırsatı olabilirmi ? Teşekkürler, Saygılar

Tebernüş Kireçci tarafından yanıtlandı.
18 Mart 2015 | 15:51 Ertuğrul Kılıç 1436 Kişi okudu