Döviz kuru ve gayrimenkul fiyatlarına etkisi

Soru

merhaba özellikle dolar kurundaki artış gayrımenkul fiyatlarında nasıl bir etki yapar yatırım amaçlı aldığımız daireler şu zamana kadar prim yaparken bundan sonra fiyat olarak yerindemi sayar yoksa bundan sonra da daire fiyatları artmaya devam eder mi sizce daha önce aldığımız daireyi yatırım amaçlı kiraya vermeye devammı etsek yoksa şu saatten sonra durgunluk iyice derinleşmeden satıp nakitemi dönsek hangisi daha mantıklı tşk

Tebernüş Kireçci tarafından yanıtlandı.
19 Ocak 2017 | 15:44 osman demir 9067 Kişi okudu

Kira çarpanı hesabı değişti mi?

Soru

Merhaba Tayfun ozdemir bey 400000 e bir daire alması ile ilgili soruya 2000e verirseniz alınır demişsiniz. Bugüne kadar çarpanı hep 250 üzerinden söylediniz. Neden bu sefer 200 e düşürdünüz? Hesaplar mi değişti.

Tebernüş Kireçci tarafından yanıtlandı.
15 Ocak 2017 | 11:45 Emrah tasdemir 15171 Kişi okudu

Yaza doğru konut fiyatları artar mı?

Soru

Öncelikle merhaba, Ben üniversite son sınıfta okuyorum ve 2018 ocak ayında mezun olacağım. İşim gereği fabrika ortamında çalışacağım için anadolu yakası Kartal dan Tuzla tarafına Avrupa yakası ise Hadımköy taraflarına yakın ileride benim çalışırken yaşayabileceğim bir ev almak istiyoruz. Şu an işim belli olmadığı için ne taraftan ev bakacağımıza karar veremedik. Şu anda değilde seneye ev almaya kalksak konut fiyatları ne derece artar çok bir zararımız olur mu ? Şuan ev alsak kiraya vereceğiz gibi düşünürsek hangi seçim avantajlı olur? bütçemiz 300-350 bin tl civarı.

Tebernüş Kireçci tarafından yanıtlandı.
10 Ocak 2017 | 12:00 Emir Tunç Demirel 15855 Kişi okudu

2017'de emlakta doğru yatırım şekli nedir?

Soru

Ben birikimimi mevduat üzerine yapıyorum ve fakat bazı çevreler daire veya dükkan bazı çevreler ise arsa yatırımının daha iyi olacağını söylüyor. sizin yazılarınızı takip ediyorum. Eğer oturacak bir daireniz varsa arsa yatırımının daha iyi olacağını belirtiyorsunuz fakat şuna da dikkat çekiyorsunuz; şu anda değeri etmeyen arsala çok değerliymiş gibi yüksek fiyattan satışa çıkarılıyor ve belkide önümüzdeki 10 yıl satın aldığınız fiyatı göremeyecek. işin içerisine birde güvenilmez aracı yada emlakçılar girince olay daha da vahim bir hal alıyor. Ben bu konuda kararsızım, mevduat mı konut mu yoksa arsa mı? teşekkür ederim

Tebernüş Kireçci tarafından yanıtlandı.
01 Ocak 2017 | 12:30 kemal demir 29489 Kişi okudu

Dolar yükselirse konut fiyatları niye düşsün?

Soru

Selamlar yorumlara bakıyorum dolar yükselince konut fiyatları düşer diyorlar. Tam aksine dolar yükselince tl deger kaybeder evler daha pahalı olur diye düşünüyorum. Elinde dolar olanların daha kolay ev alabileceğini düşünürsek Ayrıca ev yapımı için gerekli inşaat malzemeleride pahalanacagından vede enflasyon tek haneli rakamlar olsada genede var olduğundan gene fiyatlar yükselir diye düşünüyorum. Örnek sancaktepe bölgesinde hep artış var yılın son ayları oldugu için belki bu artış az olsa bile gene var. Sultanbeylide satılacak ev sayısıda azaldı. Fiyatlar sancaktepeden yüksek. Yanlışmı düşünüyorum acaba?

Tebernüş Kireçci tarafından yanıtlandı.
15 Aralık 2016 | 15:42 Cihan şen 15351 Kişi okudu

Dolar bu kadar yükselirken ev almak mantıklımı

Soru

Merhaba Tebernüç Bey, İzmir Mavişehir Soyak Optimus sitesinden 1+1 daire almayı planlıyorum.Ev 2 yıllık ve brüt 55 m2.Komisyon tapu masrafı dahil olmak üzere evin bana mal oluşu 290.000 tl.evin kira getirisi eşyasız 1100-1200 tl eşyalı 1400 tl civarında.Ben evi nakit almayı planlıyorum.Ülkenin şu an bulunduğu ekonomik koşullarda ev almak sizce mantıklımı? 2017 yılında ekonomik kriz olursa ev fiyatları düşermi? Sizce yılbaşı gelmeden yukarıda belirttiğim koşullarda ev almak mantıklı bir yatırımmı yoksa parayı dolarda tutup beklemekmi daha mantıklı? Cevabınız için şimdiden teşekkürler..Saygılar..

Tebernüş Kireçci tarafından yanıtlandı.
05 Aralık 2016 | 00:11 Özlem Akıncı 19871 Kişi okudu

Projelere ilgi neden YOK?

Soru

Tebernüş Bey, Geçtiğimiz 4-5 aylık dönemde Fikirtepe projelerinin hemen hemen tamamını alıcı olarak gezdim. Özellikle son 3 aydır gittiğim projelerin her birinde haftasonu 2-3 saat zaman geçirmeme rağmen bizim dışımızda hiç kimsenin alıcı olarak gelmediğini, satış temsilcisi kişilerin sıkıntı içinde saatlerce oturduğunu gözlemledim. Bunun nedeni sizce ne olabilir? Piyasa tamamen tıkanmış durumda mı? Yoksa insanlar korkuyor mu? Teşekkürler.

Tebernüş Kireçci tarafından yanıtlandı.
18 Kasım 2016 | 09:54 Özge Arman 14703 Kişi okudu

emlak balonu patlaması hakkında

Soru

merhabalar tebernüş bey emlak balonu hakkında geçenlerde bir bankacı arkadaşımın analizini paylaşmak istiyorum. balonun patlaması denilen kişilerin çektiği ev kredilerini ödeyememesi ve bankanında ipotek koyup elinde kalan evi satamaması durumunda oluşur dedi. bizde ki duruma bakarsak 10 yıllık sabit krediyle çekilmiş ev kredileri neredeyse 6-7 yılda kapatılıyor , kapatılmasa bile kişi borcunu ödemese banka satışa koyduğu anda kapışılıyor yani arkadaşımın demek istediği şu anda aşırı talep var her evinde bir alıcısı var tamam fiyatlar bir miktar düşer en fazla düşeceği 20-30 bin veya paralel gider ama balon patlayacak diyenler izlemeye devam etsin hükümetin konut alımına yönelik atacağı her adım (faiz indirimi ,birikime destek vs) konut fiyatlarını daha çok artıracaktır.

Tebernüş Kireçci tarafından yanıtlandı.
14 Kasım 2016 | 10:46 erkan yılmaz 13947 Kişi okudu

Emlak balonu sönmeye başladı

Soru

Tebernüş Bey 2015 yılından beri emlak balonunun sönmesini bekleyen birisi olarak kabul ediyorum o veya bu sebeple balon şiştikçe şişti ve bir türlü patlamadı. Ama pazarlama taktiği icabı yapay ve göstermelik artışlar kenara konursa 2015 yılı itibariyle fiyat artışları durdu ve 2016 yılı ikinci yarı itibariyle de inişe geçmeye başladı. Daha da inecek...Benim görüşüm göre İstanbul için maksimum lira çarpanı 250 değil 200'dür. Şu ana 400'lere varan lira çarpanının anlamı fiyatların %50 şişik olmasıdır. 1-2 sene içinde TL bazında olmasa bile fiyatlar 2015 yılına göre dolar bazında %50 gerileyecek. Dolar bazı diyorum çünkü TL fiyatlar aldatıcı oluyor. Bu ülkede enflasyon ve devalüasyon olduğuna göre TL fiyatları baz alamayız. İşte bu noktada Hüseyin Bey'in terrace mix projesi ile ilgili sorduğu soru akla geliyor. 2013 yılında 111.000 TL fiyatla aldığı evi arasan geçen neredeyse 3 yıla rağmen 180.000 TL'ye satamadığını söylüyor. Siz de demişsiniz ki "3 yoksa %62 kazanç başka hangi yatırımda var". TL bazlı değerlendirme yapılınca işte böyle yanlış sonuçlar ortaya çıkıyor. Hangi ay olduğu belirtilmediği için 2013 yılının ortası olan Haziran ayının 14. günü dolar kurunu baz alalım ki bu da 1.85 yapıyor. 111.000 TL o zamanki kur ile tam 60.000$ ediyor. Peki bugün 180.000 TL kaç dolar yapıyor? 57.000 TL! Yani %62 kazanç değil %5 zarar var. Neyse size ibretlik bir bilgi vereyim. Zengin Çinliler sürekli ev satın alarak Avustralya'da ev fiyatlarının yükselmesine neden oluyordu hükümet bunu gördü ve balon oluşmasın diye geçen sene ikamet izni olmayan yabancıların Avustralya'da ev almasını yasakladı. Bizde hükümet balon şişmesin vatandaş ucuza ev alabilsin diye önlem almak yerine balonu daha da şişiren adımlar atıyor. Balonunun çok fena patlayacağı belli ama herkes patlama olan kadar patlama olmayacakmış gibi hareket ediyor. ABD'de mortgage krizi patladıktan sonra bir banka müdürüne soruyorlar krizin geldiğini görmediniz mi diye. Adam gördüklerini ama birşey yapmadıklarını şu sözlerle ifade ediyor : "müziğin biteceği aslında belliydi biz de müzik durana kadar dans etmeye devam ettik". Biz de birileri müziğin susacağını biliyor ama oynamaya devam ediyor.

Tebernüş Kireçci tarafından yanıtlandı.
05 Kasım 2016 | 18:58 Deniz Demir 25554 Kişi okudu

Konut Fiyatları 9 yıldır hiç Düşmedi Mi?

Soru

Tebernüş Bey Merhaba, emlak sektörüyle ilgili ben dahil pek çok insanın bilgi seviyesini yukarılara taşımanızdan ötürü teşekkür ederim. Sorum geçenlerde konut fiyatlarına dair verdiğiniz bir cevapla ilgili. Kimilerinin sürekli kriz beklentisinde olduğunu ancak platformun kuruluşundan bugüne 9 yılda fiyatların inmedigini belirtmişsiniz. Doğrusu ben de kriz beklentisi içerisinde değilim ama konut sektörune dair istatistikler sunan Reidin gibi veri sağlayıcılar 2008 krizi esnasında fiyatların bir yılda %20 değer kaybettiğini belirtiyorlar. Sizce bu değer kaybı gerçekte yaşanmadı mı? İnsanları kriz olacak diye korkutmaya gerek yok belki. Ama çevremdeki pek çok kişi de %30luk yıllık değer artışlarını normal karşılayıp gereksiz beklentiye giriyor. İnsanlar 2010dan beri yaşanan yükselişin sürekli olacağına inanıyorlar ve kısa vadede çok büyük kazançlar bekliyorlar. Hep belirttiğiniz üzere uzun vadede yine zarar edilmez muhtemelen ancak alıcıların kısa vadeli yüksek beklentileri de hayal kırıklıkları yaşatacak diye endişeleniyorum. Bu konudaki görüşlerinizi paylaşmanızı rica ederim.

Tebernüş Kireçci tarafından yanıtlandı.
29 Ekim 2016 | 08:19 Gökhan Tanay 8039 Kişi okudu