Ticari Kazanç

Soru
Sayın Ahmet Korkmaz, Bir köşe yazınızda 2012 yılı içindse birden fazla gayrımunkul satışından elde edilen kazancın ticari kazanç olarak değerlendireleceğini belirmişsiniz. Benim eşim ile ortak aynı sitede ortaklaşa 2 gayrımenkulumuz var.Dolayısı ile her birimizin 1 adet gayrımenkulu olmuş oluyor. Bunların her ikisinide bu yıl içerisinde satarsak ben 1 dairemi satmış yoksa iki dairenin % 50 sini satmış olacağım.2 DAİRE SATINCA TİCARİ KAZANÇMI ELDE ETMİŞ OLUYORUM Vereceğiniz bilgi için şimdiden teşekkür ederim. Ali Emre



Yanıt : merhaba, Ali bey olayı çok doğru yakalamışsınız, sorduğunuz soru çok kafa karıştıran bir durum biz elimizden geldiğince buralarda açıklamaya çalışıyoruz, şimdi durum şöyle; uygulamada idarenin tespiti çok önemli, bir tek gayrımenkul olsa bile bu işlerin gerçekten ticari bir bünye altında yapıldığına dair hüküm getirirse  idare olaya değer artış kazancı olarak değil, ticari kazanç olarak bakmaktadır, siz o zaman kendinize şu soruyu sormanız lazım, yapacağınız bu işlem (şahsi ihtiyaç ya da servetin korunması) amacıyla yapıyorsa gerçekleştirilen alım-satım işlemlerinin ise değer artış kazancı kapsamında değerlendirilmesi gerekmektedir. Sizin yapacağınız işlem servetin korunması yada ihtiyaçdan satma sebebiniz olması sebebiyle değer artış kazancına tabi olmanız gerektiğidir.

Gelir İdaresi Başkanlığının aşağıdaki kirapçığında aşağıdaki şekilde belirtilmektedir,

 

GAYRİMENKULLERİN ELDEN ÇIKARILMASINDA 

VERGİSEL SORUMLULUKLAR

 

Gayrimenkul alım satım işinin devamlı yapılması durumunda elde edilen gelir değer artış kazancı olarak değil ticari kazanç olarak vergilendirilecektir. Ticari bir organizasyon içerisinde yapılan satışlar, tek bir satış gerçekleştirilmiş dahi olsa, ticari kazanç olarak değerlendirilecek, ticari bir organizasyon olmaksızın birden fazla satış yapılmış ise (bir yılda birden fazla veya her yıl bir satış yapılması) satışın hangi amaçla yapıldığının tespit edilmesi gerekecektir. Bu durumda, kazanç sağlama amacıyla yapılan alımsatım işlemlerinin ticari kazanç kapsamında; şahsi ihtiyaç ya da servetin korunması amacıyla gerçekleştirilen alım-satım işlemlerinin ise değer artış kazancı kapsamında değerlendirilmesi gerekmektedir. Aynı zamanda, bu kazançların bir ticari işletme tarafından elde edilmesi durumunda da elde da elde edilen kazanç ticari kazanç olarak vergilendirilecektir. 

Ahmet Korkmaz tarafından yanıtlandı.
04 Mart 2012 | 06:26 ali emre 478 Kişi okudu

Yorumlar

    Henüz yorum yok.
    Üye işlemlerinden üye olup / giriş yaparak sizde yorum yapabilirsiniz. Üye işlemleri için tıklayın