Üyelik Oluştur

Şifremi Unuttum

Şifreni mi unuttun? Lütfen kullanıcı adınızı ve e-posta adresinizi girin. E-posta yoluyla yeni bir şifre oluşturmak için bir bağlantı alacaksınız.

Tebernüş Kireçci | Emlak ile ilgili sorularınızı cevaplıyor!

Gayrimenkul ile igili tüm soruları buradan yanıtlıyor...

Soru Sormak İçin Tıklayınız..

  • Adınız Soyadınız
  • Yazar (Lütfen Soru Sormak İstediğiniz Yazarı Seçiniz)
  • E-Posta Adresiniz
  • Soru Başlığı
  • Sorunuz
  • Telefon Numaranız
  • img
tebernuskirecci yazıyor

Sanayileşmenin önündeki engeller!

Türkiye'nin 1 numaralı emlak ve konut editörü Tebernüş Kireçci, kendi Twitter hesabından "Sanayileşmenin önündeki engeller!" başlıklı analizini kaleme aldı. İşte Tebernüş Kireçci'nin 16 maddelik analizi...

1) Dünya bilgi çağındayken sanayi toplumundan bahsetmek biraz  gericilik oluyor. Bunun farkındayım. Ama en azından ihtiyaçlarımızı karşılayacak kadar  sanayi toplumu olmak stratejik öneme sahip.

2) Gönül ister ki herkes yazılım ve teknoloji işi yapsın. Özellikle gençler bu alanda istihdam edilsin. Ama bu mümkün değil. En azından reel hayatta.

3) Şimdi gelelim sanayileşmedeki temel sorunlarımıza... Sanayileşmek devlet politikalarıyla olur. Devletin ve devlet mekanizmasını yürüten hükümetlerin odağında sanayi olması gerekir. 

4) Hükümet programları arşivlerde duruyor. Her hükümet programında sanayileşme mutlaka var. Ama odakta değil. Odakta sanayileşme olmayınca da ancak bu kadar sanayileşilebiliyor.

5) Devletin toplumu sanayileşme konusunda hazırlaması ve eğitmesi gerekir. Bu yapıldı mı? Şimdiye kadar bana denk gelmedi. 45 yaşında birisi olarak söylüyorum. Benden önce yapılmışsa da tevellüdüm el vermiyor:)

6) İş gücüyle ilgili sıkıntılara Buraya tıklayınız adresindeki yazımdan ulaşabilirsiniz. Bizim öncelikli rekabet edeceğimiz ülkeler olan Çin ve Kore'deki ücretlere ve koşullara bakmamız gerekiyor. Onların ücret politikalarını ve iş koşullarını anlamadan sanayide yol alamayız.

7) Her şey olduğu gibi sanayileşme de insanla olur. Ülkesini sanayileşmede bir noktaya taşımak heves ve güdüsünde olmayan mühendis, tekniker ve teknisyenler yetiştirmediğimiz sürece bu yolda mesafe alamayız.

8) Türkiye'de sanayi tesislerinin en önemli gider kalemi amortisman. Yerli makine üreticilerine teşvik verilmediği ve başarı onur edilmediği sürece sanayici amortismana çalışır. Milli servet amortismana gider.

9) Enerji fiyatları sanayinin önündeki en büyük engellerden birisi. Bizim önümüzdeki ülkelerin sanayide ödediği elektrik bedellerine bakın bir de bizimkilere... Bizde elektrik üretim şirketleri borç batağında. Elektrik dağıtım şirketleri ise yüksek kar açıklıyor. 

10) Yoğun bürokrasi de en büyük sıkıntılardan birisi. Başta gümrükler olmak üzere her alanda yoğun bürokrasi sanayiciyi canından bezdiriyor.

11) Dış ticaret açığı veren bir ülkeyiz. Böyle olduğumuz için kurlar her zaman fırlayacak gibi duruyor:) Eninde sonunda da fırlıyor. Şirketler aşırı borçlu yoluna devam etmek gerekiyor.

12) Reel bazda -faizin icadından beri- kredilerin her türlüsüne en fazla ödeme yapan ülkeyiz. Devlet de şirketler de bireyler de -olması gerekenden- daha yüksek faiz oranıyla  borçlanıyor. 

13) Durum böyle olunca da girişimciler "paradan para kazanma" yolu varken tesis kurar mı? Ya da tesisini büyütür mü? 

14) 19. yüzyılda dünyada ihracatı ABD, İngiltere, Almanya ve Fransa yapıyordu. 20. yüzyılın ikinci yarısından itibaren bunlara Japonya, Kore ve Çin eklendi. 21. yüzyılda ise muhtemelen Hindistan eklenecek. 

15) Dış ticaret dünya ekonomi tarihinde 5 ülkeyi bie kaldırmıyor. Muhtemelen bazı oyuncular 21. yüzyılda oyundan elenecek. Dersimize iyi çalışırsak oyundan çıkanların birisinin yerine oyuna girmemiz hayal değil.

16) Tamam. Bazı noktalarda ıskaladık. Geç kaldık. Ama bunlar telafi edilemeyecek noktalar değil.

17) Yarın: Yatırımcılar nerelerde hata yapar?


Tebernüş Kireçci'yi Twitter'den takip etmek için Buraya tıklayınız

Yorumlar

    Henüz yorum yok.
    Üye işlemlerinden üye olup / giriş yaparak sizde yorum yapabilirsiniz. Üye işlemleri için tıklayın
Tebernus Kirecci'e soru sorma kriterleri X