riskli yapı yıktırılması için nereye başvurabilirim
Soru
Sayın Hocam,
Binamızın bakanlıktan 18 ay önce riskli olduğu raporu geldi.Belediye 60+30 gün içinde yıktırın tebligat yazısı da geldi.Süre doldu 3 ay daha geçti.Biz 3/2 çoğunluğu sağladık 4 daire dışında mütahitle anlaşıp sözleşme imzaladık.Buna rağmen biz binayı yıktıramıyoruz.Mütahit öbür kişilerle de anlaşma yapmanız şart diyor(inanmıyorum).Bu yüzden idareyi göreve nasıl çağırabilirim.Kanun çok açık şekilde çoğunluk aranmaz dediğine göre belediye ne kadar zamanda bu binayı yıkar ve bunun örneği varmıdır.
Riskli yapıların yıkım süreci!
Riskli yapıların altmış günlük süre içinde maliklerince yıktırılıp yıktırılmadığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müdürlüğü'nce mahallinde kontrol ediliyor ve riskli yapı, malik tarafından yıktırılmamış ise, yapının idarî makamlarca yıktırılacağı belirtilerek ve otuz günden az olmak üzere ek süre verilerek tebligatta bulunuluyor.
Bu süre sonunda da riskli yapıların maliklerince yıktırılmaması halinde, riskli yapıların insandan ve eşyadan tahliyesi ve yıktırma işlemleri; yıktırma masrafı öncelikle dönüşüm projeleri özel hesabından karşılanmak üzere, mahallî idarelerin de iştiraki ile mülki amirler tarafından yapılıtyor veya yaptırılıyor.
Yanıt : Siz 2/3 çoğunlukla bir sözleşme de imzaladığınıza göre, 1/3 azınlık hukuki yollara başlatıp süreci durdurmadıkça yıkım sürecine geçilip kentsel dönüşüme devam olunacaktır. Yıkım için binanın eşya ve insandan tamamen tahliyesi gerekmektedir. Herhangi bir malik kurumlara başvuruda bulunarak binaya elektrik, su ve doğalgaz hizmetlerinin kesilmesini talep edebilir ve yıkım ruhsatı için de Belediyeye başvurabilir. Eğer tahliye etmeyenler olursa Belediye veya Kaymakamlığa başvurup, riskli yapıdan halen ikamet edenlerin zorla tahliyesini talep edebilirsiniz. 6306 sayılı yasa gereğince sözleşmeye katılmayanları noter arayıcılığı ile sözleşme imzalamaya, kararlara katılmaya davet edip, 15 gün içinde de sözleşme imzalamazlar ise hisselerini satışını da talep etmeniz mümkündür.
Prof. Dr. Gürsel Öngören tarafından yanıtlandı. Yanıt : Siz 2/3 çoğunlukla bir sözleşme de imzaladığınıza göre, 1/3 azınlık hukuki yollara başlatıp süreci durdurmadıkça yıkım sürecine geçilip kentsel dönüşüme devam olunacaktır. Yıkım için binanın eşya ve insandan tamamen tahliyesi gerekmektedir. Herhangi bir malik kurumlara başvuruda bulunarak binaya elektrik, su ve doğalgaz hizmetlerinin kesilmesini talep edebilir ve yıkım ruhsatı için de Belediyeye başvurabilir. Eğer tahliye etmeyenler olursa Belediye veya Kaymakamlığa başvurup, riskli yapıdan halen ikamet edenlerin zorla tahliyesini talep edebilirsiniz. 6306 sayılı yasa gereğince sözleşmeye katılmayanları noter arayıcılığı ile sözleşme imzalamaya, kararlara katılmaya davet edip, 15 gün içinde de sözleşme imzalamazlar ise hisselerini satışını da talep etmeniz mümkündür.
Yorumlar
Henüz yorum yok.
Üye işlemlerinden üye olup / giriş yaparak sizde yorum yapabilirsiniz. Üye işlemleri için tıklayın