Riskli Bina Raporu Hakkında
Soru
Merhabalar Hilal Hanım,
Size İstanbul/Kadıköy/Bostancı'dan yazıyorum. 2011 yılının Aralık ayında, Kadıköy Belediye'sinin beton laboratuvarına yaptırdığımız test sonucunda, ikamet ettiğimiz binanın beton seviyesi C10'un altında çıktı. Ayrıca demirlerde korozyon, inşaatta kullanılan deniz kumu ve kirişlerin kesildiği tespit edildi. Bu kapsamda acilen toplantı yaptık ve binayı yıktırıp, yenisini yaptırma kararı aldık.
Apartmanımızda toplamda 23 bağımsız bölüm mevcuttur. 09.11.2012 tarihinde apartmanımızın 23 kat maliki ile (tüm maliklerin imzası yani %100 oybirliği sağlanmıştır) noterde kat karşılığı inşaat sözleşmesi imzaladık ve apartmanımızı yeniden yapılması için müteahhit firmaya verdik. Avam projemiz onaylandı, her türlü prosedürümüzü tamamladık. 31 Mayıs'ta tüm apartmanı tahliye ettik ve binayı müteahhite devrettik.
Bu arada 16.05.2013'de bir adet kat malikimiz vefat etti. Vefat eden kat malikinin tek mirasçısı ise işi yokuşa sürüyor ve tüm inşaat sürecinde yasal işlemlerde gerekli olacak vekaletnameyi imzalamak istemiyor. Bu kapsamda binamızın yeniden yapım işi durmuş durumda.İnşaata hala başlanamadı.
Kadıköy Belediyesi'ne durumu danıştığımızda; Kentsel Döüşüm Yasası (6306) kapsamında riskli bina raporu almamız durumunda, bir kişinin itirazına bakılmaksızın işin süreceğini bildirdiler.
Size sorum şu; Riskli yapı raporunu aldıktan sonra, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan Belediye ve Tapu'ya gelecek riskli bina bildirimlerini takiben, 09.11.2012'de %100 mutabakatla imzaladığımız sözleşmeye geçerli midir?
6306 numaralı yasaya göre; itiraz eden kişinin(vefat eden kat malikinin tek mirasçısı) vekalet vermemesi durumu devam etse bile, Belediye ve Tapu'daki işlemler, bu itiraz eden kişinin adına Tapu ve Belediye tarafından re'sen yapılır mı?
Yani Çevre ve Şehircilik Bakanlığından alınacak riskli bina raporu ile toplam 23 bağımsız bölüm olan apartmanımızın yıkılması ve yeniden inşaası, 22 bağımsız bölümün mevcut onayı ile yasal olarak sorunsuz şekilde devam edebilir mi?
Cevaplarınız için şimdiden çok teşekkürler.
Yanıt : Sözleşme mirasçıyı bağlar ancak vekalet vermez ise dava açmanız gerekecektir. Vekalet olmaz ise belediye ve tapudaki işlemler yapılamaz.Riskli bina raporunuz olur ise 2/3 çoğunluğun alacağı kararlar diğerlerinide bağlayacak olup hiç bir sorununuz kalmayacaktır.
Av. Hilal Bayram tarafından yanıtlandı. Yanıt : Sözleşme mirasçıyı bağlar ancak vekalet vermez ise dava açmanız gerekecektir. Vekalet olmaz ise belediye ve tapudaki işlemler yapılamaz.Riskli bina raporunuz olur ise 2/3 çoğunluğun alacağı kararlar diğerlerinide bağlayacak olup hiç bir sorununuz kalmayacaktır.
Yorumlar
Henüz yorum yok.
Üye işlemlerinden üye olup / giriş yaparak sizde yorum yapabilirsiniz. Üye işlemleri için tıklayın