Riskli alan ilan riski ve tapuda geçen ifadeler ve rakamların açıklaması
Soru
Selamün Aleyküm değerli abicim.
Sitenizle tanışalı 2 hafta oldu ve sizlere samimiyetle çok teşekkür ediyorum.Kendim için değil,herkes için teşekkür ediyorum. Farklı bir alanda insan kaynakları uzmanı ve danışman olduğum için şunu açıklamalıyım:Burada yaptığınız ücretsiz yardımın(danışmanlığın) karşılığı sadece bir soru bazında bile profesyonel bir emlak danışmanının alacağı ücret olarak en en az 500 TL,bu rakam desteğin kapsamına ve sürekliliğine göre kat kat artar. Diyelim ki insanlar sitenize giriyor,tıklanma artıyor siz de reklamlardan kazanıyorsunuz;bu işin içinde olan biri olarak söylüyorum: bu siteden elde edilecek reklam geliri çay çorba parası nerdeyse. En populer internet haber sitelerinin maddi yatırım yapmadan ajanslardan kopyala yapıştır işlemiyle haber siteciliği yaparken ve aşırı reklam almalarına rağmen kazanamıyoruz,reklam pastası yetmiyor,reklam gelirler az diye sızlandığı şu ortamda sizin reklam geliriniz gelir değildir.Bunu bayadır yazmak istemiştim ama fırsatım olmadı.Tekrar çok teşekkür ediyorum. Sorum şu: Eşimin işi nedeniyle Gaziosmanpaşa Karayolları'ndaki Taksim İlk Yardım hastanesine 5 dakika yürüme mesafesinde çok uygun bir daire buldum.Hem fiyat uygun hem dairenin iç kullanımı.
Yalnız alırsam ciddi sorunlarla karşılaşabilirmiyim.Şu ki: ''
Dairenin bulunduğu bölge riskli alan ilan edilmiş,mahalleliler dernek kurmuş dava açmışlar ve sanırım davayı kazanmışlarki imar planı veya riskli alan kararı Danıştay tarafından reddedilmiş.Belediye'den parselin imar durumunu araştırdığımda: Danıştay 14. Dairesi 2015/5079 esas sayılı dosya ile 17.02.2016 tarihinde Riskli Alan kararı iptal edilmiştir.. Detaylı bilgi için Kentsel Tasarım Müdürlüğü ile irtibata geçiniz.''
yazısını aldım.
Bu hukuki duruma rağmen dairenin parseli tekrar riskli alan vb. kentsel dönüşüm kararına takılırmı,yani danıştayın iptal kararına rağmen tekrar bir riskli alan kararı çıkma ihtimali varmı. Bina çok yeni,iyi ve lüks,sığınağı da var.Kaliteli bir işçilik var. Açıkcası binanın yıkılmasını istemem imardan sonra daire alabilsemde.
2.sorum: Binada 8 daire 1 dükkan var. Tapu kat irtifaklı yazıyor. Tapuda bir de şu ibareler var: Arsa Yüzölçümü:280 m2. Nitelik:Daire Arsa payı:18/200 Bağımsız alan:6 Kat No:1 (girişin üstü)
Bu ifadelerde özellikle bağımsız alanlar nedir:diğer kart irtifaklı daireler midir?Yoksa kat irtifaklı daireler dışında kalan depo,sığınak,çatıda apartmanın ortak malı olan yerlermidir. Kat irtifaklı tapuda yazan bağımsız alan rakamları nereleri kapsar.
Bir de 18/200 ifadesi sanırım bir imar durumunda bina yıkıldığında arsa yapım ki: 8 daire ve 1 dükkanlı bir binada 18/200 oranı az değil mi. Binanın arsası sanırım 280 m2.
18/200 oranda bana ne kadar denk geliyor,belki yanılıyor da olabilirim.
Teşekkür yazım uzun olduğu için sorularım uzunmuş gibi görülebilir,lütfen kızmayın.Cevabınızı dikkatle okuyacağım. Sitenizdeki köşe yazılarını ve soruların cevaplarını detaylı incelememe rağmen bir sonuca varamadım bu yüzden rahatsız ettim,hakkınızı helal ediniz.
Yanıt : Merhaba. Söz konusu riskli alan kararının iptal edilmiş olması tekrar riskli alan ilan edilemeyeceği anlamına gelmiyor. Almak istediğiniz dairede iskan yok bu nedenle kat irtifakı tapusu ve arsa payınız bulunuyor. Dairelerin dışındaki yerler binanın ortak alanları oluyor. Ayrı ayrı ve başlı başına kullanılmaya elverişli olanlarına bağımsız bölüm deniyor. Bunlar; kat, daire, iş bürosu, dükkan, mağaza, mahzen, depo gibi bölümler olabiliyor. Arsa payı hesaplaması ile ilgili bilgilere ise Türkiye'nin 1 numaralı emlak ve konut sitesi www.emlakkulisi.com 'daki Buraya tıklayınız adresindeki haberden ulaşabilirsiniz.
Özge Özdemir tarafından yanıtlandı. Yanıt : Merhaba. Söz konusu riskli alan kararının iptal edilmiş olması tekrar riskli alan ilan edilemeyeceği anlamına gelmiyor. Almak istediğiniz dairede iskan yok bu nedenle kat irtifakı tapusu ve arsa payınız bulunuyor. Dairelerin dışındaki yerler binanın ortak alanları oluyor. Ayrı ayrı ve başlı başına kullanılmaya elverişli olanlarına bağımsız bölüm deniyor. Bunlar; kat, daire, iş bürosu, dükkan, mağaza, mahzen, depo gibi bölümler olabiliyor. Arsa payı hesaplaması ile ilgili bilgilere ise Türkiye'nin 1 numaralı emlak ve konut sitesi www.emlakkulisi.com 'daki Buraya tıklayınız adresindeki haberden ulaşabilirsiniz.
Yorumlar
Henüz yorum yok.
Üye işlemlerinden üye olup / giriş yaparak sizde yorum yapabilirsiniz. Üye işlemleri için tıklayın