piyasa durumu avrupa - turkiye kiyaslama
Soru
Merhaba Tebernus bey, hem sorularinizi cevaplayip hemde baska bir konuya deginmek istiyorum musadenezle. 1) bankalar kredi vermeleri icin bugun 100 bn euro'luk bir kredi icin 120 ay geri odemesi yaklasik 1000 euro su an ki faiz oranlariyla, en az 2900 euro geliriniz olmasi lazim yani borclanma limiti toplam hane gelirinin max 35% olmasi lazim. 2) digelimki gelir bakimindan problem yok, bu sefer 2-3 yil onceki gelir beyannamelerinizi istiyorlar, yani en az 2 yildir geliriniz yuksek olmasi lazim. 3) burda tapu masraflari cok yuksek 8.5 % civarinda ve yillik emlak vergisi konutlarda yaklasik gayrimenkulun piyasa degerinin 1% kadar, bos arsa ve arazilerde 1.5 % kadar... diger bir problem digelimki alici pesin parayla alacak, burda alim satip islemleri noterden yapilir, buda yaklasik 3-4 ay'lik bir surec demek. gider on anlasmayi imzalar sonra en iyi ihtimal 3 ay sonra'ya gun verirler son imza'yi atip tapu'yu cevirmek icin. daha sonra yaklasik 6 ay sonra size tapunuzu yollarlar. yani bugun bi al-sat yapmak isteseniz 1 yil'i rahatlikla buluyor..4) digelim'ki aylik 6000 bn euro kira geliriniz var bunun yaklasik 15% degisik vergilere gidiyor.
turkiye'de bence ileriki yillarda sitelerde olusacak buyuk bir problem var oda aidat sorunu, fransada su an neredeyse ayni sistemle yapilmis buyuk sitelerin neredeyse 40% yonetimleri iflas etmis durumda, aidatlar cok yuksek diye kimse odemiyor ve binalar bakimsizliktan dokulmeye basliyor bir sure sonra. baska ulkelerden baska okuyucular'da yasadiklari ulkelerin durumlarini anlatabilirlerse bizde ogrenmis oluruz.
fransa'ya konut fuarina gelirseniz sizle tanismak isterim. saygilar.
Yanıt : Buraya tıklayınız adresindeki sorunun devamı olarak verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim. Fransızların niye batttığı belli. Bu kafayla giderlerse onları Afrikalılar bile kurtaramaz:)) Uyandırmayın bu kafayla gitsinler:)) 1) Kredi politikaları gayet mantıklı. Bu balon oluşumunu engeller. Sağlıklı bir piyasa oluşturur. 2) Tapu masrafları Türkiye'de alandan satandan yüzde 2'şer. Toplamda yüzde 4 oranında. 3) Emlak vergisi Türkiye'de eskiden düşüktü. Şimdi Türkiye'de de yüksek. 4) Tapu süresinin o kadar uzun olması kötü. Bu işlerde "tapu bir yana", "para bir yana" olmazsa işin tadı kaçar. 5) Kiradan kaynaklanan vergilerde Türkiye'de oran daha yüksek. Kira geliri arttıkça vergi yükü de artıyor. Bir de şirket ise iş daha da zorlaşıyor. 6) Siteler konusundaki görüşünüze aynen katılıyorum. Zman zaman bu platformda yeri geldikçe vurguluyorum. Site sakinleri sitelerine sahip çıkmazsa o siteler çöküntü haline gelir. Ortalama kat adeti Fransa ortalamasından yüksek. Katlar yükseldikçe sorunlar artar. Bu durumda site sakinleri yaşadıkları sitelere sahip çıkmazsa gelecek yıllarda durum Fransa'dan daha kötü olur. Artık Fransa'ya gitmiyorum. MAPIC ve MIPIM geçmişte çok iyi fuarlardı. Ama yıldan yıla geriye gidiyor. Eski havası yok. Türkiye'den gidenleri görmek için gidilebilir. Ama ona da gerek yok:)) Bu yazdıklarınızdan sonra anladım ki bu Fransızlar tahmin ettiğimden daha aptallarmış:)) Aptal olduklarını anlamıştım. Ama bu kadarını beklemiyordum. Buraya tıklayınız Ayrıca Buraya tıklayınız adresindeki yazımı mutlaka okuyun.
Tebernüş Kireçci tarafından yanıtlandı. Yanıt : Buraya tıklayınız adresindeki sorunun devamı olarak verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim. Fransızların niye batttığı belli. Bu kafayla giderlerse onları Afrikalılar bile kurtaramaz:)) Uyandırmayın bu kafayla gitsinler:)) 1) Kredi politikaları gayet mantıklı. Bu balon oluşumunu engeller. Sağlıklı bir piyasa oluşturur. 2) Tapu masrafları Türkiye'de alandan satandan yüzde 2'şer. Toplamda yüzde 4 oranında. 3) Emlak vergisi Türkiye'de eskiden düşüktü. Şimdi Türkiye'de de yüksek. 4) Tapu süresinin o kadar uzun olması kötü. Bu işlerde "tapu bir yana", "para bir yana" olmazsa işin tadı kaçar. 5) Kiradan kaynaklanan vergilerde Türkiye'de oran daha yüksek. Kira geliri arttıkça vergi yükü de artıyor. Bir de şirket ise iş daha da zorlaşıyor. 6) Siteler konusundaki görüşünüze aynen katılıyorum. Zman zaman bu platformda yeri geldikçe vurguluyorum. Site sakinleri sitelerine sahip çıkmazsa o siteler çöküntü haline gelir. Ortalama kat adeti Fransa ortalamasından yüksek. Katlar yükseldikçe sorunlar artar. Bu durumda site sakinleri yaşadıkları sitelere sahip çıkmazsa gelecek yıllarda durum Fransa'dan daha kötü olur. Artık Fransa'ya gitmiyorum. MAPIC ve MIPIM geçmişte çok iyi fuarlardı. Ama yıldan yıla geriye gidiyor. Eski havası yok. Türkiye'den gidenleri görmek için gidilebilir. Ama ona da gerek yok:)) Bu yazdıklarınızdan sonra anladım ki bu Fransızlar tahmin ettiğimden daha aptallarmış:)) Aptal olduklarını anlamıştım. Ama bu kadarını beklemiyordum. Buraya tıklayınız Ayrıca Buraya tıklayınız adresindeki yazımı mutlaka okuyun.
Yorumlar
Henüz yorum yok.
Üye işlemlerinden üye olup / giriş yaparak sizde yorum yapabilirsiniz. Üye işlemleri için tıklayın