Beyanname şekli.

Soru
Merhaba Ahmet Bey Ben daha önce gerçek gider esasına göre kira gelir beyannamesi veriyordum. Kredi faiz giderleri, iktisap bedeli, emlak vergisi ve bina sigorta bedellerini yazdığımda Giderlerim gelirlerimin 2 katı oluyor ve herhangi bir vergi ödemiyordum. 2011 yılında OYAK (BDES ) tan ayrımam nedeni ile menkul sermaye iradı elde ettin bu gelirimi Gelir vergisi Beyannamesi ile beyan etmem gerekiyormuş Emlak nedeni oluşan giderlerimin fazlalığı menkul sermaye iradı gelirini karşılamaktadır bu durumda herhangi bir vergi ödemem gerekecekmidir. saygılarımla



Yanıt : merhaba, kredi faiz gideri,emlak vergisi ve sigorta bedellerinden kalan tutarın gelirinizden indirme hakkınız bulunmaktadır. ama aşağıda belirtilen özelgede belirtildiği gibi iktisab bedelinden doğan zarar gider fazlalığı olarak sayılmamaktadır.

Sayı

B.07.1.GİB.4.16.16.01-GV-10-51-110

16/06/2011

Konu

Gayrimenkul sermaye iradından kaynaklanan gider fazlalığının serbest meslek kazancından indirim konusu yapılıp yapılamayacağı

Bu itibarla; gerçek gider yöntemini tercih etmeniz koşuluyla, elde ettiğiniz kira gelirinden, (Gelir Vergisi Kanununun  21 nci maddesine göre istisna edilen gayrisafi  hasılata isabet edenler hariç olmak üzere) öncelikle Gelir Vergisi Kanununun 74 üncü maddesinin 1, 9, 11 numaralı bentlerinde yazılı giderleri ve gayrimenkule ilişkin kredi faizlerini düşmeniz, bu indirimlerden sonra  kalan  tutar bulunması halinde, ikamet ettiğiniz meskene ilişkin ödediğiniz kira bedelini  indirim konusu yapmanız gerekir. Ancak, ikamet ettiğiniz konut için ödediğiniz kira tutarı ile kiraya verilen konutun iktisap bedelinin % 5 i tutarındaki indirimin kira gelirinden indirilemeyen kısımı, Gelir Vergisi Kanununun 88 inci maddenin 3 üncü fıkrası uyarınca gider fazlalığı sayılmadığından zarar olarak beyan edilmesi ve sonraki yıllarda indirim konusu yapılması mümkün değildir.

Buna göre, gerçek gider usulünü seçmeniz nedeniyle gayrimenkul sermaye iradından indirim konusu yapamadığınız konuta ilişkin kredi faizini diğer gelirinizden indirim konusu yapmanız mümkün olup, gayrimenkul sermaye iradından indirim konusu yapamadığınız gider fazlalığı sayılmayan kira bedellerinin ise indirim konusu yapmanız mümkün bulunmamaktadır.

Konut olarak kiraya verilen bir adet gayrimenkule ait hasılattan indirim konusu yapılan iktisap bedelinin % 5 i oranındaki tutarın indirilemeyen kısmının gider fazlalığı olarak dikkate alınmaması gerekmektedir.

Ahmet Korkmaz tarafından yanıtlandı.
16 Mart 2012 | 14:35 Ferit sarp 705 Kişi okudu

Yorumlar

    Henüz yorum yok.
    Üye işlemlerinden üye olup / giriş yaparak sizde yorum yapabilirsiniz. Üye işlemleri için tıklayın