kentsel yenileme adı altında zorla tapu toplayan yönetim ve müteahhit hakkında bilgi istiyorum.
Soru
merhabalar hocam bizim sorunumuz sitemize yenileme adı altında mescioğlu firmasının bilgi vermek için siteyi toplamasıyla başladı. Toplantıda biz şartlarımızı bildirmemize rağmen kabul etmedi. Toplantı sonunda 10 kişinin el kaldırmasıyla ortak olduk artık deyip bitirildi. Daha sonra konteynırını site bahçesine kurdu. Yönetime sorduğumuzda benim bilgim yok koymuş diyerek kaldırılmayacağını burda kalacağı konusunda bilgilendirildik. İnşaat firmasıyla görüştüğümüzde ne teminat ne de istediiğimiz duşakabin yeterli otopark alanı konusunda ya hayır yada yönetmelik neyse o cevabını aldık. Projesini uyduruk bir şekilde çizdirip belediyeye bildirmediğini izin alınmadığını öğrendik. Piyasaya burasını aldım diye bilgi vermiş. Firmaya konuşmaya gidildiğinde ben büyük balık olan yönetimle anlaştım siz küçük balıksınız burasını ben alıcam evlerinizi de devlet yoluyla şatışa çıkartıcak diyerek tehdit etti. Sonra ön sözleşme adı altında ayrıntısız üstünkörü kat sahiplerine farklı farklı 3 ayrı sözleşme dağttı. Kontrol ettiğimizde kişilere göre başka başka sözleşme dağitıldığını sonradan farkettik. kalabalık bir site olduğumuz için (240 hane) birbirimizi pek tanımıyoruz. Fakat korkudan bir çok malik tapusunu vermiş evleri zorla satılacak diye. Kanunu bilmedikleri için hayır diyememişler. Vermeyenlerin evine yönetim ver tapunu diye zorluyor.Bu yapılanların hiçbiri genel kurulu toplayıp bir imza alıınmadan yapıldı ve yönetim karar defterine yazılmadığını yönetim bize bildirdi. Biz nasıl kime nereye dava açacağımızı tam olarak bilemiyoruz. Önce yönetime usulsüzlükten mi yoksa yönetim ve firmamın ortak calışıp maliklerini zor durumda bıraktığıyla ilgili dava mı açsak bilgilendirirseniz seviniriz.
Yanıt : Sayın Gülay Mengüç, Kentsel dönüşüm işlemleri de adli ve idari yargıya taşınabilir. İnşaat şirketinin seçimi ve sözleşme imzası 6306 sayılı yasadaki usule göre yapılmalıdır. 6306 sayılı yasada 2/3 arsa payı çoğunluğu ile karar alınsa da geri kalanların elinden evleri alınır şeklinde bir anlayış yanlıştır. 2/3 kararı veya Site yönetimin işlemleri kanuna aykırı ise dava açılabilir. Elinizdeki belgelerle beraber uzman bir avukata başvurduktan sonra açılacak davalar belirlenebilir. Bu konuda Av. Gülsen Sözer ([email protected]) ile bağlantıya geçebilirsiniz. Kolay gelsin.
Prof. Dr. Gürsel Öngören tarafından yanıtlandı. Yanıt : Sayın Gülay Mengüç, Kentsel dönüşüm işlemleri de adli ve idari yargıya taşınabilir. İnşaat şirketinin seçimi ve sözleşme imzası 6306 sayılı yasadaki usule göre yapılmalıdır. 6306 sayılı yasada 2/3 arsa payı çoğunluğu ile karar alınsa da geri kalanların elinden evleri alınır şeklinde bir anlayış yanlıştır. 2/3 kararı veya Site yönetimin işlemleri kanuna aykırı ise dava açılabilir. Elinizdeki belgelerle beraber uzman bir avukata başvurduktan sonra açılacak davalar belirlenebilir. Bu konuda Av. Gülsen Sözer ([email protected]) ile bağlantıya geçebilirsiniz. Kolay gelsin.
Yorumlar
Henüz yorum yok.
Üye işlemlerinden üye olup / giriş yaparak sizde yorum yapabilirsiniz. Üye işlemleri için tıklayın