Kentsel dönüşümde daire paylaşımı
Soru
Vakti zamanında belediyenin yaptırdığı lojmanlarda yaşıyoruz. Bundan 20 sene önce evlerimizi satın alma imkanı doğdu ve aldık. Ancak tapular arsa payı şeklindeymiş. Şimdi kentsel dönüşüm sürecine girmiş durumda. Müteahhitler ilgili ada ile ilgileniyor ve bir firma büyük çoğunluğu sağlamış durumda. Bulunduğumuz binadan da 10 daireden 6'sı imza atmış durumda. Biz de dahil olmak istiyoruz ancak dairelerin paylaşımı ilk gelen istediği yerden alır mantığında ve işi de kızıştırmak için insanları birbirine düşürecek şekilde yapıldı. Bizim evimiz, önü açık ve tam cepheden deniz manzaralı. Yeni yapılacak bina ise daha büyük olacak ve binanın açısından ötürü var olan deniz manzarası, önü açıklık artık olmayacak. Yerleşim yeri yokuş yukarı olduğu için karşımıza denk gelecek yerde yeni binalar kota farkı ile de önümüzü epeyce kapatacak. Biz bu durumun adil olmadığını düşünüyoruz ancak hukuksal olarak haklarımızı bilmiyoruz. Bu durumda daire dağılımına nasıl itiraz edebiliriz? Bu itiraz etkili olur mu ve tahminen ne kadar sürer?
Saygılarımla.
Yanıt : Merhaba. Kentsel dönüşüm uygulamalarında müteahhitlerin şerefiye değeri ve arsa payı yüksek bağımsız bölümleri kendisine alıyor yada yanlış dağılıyor bu durumda diğer pay sahiplerini hak kaybına uğruyor. Kat karşılığı inşaat sözleşmeleri yapılırken şerefiye değerlendirmesinin yapılması ve gerekiyorsa arsa payının düzeltilmesi davası açarak paylarının düzeltilmesinin sağlanması, hak kaybını en aza indireceğinden oldukça önemli bir husus. Ancak kat irtifakı kurulduktan sonra da arsa payı sahiplerinin mahkemeye başvurarak bilirkişice arsa paylarının ve şerefiye değerlerinin doğru olarak tespitini isteme imkanı bulunuyor. Dava için bir avukatla görüşmeniz faydalı olacaktır.
Özge Özdemir tarafından yanıtlandı. Yanıt : Merhaba. Kentsel dönüşüm uygulamalarında müteahhitlerin şerefiye değeri ve arsa payı yüksek bağımsız bölümleri kendisine alıyor yada yanlış dağılıyor bu durumda diğer pay sahiplerini hak kaybına uğruyor. Kat karşılığı inşaat sözleşmeleri yapılırken şerefiye değerlendirmesinin yapılması ve gerekiyorsa arsa payının düzeltilmesi davası açarak paylarının düzeltilmesinin sağlanması, hak kaybını en aza indireceğinden oldukça önemli bir husus. Ancak kat irtifakı kurulduktan sonra da arsa payı sahiplerinin mahkemeye başvurarak bilirkişice arsa paylarının ve şerefiye değerlerinin doğru olarak tespitini isteme imkanı bulunuyor. Dava için bir avukatla görüşmeniz faydalı olacaktır.
Yorumlar
Henüz yorum yok.
Üye işlemlerinden üye olup / giriş yaparak sizde yorum yapabilirsiniz. Üye işlemleri için tıklayın