Kentsel Dönüşüm Yıllar İçerisinde Zorlaştı
Soru
Tebernüş bey merhabalar. 2012-2016 süresi içerisinde Kadıköy bölgesinde bir çok bina yık-yap modeli ile yenilendi. Bugünkü sonuca baktığımızda yapılanların tahmini 10 katı kadar yapılmayan bina yerinde duruyor.
Apartmanın arsası, dairenin arsa payı gibi parametreleri ele alıp dönüşüme girme potansiyeli olan bazı daireleri satın alma amaçlı inceledim ve dönüşüm yaptırmamak için akla hayale gelmeyecek hukuki sıkıntılar ''çıkartılmış'' binalar ile karşılaştım.
- sahte hacizli daireler en çok karşılaştığım daire tipi oldu. yöneticiler ile yaptığım görüşmelerde bir tanıdığın koyduğu 10.000 liralık haczin dönüşümü durduğunu öğrendim.
6306 sayılı kanunda haciz, ipotek vb. şerhler yeni tapuya devredilir dense de inşaat firmaları tamamen temiz daire istediğinden dönüşüm yapmak mümkün olmuyormuş. Şirketler toplantıya geldiği anda kat maliki e-devlet'ten çıkardığı hacizli tapusunu masaya koyuyor ve toplantı sona eriyor...
5 ayrı şirket yetkilisine bu durumun aşılabileceği anlatılsa da, şirketler hukuki problemi olan arsalarla görüşmek istemediklerini belirtip bahsi kapıyorlar.
- %1'lik hissesi gaip kişilere verilmiş daireler de gördüm. inşaat şirketleri yine biz hukuk bürosu değiliz deyip konuyu kapıyorlar. Kasten Türkiye'de yaşamayan, dış işlerinde 30 yıl önceki yurt dışı adresi bulunan kişilere hisse satıyorlar. şirketler de gaiplik kararı alın gelin diyor. şahısa tebligat yapılamayınca dönüşüm süreci gene kitleniyor.
Halkımız neden böyle davranıyor? Halka Kentsel Dönüşümü anlatamadık mı? Görüşleriniz nelerdir?
Teşekkür Ederim.
Yanıt : Merhaba. Rica ederim. Biz kentsel dönüşümü hem anlatamadık hem de yanlış uyguladık. En büyük yanlışımız vatandaş ile müteahhitleri karşı karşıya getirmek oldu. İkinci yanlışımız ise parsel bazlı dönüşümün önünü açmak oldu. Parsel parsel dönüşüm beraberinde telafi edilemeyecek sorunlar getirdi. İstanbul kendi kendine gayet güzel dönüşüyordu. Bir yasa ile dönüşümü mahvettik. Bundan sonra ne olur? Böyle gider. Dönüşüm bittiğinde enine kalınlaşmış, boyuna uzamış binaları gördükçe " Keşke bu dönüşüm hiç yapılmasaydı" diyeceğiz.
Tebernüş Kireçci tarafından yanıtlandı. Yanıt : Merhaba. Rica ederim. Biz kentsel dönüşümü hem anlatamadık hem de yanlış uyguladık. En büyük yanlışımız vatandaş ile müteahhitleri karşı karşıya getirmek oldu. İkinci yanlışımız ise parsel bazlı dönüşümün önünü açmak oldu. Parsel parsel dönüşüm beraberinde telafi edilemeyecek sorunlar getirdi. İstanbul kendi kendine gayet güzel dönüşüyordu. Bir yasa ile dönüşümü mahvettik. Bundan sonra ne olur? Böyle gider. Dönüşüm bittiğinde enine kalınlaşmış, boyuna uzamış binaları gördükçe " Keşke bu dönüşüm hiç yapılmasaydı" diyeceğiz.
Yorumlar
Henüz yorum yok.
Üye işlemlerinden üye olup / giriş yaparak sizde yorum yapabilirsiniz. Üye işlemleri için tıklayın