kentsel dönüşüm yardım acil
Soru
merhaba,apartmanımız riskli yapı olarak görüldü,sakinler bir mütaahhitle anlaştı,ben hariç .çünkü kat mülkiyetli tapu oranlarına uyulmadı,bodrum katları daha az küçüldü.hisseleri arttı yeni oranlarda..tapumda 1033 m2 lik arsada 22:/330 oranım var ..toplam arsa 943 m2 şimdi,,bir kısmı yola gitmiş.eski evim balkonsuz 72 m2 net ,balkonla 80 ama bana verilen daire 55 m2 ,bana 5 m2 ücretini açıktan ödemek istediler.ben kabul etmedim.10 m2 istedim.bana noterden protesto çektiler,evimin satılacağını söylediler.danıştığım avukat,anlaşabilirseniz anlaşın,süreç zor ve masraflı olur dedi,onlar ilk hukkuki süreci başlatsın biz cevap verelim dedi ama mütaahhit teklif getirmedi hala ve bina yıkıldı,ne yapmalıyım,mahkemeye vermeden evimi yani hissemi satabilirlermi?
Yanıt : 2/3 ile anlaşma imzalandığı ve siz de bu anlaşmayı onaylamadığınız için hissenizin rayiç değeri tespit edildikten sonra taşınmazın değeri Bedel Tespiti ve Satış Komisyonunca belirlenen değer üzerinden taşınmazınız açık artırma usulü ile diğer kat maliklerine satılır. Eğer onlardan alan olmaz ise Bakanlık tarafından alınır. Bu nedenle hissenizi mahkeme yoluyla değil, riskli binanın yıkılmasından sonra dönüşüm sürecinin devamı olarak 6306 sayılı kanun kapsamında idari işlemlerle ? açık artırma? usulü ile satılacaktır. Dolayısıyla süreç içerisinde müteahhitin size bir teklif getirmesine gerek yok. Ancak siz satış işlemi gerçekleşene kadar 2/3?ün kabul ettiği anlaşmayı imzalayarak hissenizin satışını engelleyebilirsiniz. Müteahhitin size hakkınızdan daha az olanı verdiğini düşünüyorsanız siz de bazı davalar açabilirsiniz, ama bundan sonrasını avukatınız ile görüşmeniz gerekiyor.
Prof. Dr. Gürsel Öngören tarafından yanıtlandı. Yanıt : 2/3 ile anlaşma imzalandığı ve siz de bu anlaşmayı onaylamadığınız için hissenizin rayiç değeri tespit edildikten sonra taşınmazın değeri Bedel Tespiti ve Satış Komisyonunca belirlenen değer üzerinden taşınmazınız açık artırma usulü ile diğer kat maliklerine satılır. Eğer onlardan alan olmaz ise Bakanlık tarafından alınır. Bu nedenle hissenizi mahkeme yoluyla değil, riskli binanın yıkılmasından sonra dönüşüm sürecinin devamı olarak 6306 sayılı kanun kapsamında idari işlemlerle ? açık artırma? usulü ile satılacaktır. Dolayısıyla süreç içerisinde müteahhitin size bir teklif getirmesine gerek yok. Ancak siz satış işlemi gerçekleşene kadar 2/3?ün kabul ettiği anlaşmayı imzalayarak hissenizin satışını engelleyebilirsiniz. Müteahhitin size hakkınızdan daha az olanı verdiğini düşünüyorsanız siz de bazı davalar açabilirsiniz, ama bundan sonrasını avukatınız ile görüşmeniz gerekiyor.
Yorumlar
Henüz yorum yok.
Üye işlemlerinden üye olup / giriş yaparak sizde yorum yapabilirsiniz. Üye işlemleri için tıklayın