kentsel donusum ve kamulastırmda gelır vergısı
Soru
ıyı gunler, Ahmet bey benım bır sorum vardı tebernus kıreçcı beye sordum sıze sormamı ıstedı. benım k.çekmece sefakoyde 1 arsam var tokı burayı kentsel donsum projesı icine aldı ama anlasamıyoruz sımdıde kamulastırıyor benım sorum ben bu arsayı 3 sene once aldım tapudakı beyanımla tokı nın verdıgı fıyat arasında kı fark için gelır vergısı odermıyım ama satmayı dusunerek almadım tokı den bazı kısılere sordum odemezsınız dıyor ama guvenemıyorum benı aydınlatırsanız sevınırım sımdıden tesekkurler.
Yanıt : merhaba, değer artış kazancı hesabına tabi tutulup eğer 2013 yılı istisna tutarı olan 9.400.- Tlsını aşıyorsa beyanname vermek zorundasınız.Şöyle ki Gelir Vergisi Kanunu Mükerrer 80/6 Elden çıkarma deyimi, yukarıda yazılı mal ve hakların satılması, bir ivaz karşılığında devir ve temliki, trampa edilmesi, takası, kamulaştırılması, devletleştirilmesi, ticaret şirketlerine sermaye olarak konulmasını ifade eder şeklinde izah edilmektedir. Kanun Ad GELİR VERGİSİ KANUNU Madde No Mukerrer Madde 80 6. İktisap şekli ne olursa olsun (ivazsız olarak iktisap edilenler hariç) 70 inci maddenin birinci fıkrasının (1), (2), (4) ve (7) numaralı bentlerinde yazılı mal (gerçek usulde vergiye tâbi çiftçilerin ziraî istihsalde kullandıkları gayrimenkuller dahil) ve hakların, iktisap tarihinden başlayarak (5615 sayılı kanunun 5 inci maddesiyle değişen ibare Yürürlük; 1/1/2007 tarihinden geçerli olmak üzere 04.04.2007) beş yıl içinde(8) elden çıkarılmasından doğan kazançlar (Kooperatiflerin ortaklarına bu sıfatları dolayısıyla tahsis ettikleri gayrimenkulleri tahsis tarihinde ortak tarafından satın alınmış sayılır.). Bu maddede geçen "elden çıkarma" deyimi, yukarıda yazılı mal ve hakların satılması, bir ivaz karşılığında devir ve temliki, trampa edilmesi, takası, kamulaştırılması, devletleştirilmesi, ticaret şirketlerine sermaye olarak konulmasını ifade eder.
Ahmet Korkmaz tarafından yanıtlandı. Yanıt : merhaba, değer artış kazancı hesabına tabi tutulup eğer 2013 yılı istisna tutarı olan 9.400.- Tlsını aşıyorsa beyanname vermek zorundasınız.Şöyle ki Gelir Vergisi Kanunu Mükerrer 80/6 Elden çıkarma deyimi, yukarıda yazılı mal ve hakların satılması, bir ivaz karşılığında devir ve temliki, trampa edilmesi, takası, kamulaştırılması, devletleştirilmesi, ticaret şirketlerine sermaye olarak konulmasını ifade eder şeklinde izah edilmektedir. Kanun Ad GELİR VERGİSİ KANUNU Madde No Mukerrer Madde 80 6. İktisap şekli ne olursa olsun (ivazsız olarak iktisap edilenler hariç) 70 inci maddenin birinci fıkrasının (1), (2), (4) ve (7) numaralı bentlerinde yazılı mal (gerçek usulde vergiye tâbi çiftçilerin ziraî istihsalde kullandıkları gayrimenkuller dahil) ve hakların, iktisap tarihinden başlayarak (5615 sayılı kanunun 5 inci maddesiyle değişen ibare Yürürlük; 1/1/2007 tarihinden geçerli olmak üzere 04.04.2007) beş yıl içinde(8) elden çıkarılmasından doğan kazançlar (Kooperatiflerin ortaklarına bu sıfatları dolayısıyla tahsis ettikleri gayrimenkulleri tahsis tarihinde ortak tarafından satın alınmış sayılır.). Bu maddede geçen "elden çıkarma" deyimi, yukarıda yazılı mal ve hakların satılması, bir ivaz karşılığında devir ve temliki, trampa edilmesi, takası, kamulaştırılması, devletleştirilmesi, ticaret şirketlerine sermaye olarak konulmasını ifade eder.
Yorumlar
Henüz yorum yok.
Üye işlemlerinden üye olup / giriş yaparak sizde yorum yapabilirsiniz. Üye işlemleri için tıklayın