Kat Karşılığı İnşaat Sözleşmesi
Soru
Merhaba Gürsel Bey;
18 ay süre verilen ,25 Temmuz 2011 Tarihinde yapmış olduğum kat karşılığı inşaat sözleşmem var.Fakat müteahit verilen zamanı geçirdi ve imar durumu dışında hiçbir belge alınmamış belediyeden.
Bana sürekli 3 ay sonra başliyacağım,hallettik 6 ay sonra dairene oturursun gibi asılsız sözlerle oyaladı, tam 2 sene sabrettik, bende noterden sözleşme şartlarına uymadığı için fesihi ihtar ettim tek taraflı olarak fesih ettim,bana bazı durumlardan bahsetti.
Bana söylediği şu ;
Belediye h yüksekliği kurtarmıyor diye alanı az veriyormuş 15 daire anlaştık 12 daire çıkıyormuş onunla uğraşıyormuş Sonuçta bana 15 daire vaadetti.Resmi projeyi almadan benmle yapmamalıydı sözleşme.
1-İşin özeti benim fesihim kabul olurmu ?
2-Bana dava açıp birşey yapabilir mi ?
3-Birde bizim arsamız 600 metrekare 3 hisseliydi.Müteahit ona ifraz yaptı 3 e böldü ayrı ayrı tapu çıkarttı yaptığı tek masraf bu bölnce daha fazla daire çıkar demişti.(Ama bize ne kira ödedi ne vekalet masrafı ödedi hep biz ödedik 2 senedir de bizi sinir sitres yaptı.) bunun la birşey idda edebilirmi bizden alabilir mi bu masrafı ?
Ayrıca bir dip not ,Sözleşme tarihinden itibaren 1 (bir) ay içerisinde inşaat ruhsatı alınması için başvuruda bulunulacak,inşaat ruhsatı alınmasına müteakip 18 (onsekiz)
ay içerisinde ortak yerler ile arsa sahibine isabet eden bağımsız bölümlerin iskan raporları müteahhitçe alınmış olarak teslime hazır hale getirilecektir.İnşaatın başlamasına müteakip süre sonunda bina hale teslim edilmemiş durumda olması halinde işbu sözleşme tek taraflı olarak hiçbir hüküm istihsaline gerek kalmaksızın arsa sahibi tarafından fesih edilebilecektir." Diye geçiyor. " bir bilgi daha vereyim arsa boş ,yıkım felan olmadı verdiğimiz gibi duruyor birtek tabelası var üstünde tabela bile paslandı yazıları okunmuyor.
Gürsel Bey,Sizlerden acil destek ve tavsiyeler bekliyorum. Teşekkürler şimdiden.
Yanıt : 1) Otomatik olarak kabul olmaz. Müteahhit eğer bir dava açarsa hakim feshin geçerli olup olmadığı yönünde karar verir ama davaya kadar beklemek dışında bir yol yok. 2) Evet, davada hakim sizin sözleşmeyi haksız olarak fesih ettiğinize karar verirse o zaman sözleşmede yazan cezai şartı ve bundan kaynaklanan zararını talep eder. 3) Hakim, sözleşmeyi haklı feshettiğinize karar verir ise bir şey alamaz. İlk aşamada haklı gibi görünüyorsunuz ama yine de feshin haklı olup olmadığını bu konularda uzman bir avukata inceletebilirsiniz. Ya da işi başka bir müteahhite verirsiniz, eski müteahhit dava açar ve bu davada feshin haklı olup olmadığı tartışılır. Ama işi başka bir müteahhite vermeden önce; ben olsam bir avukata bu konuyu inceletir sonra müteahhit bulurdum. Hayırlısı bakalım.
Prof. Dr. Gürsel Öngören tarafından yanıtlandı. Yanıt : 1) Otomatik olarak kabul olmaz. Müteahhit eğer bir dava açarsa hakim feshin geçerli olup olmadığı yönünde karar verir ama davaya kadar beklemek dışında bir yol yok. 2) Evet, davada hakim sizin sözleşmeyi haksız olarak fesih ettiğinize karar verirse o zaman sözleşmede yazan cezai şartı ve bundan kaynaklanan zararını talep eder. 3) Hakim, sözleşmeyi haklı feshettiğinize karar verir ise bir şey alamaz. İlk aşamada haklı gibi görünüyorsunuz ama yine de feshin haklı olup olmadığını bu konularda uzman bir avukata inceletebilirsiniz. Ya da işi başka bir müteahhite verirsiniz, eski müteahhit dava açar ve bu davada feshin haklı olup olmadığı tartışılır. Ama işi başka bir müteahhite vermeden önce; ben olsam bir avukata bu konuyu inceletir sonra müteahhit bulurdum. Hayırlısı bakalım.
Yorumlar
Henüz yorum yok.
Üye işlemlerinden üye olup / giriş yaparak sizde yorum yapabilirsiniz. Üye işlemleri için tıklayın