Kar karşılığı mütahhite verilen binada kiracı hakları
Soru
Kentsel dönüşüm kanununa sokulmadan (resmi olarak riskli bina tescili yapılmadan) kat karşılığı mütahhite verilecek bir binada kiracıyım.
* Kira sözleşmemin yenilenme dönemi her yılın 1 şubatı (bir sonraki 2017 de yenilenecek).
* Oturduğum bina 2016 sonunda yıkılmış olacak şekilde mütahhit firmalarla görüşmeler yapılıyor.
1) Kiracı olarak evi boşaltmıyorum dersem, bana dava açılması gerektiğini duydum? Doğru mudur? Doğru ise, kira sözleşmesi yenileme döneminde mi bunu yapabilirler (bu durumda şubat 2017)?
2) Evi boşaltmakta zorluk çıkartmamam karşılığında (dava süreci olmasın diye), müteahhit firmadan pazarlık usulü ile bazı masraflarımın karşılanmasını isteyebilir miyim? (nakliye masrafı, emlakçı masrafı gibi)
3) Mütehhit ile yapılan anlaşmada örneğin 31 aralık 2016 da bina boşaltılmış olmaldır vb yazıyorsa, benim yeni bir ev bulmam tabi bundan daha önce olacaktır. Diyelim ki yeni bir ev buldum ve 31 ekim 2016 da bu evi boşalttım, aradaki bu 2 aylık süre için ev sahibim benden kira isteyebilir mi? Yoksa bunu yine pazarlık usulü ile müteahhitten talep etmesi mümkün mü?
4) Dikkat etmem gerekn farklı bir husus var mıdır?
Teşekkürler.
Yanıt : Merhaba. Eski bir binanın yıkılıp yeniden inşa edileceği ve Kat Karşılığı İnşaat Sözleşmesi üzerinden bu işlemlerin gerçekleştirileceği durumlarda, ev sahibi kiracısına tahliye davası açabiliyor. Sözleşme tarihinden önce de gerekli fesih nedenleri olduğu için fesih yoluna gidebilirler. Müeahhitin masraf karşılama konusunda zorunluluğu olmamakla beraber aranızda masrafları konuşup anlaşmaya varabilirsiniz. Size verilen süreden önce çıkacağınız zaman ev sahibi sizden kira bedelini talep edebilir. Müteahhitle ev sahibi kendi arasında kira konusunda anlaşabilir. Hak kaybı yaşamamak adına sözleşmenizi bir avukata da inceletebilirsiniz.
Özge Özdemir tarafından yanıtlandı. Yanıt : Merhaba. Eski bir binanın yıkılıp yeniden inşa edileceği ve Kat Karşılığı İnşaat Sözleşmesi üzerinden bu işlemlerin gerçekleştirileceği durumlarda, ev sahibi kiracısına tahliye davası açabiliyor. Sözleşme tarihinden önce de gerekli fesih nedenleri olduğu için fesih yoluna gidebilirler. Müeahhitin masraf karşılama konusunda zorunluluğu olmamakla beraber aranızda masrafları konuşup anlaşmaya varabilirsiniz. Size verilen süreden önce çıkacağınız zaman ev sahibi sizden kira bedelini talep edebilir. Müteahhitle ev sahibi kendi arasında kira konusunda anlaşabilir. Hak kaybı yaşamamak adına sözleşmenizi bir avukata da inceletebilirsiniz.
Yorumlar
Henüz yorum yok.
Üye işlemlerinden üye olup / giriş yaparak sizde yorum yapabilirsiniz. Üye işlemleri için tıklayın