Kalorimetre ile faturalandırılan merkezi sistem doğalgaz ücreti
Soru
iyi günler; 24 daireli,binada oturmaktayım. binamız merkezi sistem olup, doğalgaz ısınmalarının dairelere ücretlendirmesi kalorimerte sayacı ile yapılmaktadır. örneğin; aralık 2016 faturası 6213 tl dir.faturalandırma genel olarak %30+%70 olarak yapılmaktadır. kasım 2016 ayında faturalandırma %30 herkes zorunlu, %70 dede dairelerin kalorimetre sayacından geçen kwh değerleri baz alınıp yapılmıştır. aralık 2016 ayı faturalandırması %30 herkes zorunlu, %70 lik kısım sayaçta okunan değerlere göre hesaplanmaktadır.belli bir kwh altındaki tutarlar düzeltilerek yukarı bir kwh değeri üzerinden faturalandırmışlardır. örneğin gelen fatura 6213 tl .%30 luk kısmı 1864 tl, %70 lik kısmı 4349 tl dir. %30luk kısımda 78 tl her dairenin ödemesi gereken miktar, toplam bina tüketimi 46806 kwh olanda %70 lik ksımda her dairenin tüketimine göre faturalandırmalıdır. benim 843 kwh tüketimime esas fatura (4349 tl / 46806 kwh=0,092 tl birim fiyat * 843=79 tl.toplamda ödemem gereken tutar(%30 luk kısım 78 tl+%70 lik kısım 79 tl) 157 tl olması gerekir. Benim dairem güney-doğu cepheli ve ara katta bulunmaktadır.Haliyle güneşten yararlanma süremiz binanın kuzey cephesindeki dairelerden daha fazla.15 C yasal zorunluluktan haberdar olup dairemizin termostatını 23 C ye ayarladım.Evim sürekli güneş aldığı için sıcaklığı 23 C ye getirmek için sistem fazla enerji harcamıyor.Ancak ay sonunda faturalar gelince kuzey cephede ve zemin katta oturan komşular bize az kendilerine fazla fatura geldiğini söylediler.ve yönetimden faturalar arasında farkın kapatılmasını istediler.Yönetimde buna dayanarak faturaları değiştirdi.Benim faturam 157 tl olması gerekirken 209 tl olarak değiştirildi.Yönetime faturadaki değişikliğin sebebini sorduğumda;benim ve faturası az gelen dairelerin termostatı yasal zorunluluk olan 15 C nin altına ayarladığımızı iddia etti.Bende evin termostatı 23 C de sabit olduğunu,15 C nin altına düşürmediğimizi söylediğim.Ayrıca 15 C nin altına düşürdüğümüzü nasıl tespit ettin diye sorduğumuzda size az fatura gelmiş ordan tahmin ettim gibi bir cevap verdi. Sorum şu:madem gelen fatura 24 eşit parçaya bölünecek neden böye bir sistemi devlet mecburi kılıyor?Ayrıca hukuki haklarımızı ve konu ile ilgili hangi mercilere başvuruda bulunabileceğimiz merak ediyorum.iyi çalışmalar.saygılarımla.
Yanıt : Merhaba. Merkezi ısıtma sistemlerinde ısınma giderlerinin paylaştırılmasına ilişkin yönetmeliğe göre; merkezî ısıtma sistemlerinde toplam ısıtma giderlerinin % 70'i bağımsız bölümlerin ölçülen ısı tüketimlerine göre paylaştırılıyor. Toplam ısıtma giderlerinin % 30'u ortak kullanım mahalleri, sistem kayıpları, asgari ısınma ve işletme giderlerinden kaynaklı ısı giderleri olarak bağımsız bölümlerin kullanım alanlarına göre paylaştırılıyor. Merkezî sistemlerle ısıtma yapılan bağımsız bölümlerdeki mahal sıcaklıklarının asgari 15 C olacak şekilde ayarlanıyor. Aksi bir uygulama yapılması durumunda öncelikle yönetimle görüşüp, döküman çıkarttırıp kontrol ettirmeniz ve daha sonra da gerekiyorsa bu duruma itiraz etmelisiniz. Sizin gibi düşünün maliklerle itiraz yaparsanız daha hızlı sonuç alabilirsiniz. Sonuç alamazsanız konuyu mahkemeye taşıyabilirsiniz.
Özge Özdemir tarafından yanıtlandı. Yanıt : Merhaba. Merkezi ısıtma sistemlerinde ısınma giderlerinin paylaştırılmasına ilişkin yönetmeliğe göre; merkezî ısıtma sistemlerinde toplam ısıtma giderlerinin % 70'i bağımsız bölümlerin ölçülen ısı tüketimlerine göre paylaştırılıyor. Toplam ısıtma giderlerinin % 30'u ortak kullanım mahalleri, sistem kayıpları, asgari ısınma ve işletme giderlerinden kaynaklı ısı giderleri olarak bağımsız bölümlerin kullanım alanlarına göre paylaştırılıyor. Merkezî sistemlerle ısıtma yapılan bağımsız bölümlerdeki mahal sıcaklıklarının asgari 15 C olacak şekilde ayarlanıyor. Aksi bir uygulama yapılması durumunda öncelikle yönetimle görüşüp, döküman çıkarttırıp kontrol ettirmeniz ve daha sonra da gerekiyorsa bu duruma itiraz etmelisiniz. Sizin gibi düşünün maliklerle itiraz yaparsanız daha hızlı sonuç alabilirsiniz. Sonuç alamazsanız konuyu mahkemeye taşıyabilirsiniz.
Yorumlar
Henüz yorum yok.
Üye işlemlerinden üye olup / giriş yaparak sizde yorum yapabilirsiniz. Üye işlemleri için tıklayın