Kafaniz rahat degilse yatirim eziyettir, omru tuketir
Soru
Tebernus bey son donemde patlayan ruhsatlari, vadedilen surenin iki katina varan teslim surelerini, sozlesmelerdeki aciklar nedeniyle vatandasin suistimal edilmesini, taahhut edilen projeyle gercegin birbirini tutmamasi, ruhsati yeni alacak projelerdeki ek yuzde 17 maliyeti, sermayesi zayif veya kotu niyetli sirketlerin patlamasi gibi ciddi riskleri dikkate aldigimizda insanlarin geceleri rahat uyuyabilecekleri emlak konut ve toki istiraki projelere cok daha fazla yoneleceklerini ve bu projelerin kismen daha fazla prim yapacagini dusunuyor musunuz? Buna benzer bir yaklasimi daha once de yazmistim ama sanki sartlar bunu bugun gelinen noktada daha olasi kiliyor ne dersiniz?
Yanıt : Ben pek öyle düşünmüyorum... 1) TOKİ ve Emlak Konut GYO projelerinin garanti özelliği var. Ama ihale aşamasında çok yüksek fiyatlar oluştuğu için fiyatlar ucuz değil... O kadar yüksek rekabet ortamında alınan projenin ucuz fiyattan satışa çıkması kolay değil... Bu gelişmeler önümüzdeki dönemde ikinci el, hemen teslim konutlara olan talebi tetikler... 2) Ayrıca yapılan konut sayısına baktığımızda sorunlu proje sayısı çok da fazla yüksek değil... Bunlar normal gelişmeler... Özellikle Esenyurt''ta şirketler beklediğimden daha dayanıklı çıktı... 3) Türkiye'de sağlıklı bir piyasa için maketten satışın bitmesi gerekiyor. Daha da doğrusu her şirketin maketten satış yapmaması gerekiyor. 4) Ayrıca şirketlerin bağımsız denetimden geçmiş bilançolarını web sitelerinde yayınlamaları da şart. Ev alacaklar evi alacağı şirketin bilançosunu web sayfasında görüp incelemeli... 5) İstanbul konut piyasası bu badireyi de atlatır. Ama önlem alınmazsa ilerleyen yıllarda çok büyük sorunlar yaşanır.
Tebernüş Kireçci tarafından yanıtlandı. Yanıt : Ben pek öyle düşünmüyorum... 1) TOKİ ve Emlak Konut GYO projelerinin garanti özelliği var. Ama ihale aşamasında çok yüksek fiyatlar oluştuğu için fiyatlar ucuz değil... O kadar yüksek rekabet ortamında alınan projenin ucuz fiyattan satışa çıkması kolay değil... Bu gelişmeler önümüzdeki dönemde ikinci el, hemen teslim konutlara olan talebi tetikler... 2) Ayrıca yapılan konut sayısına baktığımızda sorunlu proje sayısı çok da fazla yüksek değil... Bunlar normal gelişmeler... Özellikle Esenyurt''ta şirketler beklediğimden daha dayanıklı çıktı... 3) Türkiye'de sağlıklı bir piyasa için maketten satışın bitmesi gerekiyor. Daha da doğrusu her şirketin maketten satış yapmaması gerekiyor. 4) Ayrıca şirketlerin bağımsız denetimden geçmiş bilançolarını web sitelerinde yayınlamaları da şart. Ev alacaklar evi alacağı şirketin bilançosunu web sayfasında görüp incelemeli... 5) İstanbul konut piyasası bu badireyi de atlatır. Ama önlem alınmazsa ilerleyen yıllarda çok büyük sorunlar yaşanır.
Yorumlar
Henüz yorum yok.
Üye işlemlerinden üye olup / giriş yaparak sizde yorum yapabilirsiniz. Üye işlemleri için tıklayın