Kadıköy'de Riskli yapı dönüşümü hk.
Soru
Sn. Gürsel, öncelikle yardımlarınız için çok teşekkür ederim.
Benim danışmak istediğim husus,
21 Daireli bir apartman olarak, bir müteaahitle anlaşma aşamasındayız, binamız yıkılarak 30 daireli bir apartman olarak yeniden inşaa edilecek, 9 daire müteahhite kalacak.
Risk analizi yapılarak, Şehircilik Bakanlığından riskli bina raporu geldikten sonra, yıkım ruhsatı alınıp, bina yıkılıp, cins tahsisi yapıldıktan sonra müteahhitle kat karşılığı inşaat sözleşmesi yapacağız. (Noter huzurunda, Avan Projeyi ek göstererek ve cayma hakkı içermemesine dikkat ederek)
Burada müteahhite verilecek 9 dairenin üzerine "teminat ipoteği" konması ve inşaat ilerledikçe, sözleşmede belirtilen inşaat ilerlemesine göre teminatların çözülmesi ile kendimizi sağlama almayı düşünüyoruz.
Sözleşme imzasında avan projeyi ek göstermek, müteahhit dairelerine teminat ipoteği koymak gibi hususlar dışında dikkat etmemizi önerdiğiniz temel noktalar var mıdır?
Elbette burada hepsine değinmeniz mümkün olmayacaktır ancak olmazsa olmaz dediğiniz hususlar varsa belirtirseniz sevinirim.
Saygılarımla
Yanıt : Yeniden yapımın en önemli iki noktasından ilki, kentsel dönüşümde kararları kanuna uygun almak ( çünkü sonra bir malikin müracaatı üzerine mahkeme işi durdurma kararı verebilir) ve ikincisi inşaat sözleşmesidir. 300-500 bin TL olan bir dairenin ileride yapılıp yapılmaması veya eksiklerin tazmini hep iyi bir sözleşmeye bağlıdır. Önümüzde ekonomik kriz de olabilir. Bu durumda krizi de Sözleşmede öngörmek gerekir. Konuyu daha detaylı incelemekte ve ona göre karar vermenizde yarar var. Kentsel Dönüşüm ve Hukuk Platformu Genel Sekreteri Av. Boray Köknel ile veya tanıdığınız kentsel dönüşüm ve inşaat sözleşmelerinde uzman bir hukukçu ile görüşmenizde fayda görüyorum.
Prof. Dr. Gürsel Öngören tarafından yanıtlandı. Yanıt : Yeniden yapımın en önemli iki noktasından ilki, kentsel dönüşümde kararları kanuna uygun almak ( çünkü sonra bir malikin müracaatı üzerine mahkeme işi durdurma kararı verebilir) ve ikincisi inşaat sözleşmesidir. 300-500 bin TL olan bir dairenin ileride yapılıp yapılmaması veya eksiklerin tazmini hep iyi bir sözleşmeye bağlıdır. Önümüzde ekonomik kriz de olabilir. Bu durumda krizi de Sözleşmede öngörmek gerekir. Konuyu daha detaylı incelemekte ve ona göre karar vermenizde yarar var. Kentsel Dönüşüm ve Hukuk Platformu Genel Sekreteri Av. Boray Köknel ile veya tanıdığınız kentsel dönüşüm ve inşaat sözleşmelerinde uzman bir hukukçu ile görüşmenizde fayda görüyorum.
Yorumlar
Henüz yorum yok.
Üye işlemlerinden üye olup / giriş yaparak sizde yorum yapabilirsiniz. Üye işlemleri için tıklayın