İSTANBUL'DA ARSA VE ARAZİ PİYASASI
Soru
hayırlı bayramlar tebernüş bey.Arsa ve arazi piyasasına para girişinin azalacağını bunun önümüzdeki süredede devam edeceğini söylüyorsunuz uzun zamandır.Ama bir yandan da özellikle yabancıların alımlarının artarak devam edeceğinide belirtiyorsunuz.bu bir tezat değilmi.İstanbul gibi dünya metropolü olan bir şehirde çok kısıtlı kalan toprak fiyatları nasıl artmaz.Nasıl talep görmez.bunu anlamakta zorluk çekiyorum.Bende diyorumki bugün istanbul da bu fiyatlardan arazi alanlar bir kaç sene içerisinde bütün yatırım araçlarının toplam getirisinden daha fazla kazanacaklar.senelerce bunu yaşadım ve gördüm.istanbul da toprağa yatırım yapıpda kaybeden birini göremedim bu yaşıma kadar..Saygılarımla
Yanıt : Çok teşekkür ederim. Size de iyi bayramlar. 1) Arsa ve arazi piyasasında hayal alınıp satılıyordu. Ciddi köpük oluşmuştu. Yatırımcılarda çok büyük beklentiler oluşmuştu. Gelecek 10 ya da 20 yılda yapılacak yatırımlar sanki bitmiş gibi fiyatlanıyordu. Bu kırıldı. 2) Arsa ve arazi piyasasında ciddi bir kurtlar sofrası var. Aracılar ve daimi yatırımcılar alırken bir türlü konuşuyorlar satarken başka türlü. Bu tutarsızlık matematiksel düşünen yatırımcılar rahatsız etti. Arsa ve arazi yatırımından uzaklaştı. 3) Faiz oranları bu kadar cazipken kolay kolay kimse emlak yatırımına yanaşmaz. Arsa ve arazi yatırımına hiç yanaşmaz. 4) Mamul gayrimenkul yatırımına talep var. Her şeyden önce ihtiyaç var. Ama arsa ve araziye talep yok. Arsa ve arazi sahibi olmak ihtiyaç değil. Zorunluluk değil. 5) İstanbul ve etrafında -son 10 yılda- turistik fiyatlardan yatırım yapan ve reel bazda hala aldığı fiyata denk gelmeyen ciddi bir yatırımcı kitlesi var.
Tebernüş Kireçci tarafından yanıtlandı. Yanıt : Çok teşekkür ederim. Size de iyi bayramlar. 1) Arsa ve arazi piyasasında hayal alınıp satılıyordu. Ciddi köpük oluşmuştu. Yatırımcılarda çok büyük beklentiler oluşmuştu. Gelecek 10 ya da 20 yılda yapılacak yatırımlar sanki bitmiş gibi fiyatlanıyordu. Bu kırıldı. 2) Arsa ve arazi piyasasında ciddi bir kurtlar sofrası var. Aracılar ve daimi yatırımcılar alırken bir türlü konuşuyorlar satarken başka türlü. Bu tutarsızlık matematiksel düşünen yatırımcılar rahatsız etti. Arsa ve arazi yatırımından uzaklaştı. 3) Faiz oranları bu kadar cazipken kolay kolay kimse emlak yatırımına yanaşmaz. Arsa ve arazi yatırımına hiç yanaşmaz. 4) Mamul gayrimenkul yatırımına talep var. Her şeyden önce ihtiyaç var. Ama arsa ve araziye talep yok. Arsa ve arazi sahibi olmak ihtiyaç değil. Zorunluluk değil. 5) İstanbul ve etrafında -son 10 yılda- turistik fiyatlardan yatırım yapan ve reel bazda hala aldığı fiyata denk gelmeyen ciddi bir yatırımcı kitlesi var.
Yorumlar
Henüz yorum yok.
Üye işlemlerinden üye olup / giriş yaparak sizde yorum yapabilirsiniz. Üye işlemleri için tıklayın