Istanbul emlakta yeni yüzyılın Londra'sı olur mu ?
Soru
Tebernüş Bey,
Istanbul ve Londrayı karşılaştırdığımızda çok büyük benzerliklere rastlanıyor.Acaba bu benzerlikler uzun vadede ( 20-50yıl) emlak fiyatlarından yansır mı ?
Benzerlikler;
1..Her 2 şehir yüzyıllarca dünyayı yönetmiş imparatorluğun başkenti
2..Her 2 şehir ticaret ve finans merkezi
3...Her 2 şehirhava ve denizde ulaşım merkezi
4...Her 2 şehirmoda ve alışveriş merkezi
5...Her 2 şehirin14-17mio nüfusu var ve sürekli göç alıyorlar
6...Her 2 şehirArap yatırımcıların gözbebeği
7...Her 2 şehir dünyanın en çok turist çeken şehirleri
8...Her 2 şehir ülkelerinin önünde olan 2 marka
9...Her 2 şehir çok kültürlü, çok dilli ve karam etnik yapıda
10...Her 2 şehir en çok yaşanmak istenen 2 metropol
11...Her 2 şehir özel okul ve üniversiteleri ile birer öğrenci şehir ve eğitim merkezi
Bu kadar benzerlik sonrası aradaki tek fark Emlak Fiyatlarında ;
Londra'da en ucuz ortalama m2 evler 5000usd'den başlıyor ; Istanbul'da ise 1000-1500usd .
Sizce aradaki bu makas ve fark orta ve uzun vadede Istanbul lehine kapanmaz mı veya daralmaz mı?
Platformadaki okurlarınız ve sizle kısa bir beyin fırtınası yapabilir miyiz acaba ?
Yanıt : İki şehir birbirine pek benzemez:)) İstanbul'u Londra'ya benzetmek bizim kompleksimiz... Londra'nın gerçek anlamda dünyada söz sahibi olması 17. yüzyıldan itibaren başlar. İstanbul ise Milattan önce 700'de kurulurken "yıldız" bir şehir olarak doğmuş. Napolyon'a atfedilen "Dünyanın tek bir başkenti olsaydı İstanbul olurdu" sözü meseleyi özetliyor. İstanbul lojistik olarak dünyanın ortası sayılabilecek noktada. Londra ise gücünü coğrafi keşifler sonrasında sömürgecilikten ve sanayi devriminden alır. Yani emperyalizm tabanlı gelişmiştir. Normal koşulda dünyanın köşelerinen birinde:)) Ama kabul etmek gerekir ki: İngilizler satış ve pazarlamayı bizden daha iyi bilir. Ticareti de... İngiltere'nin yükselişi Osmanlı'nın duraklamasıyla başlar... Türkiye'de siyasal istikrar devam ederse yani siyasal istikrarsızlık riski olmazsa uzun vadede İstanbul Londra'yı geçer... Ama bu öyle 5-10 yılda olmaz... En az 50 yıl gerekir... 50 yıl ortalama insan ömrüne göre çok uzun bir süreçtir... Ama devletlerin ve milletlerin ömründe 50 yıl çok bir süre değildir. Bu konularda Abdullah Çiftçi'nin yazdıklarını okuyun. Ayrıca İstanbul emlak piyasasının dinamiklerini anlamak için Buraya tıklayınız adresindeki haberlere göz atın.
Tebernüş Kireçci tarafından yanıtlandı. Yanıt : İki şehir birbirine pek benzemez:)) İstanbul'u Londra'ya benzetmek bizim kompleksimiz... Londra'nın gerçek anlamda dünyada söz sahibi olması 17. yüzyıldan itibaren başlar. İstanbul ise Milattan önce 700'de kurulurken "yıldız" bir şehir olarak doğmuş. Napolyon'a atfedilen "Dünyanın tek bir başkenti olsaydı İstanbul olurdu" sözü meseleyi özetliyor. İstanbul lojistik olarak dünyanın ortası sayılabilecek noktada. Londra ise gücünü coğrafi keşifler sonrasında sömürgecilikten ve sanayi devriminden alır. Yani emperyalizm tabanlı gelişmiştir. Normal koşulda dünyanın köşelerinen birinde:)) Ama kabul etmek gerekir ki: İngilizler satış ve pazarlamayı bizden daha iyi bilir. Ticareti de... İngiltere'nin yükselişi Osmanlı'nın duraklamasıyla başlar... Türkiye'de siyasal istikrar devam ederse yani siyasal istikrarsızlık riski olmazsa uzun vadede İstanbul Londra'yı geçer... Ama bu öyle 5-10 yılda olmaz... En az 50 yıl gerekir... 50 yıl ortalama insan ömrüne göre çok uzun bir süreçtir... Ama devletlerin ve milletlerin ömründe 50 yıl çok bir süre değildir. Bu konularda Abdullah Çiftçi'nin yazdıklarını okuyun. Ayrıca İstanbul emlak piyasasının dinamiklerini anlamak için Buraya tıklayınız adresindeki haberlere göz atın.
Yorumlar
Henüz yorum yok.
Üye işlemlerinden üye olup / giriş yaparak sizde yorum yapabilirsiniz. Üye işlemleri için tıklayın