İskanlı yapıda kaçak kat imar barışı
Soru
Tebernüş Bey merhaba,
İzmir ilinde zemin kat dükkan üst 2 kat konut olan bir binamız var. İskan alınmış fakat babam ev tapusunu çıkarmamış, kat mülkiyeti falan yaptırmamış. Tapu halen arsa tapusu. Sonradan imar 3 kat olmasına karşın kaçak bir kat yapılmış bu 3 kat üzerine. Bu kaçak kat için imar barışından yararlanmak istiyoruz. Sorularıma gelince;
1. Kaçak kat için imar barışı başvurusunda toplam yapı alanı ve bağımsız bölüm alanına sadece kaçak kat alanımı girilecek.
2. Yapı alanına mevcutta açık balkonlar dahil midir? Yani tüm balkonlar herşey dahil brüt inşaat alnı mı yazılacak?
3. İskan var mı yok mu sorusuna var deyip aykırılık kapsamına bağımsız bölüm mü denilecek?
4. Bir diğer konu ise iskanlı katlarla ilgili. Ruhsatta görünmeyen 2 adet balkon var iskanlı olan alttaki 2 dairede. Bunlar yapı yapıldığından beri var ve bu şekilde iskan alınmış ama nasıl olmuş bilmiyorum. Babam da vefat ettiği için detayları bilemiyoruz. Bina bana, annem ve iki kardeşime miras kaldı. Bunlara da imar barışı yaptırmak istesem sadece aykırı balkonlar için mi yoksa tüm yapı m2 si için mi başvuracağım. Ruhsatta görünen açık diğer balkonlar dahil brüt inşaat alanı kat için 135 m2. Görünmeyen balkonlar ise 10 m2. Bu katlar iskanlı olduğu için hiç başvurmasam sadece kaçak kata başvursam sonradan sorun yaşar mıyız?
5. Yukarıda bahse konu gerekli başvuruları yapıp kayıt belgelerimi alsam ama kat mülkiyetini yaptırmasam, örneğin 2-3 yıl sonra kat mülkiyeti çıkarmak istesem, arsa tapusunu ev tapusuna çevirmek istesem, sıkıntı yaşar mıyım? Şu an yeterli bütçemiz yok ve ne yapacağımı şaşırdım. Yanıtınız için şimdiden teşekkürler.
Yanıt : Merhaba. Toplam inşaat alanı, ortak kullanım alanları, ruhsata aykırı veya ruhsat alınmadan yapılan imalatlar / değişikler ile elde edilen alanlar da dahil olmak üzere, yapının tüm alanları toplamı oluyor. Dolayısı ile kaçak alanlar da dahil tüm inşaat alanının beyan edilmesi gerekiyor. Bağımsız bölüm alanı, yalnızca bir bağımsız bölümde gerçekleştirilen ruhsata aykırı veya ruhsat alınmadan yapılmış imalatlar/değişiklikler için başvuru yapılmak isteniyor ise bu bağımsız bölümde yapılan imalatlar/değişiklikler ile elde edilen alan dahil olmak üzere, bağımsız bölümün brüt alanı belirlenmelidir. Yapı alanına balkonlar da dahil ediliyor. Yapıdaki diğer aykırılıklar için ayrı başvuru yapılabiliyor. Belge alındıktan sonra kat mülkiyetine geçilmesi için herhangi bir süre kısıtlaması bulunmuyor. Başvurunuzun doğru ve eksiksiz olması adına bu süreçte Bakanlığın yetkilendirdiği kurum veya kuruluşlara da müracaat etmeniz faydalı olacaktır.
Satfiye Kireçci tarafından yanıtlandı. Yanıt : Merhaba. Toplam inşaat alanı, ortak kullanım alanları, ruhsata aykırı veya ruhsat alınmadan yapılan imalatlar / değişikler ile elde edilen alanlar da dahil olmak üzere, yapının tüm alanları toplamı oluyor. Dolayısı ile kaçak alanlar da dahil tüm inşaat alanının beyan edilmesi gerekiyor. Bağımsız bölüm alanı, yalnızca bir bağımsız bölümde gerçekleştirilen ruhsata aykırı veya ruhsat alınmadan yapılmış imalatlar/değişiklikler için başvuru yapılmak isteniyor ise bu bağımsız bölümde yapılan imalatlar/değişiklikler ile elde edilen alan dahil olmak üzere, bağımsız bölümün brüt alanı belirlenmelidir. Yapı alanına balkonlar da dahil ediliyor. Yapıdaki diğer aykırılıklar için ayrı başvuru yapılabiliyor. Belge alındıktan sonra kat mülkiyetine geçilmesi için herhangi bir süre kısıtlaması bulunmuyor. Başvurunuzun doğru ve eksiksiz olması adına bu süreçte Bakanlığın yetkilendirdiği kurum veya kuruluşlara da müracaat etmeniz faydalı olacaktır.
Yorumlar
Henüz yorum yok.
Üye işlemlerinden üye olup / giriş yaparak sizde yorum yapabilirsiniz. Üye işlemleri için tıklayın