intifa hakkı ile ilgili bilgi rica ederim.
Soru
1-intifa hakkı olan bir şahıs , oturduğu bina kentsel dönüşüm ile yeniden bina yapılırsa bu esnada ortaya çıkan her türlü masraflardan muafmıdır? (müteahhitler ek para talep ettiklerinde) yani intifada olan (evi sadece kullanan kişi) değilde malın gerçek sahibimi ödemelidir?
2-bunun yanı sıra devletin verdiği kira parasından faydalanabilirmi? (hayatta olan ve intifayı kullanan kişi)
3- intifayı kullanan kişi, faizsiz borç alabilir deniyor doğrumudur? nereye başvurmak gerekir..?
4-apartmanın giriş kapısı yenilenecek bunu kimin ödemesi gerekir? oturan kişimi yoksa malın sahibimidir? aynı şekilde aidatlardan oturan kişimi sorumludur?
5-oturan kişinin apartmanın iskanı yok ve 1997 yılından beri bu durumda ayrıca alınmadığı için nereye şikayette bulunabilir. (sadece arsa tapusu üzerinden intifa verildiğinden)böyle bir konuda söz sahibimidir?
6-İskanı alınmadığından, (kaçak kat nedeniyle) yönetim planı yok henüz.
bu durumda kooperatif halindeyken tasfiye edildikten sonra apartman yönetimine geçildi. 29 kişinin oyu ile 3 kişiye yetki verildi ve bu 3 kişinin yetkisi ile 2017 yılında 1 yönetici tüm ödemelerden (kooperatif genel kurul kararında böyle karar alındığından) ve olasılı her türlü masraftan , hatta ek ödemelerden muaf tutuldu bu doğrumudur? veya nereye itiraz edilebilir.
7-Kooperatif tasfiye oldu ancak olmadan önce genel kurul kararında gene oy birliği ile bir yöneticiye emlak vergisi tapu vergisi asansör yenileme vergisi vb. her tür ödemeden muaf tutuldu.
Bu durum 1163 sayılı kooperatif kanununda madde 49 da genel kurul kararında yöneticiye huzur parası v yol masrafları dışında hiçbir şey ödenmez deniyor.
Ancak buna İstanbul valiliği çevre ve imar bakanlığı il müdürlüğünden gelen yetkili kişi onayladı.
Bunu onaylaması suç değimlidir? Bu durumda çevre ve şehircilik bakanlığına suç duyurusunda bulunmak gerekirmi? (mahkeme açmadan ne tür yaptırımlar olabilir? Çünkü sağlık sorunlarım nedeniyle mahkeme açma durumum yok.)
Önceden teşekkür ederim, yüce rabbim (cc) sizleri korusun ve kollasın
saygılarımla,
mehtap kara
Yanıt : Merhaba. İntifa hakkı kentsel dönüşümle yapılan taşınmazda da devam ediyor. Ancak kanunen masrafların kimin ödemesine dair yasal bir madde yer almıyor. İntifa hakkı sahibi ikamet şartını sağlıyorsa kira yardımı alabiliyor. Apartman aidatlarınını taşınmazı kullanan kişinin ödemesi gerekir. İskan belgesi belediye tarafından verilir. Diğer hususlar için çevre ve şehircilik bakanlığı ile iletişime geçmeniz faydalı olacaktır.
Özge Özdemir tarafından yanıtlandı. Yanıt : Merhaba. İntifa hakkı kentsel dönüşümle yapılan taşınmazda da devam ediyor. Ancak kanunen masrafların kimin ödemesine dair yasal bir madde yer almıyor. İntifa hakkı sahibi ikamet şartını sağlıyorsa kira yardımı alabiliyor. Apartman aidatlarınını taşınmazı kullanan kişinin ödemesi gerekir. İskan belgesi belediye tarafından verilir. Diğer hususlar için çevre ve şehircilik bakanlığı ile iletişime geçmeniz faydalı olacaktır.
Yorumlar
Henüz yorum yok.
Üye işlemlerinden üye olup / giriş yaparak sizde yorum yapabilirsiniz. Üye işlemleri için tıklayın