İnternet yatırımda neleri değiştirdi?
1) Yatırım yapmak internet öncesi çağda mı kolaydı? Şimdi mi kolay? Bu sorunun yanıtını yıllardır düşünüyorum. Tam cevabını bulabilmiş değilim.
2) Vardığım sonuç şu: Bilinçsiz kitleler için şimdi zor. Araştırmayı seven ve akıllı insanlar için şimdi kolay.
3) İnternet öncesi çağda yatırım enstrümanları sınırlıydı. Belki Bitcoin ve sanal/kripto paralar hariç diğer enstrümanlar o zaman da vardı. Ama işlem yapmak bu kadar kolay değildi. Yani işlem hacimleri çok arttı.
4) Borsayı düşünün. Mutlaka Karaköy'den beri bu işi yapanlar vardır. Bilirler. Hisse senetlerinin alımı, satımı veya fiyatını takip etmek ölümden beterdi. Rezillikti. Şimdi öyle mi? Tek tuşla alabiliyorsunuz. Tek tuşla satabiliyorsunuz. Hisse senetlerinin cemaziyelevvelini ya da ahirini takip edebiliyorsunuz.
5) Ya da altın. Kuyumcudan aldığınız altın sahte miydi? Değil miydi? Ayarı düşük müydü? Yoksa tam mıydı? Bunların hepsi yatırımcıların zihnini meşgul ederdi. Şimdi ise paranız varsa internetten 1 ton altın bile alabilirsiniz. Üstelik bu endişelerin hiç birisine gerek kalmadan.
6) Veya döviz. Döviz almak ve satmak için döviz bürosuna gitmek unutuldu. Bunların hepsi internet üzerinden yapılabiliyor.
7) Özetle yatırım yapmak kolaylaştı. Sorunsuz bir şekilde ve hızlı yatırım yapılabilir hale geldi.
8) Ayrıca operasyonel maliyetleri düştü. Komisyon ve aracılık hizmetleri reel bazda ucuzladı.
9) Bunlar beraberinde yatırımcı sayısını ve yatırım enstrümanı sayısını da fazlalaştırdı. Kimse parasını boş bırakmak istemiyor. Herkes sürekli yatırım peşinde. Kaybeden kazanandan daha fazla.
10) Eskiden yatırım enstrümanları ile ilgili bilgi bulmak çok zordu. Az ve sınırlı bilgi vardı. Şimdi ise her taraf bilgi kaynıyor. Bilgiyi ayırt edebilmek ve sağlıklı analiz yapabilmek çok zor.
11) Doların 10-12 TL olacağını, altının onsunun 5-10 bin dolara yükseleceğini veya faizlerin yüzde 20'ye fırlayacağını söyleyenlerin haddi hesabı yok:) Ortalık hanutçu kaynıyor:) "Gel vatandaş dolara gel", "Gel vatandaş altına gel" tarzında olmasa da seviye düşük.
12) İnternet öncesi çağda yatırım enstrümanları ile ilgili açıklamalar daha az yapılırdı. Bu açıklamalara ulaşmak da iğne ile kuyu kazmak gibiydi. Şimdilerde ise bu çok kolay.
13) Dünyayı yöneten politikacılar daha az konuşurdu:) Daha ağırdı:) Şimdilerde Trump başta olmak üzere politikacılar tweet ile bile beğenmediği enstrümanın fiyatını yükseltecek açıklamalar yapıyor.
14) Eskiden yatırım yapan daha sakin ve daha az tansiyon yükseltirdi. Şimdilerde ise yatırım yapan, hangi enstrümandan almış olursa olsun pimi çekilmiş bombayla dolaşıyor psikolojisinde. İnsanlar yatırım mı yapıyor kendilerine zulüm mü ediyor belli değil:)
15) Aklını kullananlar için internet çağı büyük fırsatlar barındırıyor. Rüzgara kapılmayan ve aklını kullananlar için. Ama macera peşinde koşanlar için ise kumarhaneden farksız. Özellikle internet çağında zirve yapan türev piyasalar ve kaldıraçlı işlemler ile batmak ve iflas etmek eskisine göre çok kolay:)
Tebernüş Kireçci'yi Twitter'den takip etmek için Buraya tıklayınız
Yorumlar
Henüz yorum yok.
Üye işlemlerinden üye olup / giriş yaparak sizde yorum yapabilirsiniz. Üye işlemleri için tıklayın