İnşaat sözleşmesinde müteahhid sıfatının hukuki geçerliliği
Soru
Merhabalar, karşılıksız böyle bir hizmet verdiğiniz için öncelikle teşekkür ederiz. 4 hissedarlardan biri kentsel dönüşümden yararlanarak binayı yıktırıp alt taşeron yapı firmasıyla anlaşarak ama tüm finansal gereksinimlerini kendisi karşılayarak binayı kendisi yaptırmak istiyor. inşaat müh , mimar vs değil ama inşaat sözleşmesinde müteahhid sıfatı olarak kendisi yer alabilir mi? yasal olarak geçerliliği var mı? Noter müteahhidlik karnesi arar mı? Tüm hukuki sorumluluğu kendisine mi ait olmalı yoksa taseron firmaya mı ? Açıkçası hissedar olarak kendisi üstleniyor ve fazla kat alıyor ise , tüm sorumluluğun kendisinde olmasını istiyoruz diğer kat malikleri olarak. Ama hukuki geçerliliği müteahhid olarak mı yoksa garantör-finansör sıfatı ile mi yer alması lazım sözleşmede ? Teşekkürler,
Yanıt : Merhaba. Müteahhit kat karşılığı inşaat sözleşmesi ile borçlandığı inşaat yapım borcunun ifasını, kendi nam ve hesabına, bağımsız olarak çalışan başka bir müteahhide devrederse, devrettiği kişi ?Alt müteahhit (Alt Yüklenici) veya Taşeron? olarak anılır. Fakat, bu işlerin gözetim, denetim ve yönetimi müteahhit tarafından yapılacağından, bu tür işlerden çıkacak uyuşmazlıklarda da arsa sahibine karşı müteahhit sorumlu olacaktır. Sözleşmeyi noter huzurunda prosedürlere uygun gerçekleştirilmesi durumunda herhangi bir sorun yaşanmaması gerekir. Sözleşmede yer alan maddelere de dikkat edilmesi gerekiyor. Bir avukattan yardım alarak sözleşmeyi hazırlamanız ileride hak kaybı yaşamamanız adına faydalı olacaktır.
Özge Özdemir tarafından yanıtlandı. Yanıt : Merhaba. Müteahhit kat karşılığı inşaat sözleşmesi ile borçlandığı inşaat yapım borcunun ifasını, kendi nam ve hesabına, bağımsız olarak çalışan başka bir müteahhide devrederse, devrettiği kişi ?Alt müteahhit (Alt Yüklenici) veya Taşeron? olarak anılır. Fakat, bu işlerin gözetim, denetim ve yönetimi müteahhit tarafından yapılacağından, bu tür işlerden çıkacak uyuşmazlıklarda da arsa sahibine karşı müteahhit sorumlu olacaktır. Sözleşmeyi noter huzurunda prosedürlere uygun gerçekleştirilmesi durumunda herhangi bir sorun yaşanmaması gerekir. Sözleşmede yer alan maddelere de dikkat edilmesi gerekiyor. Bir avukattan yardım alarak sözleşmeyi hazırlamanız ileride hak kaybı yaşamamanız adına faydalı olacaktır.
Yorumlar
Henüz yorum yok.
Üye işlemlerinden üye olup / giriş yaparak sizde yorum yapabilirsiniz. Üye işlemleri için tıklayın