İNŞAAT SEKTÖRÜ KRİZİ KAPIDA MI?
Soru
Tebernüş Bey merhaba, sanırım inşaat sektöründe kriz kapımızı çaldı ve içeri girmek üzere. Bahsettiğiniz üzere, uzun vade de de en fazla getiriye sahip olmayacak gibi, hatta götürecek. Emlak Konut Gyo ve büyük inşaat projelerinde satışlar %50 den daha fazla düşmüş durumda. Butik projelerde ise, geçen senelerde 1 milyon tl civarında satışı yapılan daireler, 600-700 bine dahi düşük satışlarla el altından satılmakta. Yatırımcılar ve üretici şirketler açısından durum kötüye gitmekle birlikte, oturum amaçlı ev almayı düşünen bizler, fiyatların daha da düşmesi taraftarıyız. Yükselen faizler ve şişen aşırı fiyatlardan dolayı, mevcut ekonomik alım gücünün de düşmesi, ev alma olanağını çok düşük hale getirmiştir. İşin matematiği de kalmamıştır. Birçok bölgede, kira çarpanları 300 ü geçmiştir. Sıkışıp da satan olmadıkça fiyatlar düşmez tezi doğrudur. Fakat Ahmet amca evini satarken, yanındaki sıfır daire fiyatıyla aynı yada daha fazla fiyat koyamaz, bekler durur senelerce. Arz fazlası da var doğru , fakat hangimiz , hangi gelirle bu arzı eritebiliriz ki? Müthiş bir düzeltme olacağı aşikar da, bu bir çöküşle mi olur? Yoksa nasıl günden güne arttıysa fiyatlar, öyle ce de paraşütsüz iner mi orta vadede? Yatırım enstrümanlarının da cazibesi de ayrıca darbe vurmuştur. Yüksek faizler, şişen fiyatlar, arz fazlası, kredi borçlularının hacze uğrayan daireleri, nakite sıkışan inşaat firmaları, kira vergilerinde götürü oranın düşmesi, beyaz yakalıların dahi alım gücünün orta bir eve yetmemesi , işsizlik, mevduat fazileri vs bu unsurları alt alta topladığımızda; İnşaat sektörü krizi kapıda mıdır?
Yanıt : Merhaba. Yine aynı şeyleri konuşuyoruz. 10 yıldır söylediğimiz yeni bir şey yok. 1) İstanbul'da her yıl 100 bin kişi evleniyor. En az 60 bin boşanma var. Yıllık 100 binin üzerinde dış ve iç göç var. Bu insanlar nerede yaşayacak? Parklarda çadır mı kuracak? Sokaklarda mı yaşayacak? 2) Gayrimenkulü sadece finansal bakış açısı ile anlayamazsınız. Bugün 18 Ekim 2017. yaşarsak 18 Ekim 2027'de sii buraya bekliyorum. Gayrimenkulün ne kadar kazandırdığını hep beraber göreceğiz. 3) Biz bu filmin benzerini 1999 yılında görmüştük. Buraya tıklayınız adresindeki haberi okuyun. 4) Gayrimenkul sektörünün krizi kendinden kaynaklanıyor. Hala arza devam ediyor. Geçmişte müşteriyle kazancı paylaşmak yerine bankalarla paylaşmayı tercih eden patronlar ve profesyonel bu hatalarının bedelini ödüyor. Yapılan imalat, satış ve pazarlama hataları da işin tuzu biberi:) Oyuncular değişir. Kaldı ki değişiyor da... Yanlış yapanı piyasalar uzun vadede eliyor. Yeni oyuncular oyuna dahil oluyor. 5) Emlak Konut GYO kampanyalarında projeler kampanyayı finanse ediyordu. Bu finansmanın bir kısmını projeye zam yaparak karşılıyorlardı. Genel olarak Emlak Konut GYO projeleri piyasa ortalamasının üzerindeydi. Bu zamlarla epey üzerine çıktı. Bir süre daha bu fiyatlarla satışlar düşer. Ayrıca Emlak Konut GYO ihalelerinde, ihaleye katılan şirketler çok yüksek teklifler veriyor. Matematiği zorlayan teklifler. Orta vadede bunun düzeltmesi yaşanır. 6) Özellikle Arap yatırımcılar -bahsettiğiniz kadar değil- yüzde 30 indirimle 100-200 daire arıyor. Ama bulamıyor. Böyle toptan indirim yapan bildiğiniz proje varsa bizimle paylaşın. 7) Bağdat Caddesi'nde zaten kira çarpanına göre fiyatlar çok yüksekti. Şimdi onun dengelenme sürecini yaşıyoruz. Bunlar da normal. 8) İstanbul gibi bir şehirde ne alırsanız alın uzun vadede kazanırsınız. Bunu anlamak için Buraya tıklayınız adresindeki haberleri inceleyin. Ayrıca Buraya tıklayınız adresindeki analizimi okuyun.
Tebernüş Kireçci tarafından yanıtlandı. Yanıt : Merhaba. Yine aynı şeyleri konuşuyoruz. 10 yıldır söylediğimiz yeni bir şey yok. 1) İstanbul'da her yıl 100 bin kişi evleniyor. En az 60 bin boşanma var. Yıllık 100 binin üzerinde dış ve iç göç var. Bu insanlar nerede yaşayacak? Parklarda çadır mı kuracak? Sokaklarda mı yaşayacak? 2) Gayrimenkulü sadece finansal bakış açısı ile anlayamazsınız. Bugün 18 Ekim 2017. yaşarsak 18 Ekim 2027'de sii buraya bekliyorum. Gayrimenkulün ne kadar kazandırdığını hep beraber göreceğiz. 3) Biz bu filmin benzerini 1999 yılında görmüştük. Buraya tıklayınız adresindeki haberi okuyun. 4) Gayrimenkul sektörünün krizi kendinden kaynaklanıyor. Hala arza devam ediyor. Geçmişte müşteriyle kazancı paylaşmak yerine bankalarla paylaşmayı tercih eden patronlar ve profesyonel bu hatalarının bedelini ödüyor. Yapılan imalat, satış ve pazarlama hataları da işin tuzu biberi:) Oyuncular değişir. Kaldı ki değişiyor da... Yanlış yapanı piyasalar uzun vadede eliyor. Yeni oyuncular oyuna dahil oluyor. 5) Emlak Konut GYO kampanyalarında projeler kampanyayı finanse ediyordu. Bu finansmanın bir kısmını projeye zam yaparak karşılıyorlardı. Genel olarak Emlak Konut GYO projeleri piyasa ortalamasının üzerindeydi. Bu zamlarla epey üzerine çıktı. Bir süre daha bu fiyatlarla satışlar düşer. Ayrıca Emlak Konut GYO ihalelerinde, ihaleye katılan şirketler çok yüksek teklifler veriyor. Matematiği zorlayan teklifler. Orta vadede bunun düzeltmesi yaşanır. 6) Özellikle Arap yatırımcılar -bahsettiğiniz kadar değil- yüzde 30 indirimle 100-200 daire arıyor. Ama bulamıyor. Böyle toptan indirim yapan bildiğiniz proje varsa bizimle paylaşın. 7) Bağdat Caddesi'nde zaten kira çarpanına göre fiyatlar çok yüksekti. Şimdi onun dengelenme sürecini yaşıyoruz. Bunlar da normal. 8) İstanbul gibi bir şehirde ne alırsanız alın uzun vadede kazanırsınız. Bunu anlamak için Buraya tıklayınız adresindeki haberleri inceleyin. Ayrıca Buraya tıklayınız adresindeki analizimi okuyun.
Yorumlar
Henüz yorum yok.
Üye işlemlerinden üye olup / giriş yaparak sizde yorum yapabilirsiniz. Üye işlemleri için tıklayın