hisseli tapuda cins değişikliği
Soru
400 m2 içinde tapuda 5 hissedarız.hissedarlar akraba vs.değildir.cins değişikliği için 3 kişi razı iken, 2 kişi sorun çıkardı.benim yan tarafımda 3 katlı bina var.oturma ruhsatı 1 ve 2.nci katın var.fakat 3.ncü kat kaçak(yani oturma ruhsatı yoktur).birde 15 m2 yer eşimin dayısının.(kendisi sorun çıkarmak için aldı)
Kısaca;ben kendi 2 katlı evim için cins değişikliğini nasıl yapabilirim?Cevap verirseniz çok memnun olurum.Saygılarımla, Çok Teşekkürler
Yanıt : Fikriye Hanım, Yazdıklarınızdan 400 m2?lik arsa için 5 hissedar olduğunuzu ancak oy birliğinin sağlanamadığını anlıyorum. Cins değişikliği idari bir işlem olup, kural olarak taşınmazın maliki veya hissedarların tümü kadastro ve tapu idarelerine başvurarak cins değişikliğini yaptırabilir. Ancak tüm hissedarların başvuruda bulunması zorunlu olup, hissedarların tümü talep etmedikçe Tapu ve kadastro İdaresi tarafından cins değişikliği yapılamaz. Yani tek hissedarın razı olmaması halinde cins değişikliği idari yoldan yapılamayacaktır. Bu halde razı olmayan hissedara karşı Medeni Kanunun 2. maddesi uyarınca hakkın kötüye kullanımı sebebiyle dava açılması gereklidir. Mahkeme hakkın kötüye kullanıldığına kanaat getirirse cins değişikliğine karar verir, bu karar ile tapuda cins değişikliği hükmen yapılabilir. Diğer bir seçenek ise, maliklerden birinin paydaşlığın giderilmesi davası açarak maliklerin müstakil tapuya geçmesi ile de cins tashihi yapılabilecektir.
Prof. Dr. Gürsel Öngören tarafından yanıtlandı. Yanıt : Fikriye Hanım, Yazdıklarınızdan 400 m2?lik arsa için 5 hissedar olduğunuzu ancak oy birliğinin sağlanamadığını anlıyorum. Cins değişikliği idari bir işlem olup, kural olarak taşınmazın maliki veya hissedarların tümü kadastro ve tapu idarelerine başvurarak cins değişikliğini yaptırabilir. Ancak tüm hissedarların başvuruda bulunması zorunlu olup, hissedarların tümü talep etmedikçe Tapu ve kadastro İdaresi tarafından cins değişikliği yapılamaz. Yani tek hissedarın razı olmaması halinde cins değişikliği idari yoldan yapılamayacaktır. Bu halde razı olmayan hissedara karşı Medeni Kanunun 2. maddesi uyarınca hakkın kötüye kullanımı sebebiyle dava açılması gereklidir. Mahkeme hakkın kötüye kullanıldığına kanaat getirirse cins değişikliğine karar verir, bu karar ile tapuda cins değişikliği hükmen yapılabilir. Diğer bir seçenek ise, maliklerden birinin paydaşlığın giderilmesi davası açarak maliklerin müstakil tapuya geçmesi ile de cins tashihi yapılabilecektir.
Yorumlar
Henüz yorum yok.
Üye işlemlerinden üye olup / giriş yaparak sizde yorum yapabilirsiniz. Üye işlemleri için tıklayın