gelir vergisi hesaplanmasi
Soru
merhaba Ahnmet bey , ben 3 yil önce 3 adet daire satin aldim , (satis vaadi sözlesmesi devir aldim) bu daireleri bana satan kisi 2012 yilinda satis vaadi sözlesmesi ile satin almis, dairelerimi 2016 yilinda teslim aldim. 5 yil icinde satildiginda vergi cikiyor ya , tapulari yeni aldim - ne zamandan itibaren hesaplanicak? Misal dairenin birini 2012 yilinda aldigim kisi tarafindan 800 bin tl ye almis bana 1,6 milyon tl ye satti 2014 yilinda- tabi ki bu fiyat hicbiryerde yazmiyor sözlesme ilk satilan fiyattan yaziliyormus noter huzurunda yani fiyat bile sorulmadi sözlesme yaparken.. 2016 yilinda teslim aldigimda 800 bin tl ile mütahit fatura verdi (dairenin ilk satildigi tarih). ben bu daireyi bu yil 2 milyon tl ye sattigimda ne kadar vegi cikar? vergi ödemek zorundamiyim hollanda vatandasiyim ama mavi kartim var
hesaplarken 3 ünü de satarsam bu yil yüzdesi degisirmi?
tapusu bu yil cikti , 2018 de satsam da ayni vergi mi cikar?
nasil hesaplaniyor?
tesekkürler
Yanıt : merhaba, taşınmaz satış vaadi sözleşmesi, alıcı ve satıcının karşılıklı olarak satıcının taraflarca belirlenen bir bedel karşılığında taşınmazını vermek, alıcının da bu taşınmazı satın almak ve bedelini ödemek konusunda taahhüt beyanlarının alınması esasına dayanan bir ön akit çeşididir. Bu nedenle, taşınmaz satış vaadi sözleşmesi tek başına bir taşınmazın mülkiyet devrini sağlamaz. Buna göre, bir taşınmaza ilişkin mülkiyet hakkının kazanılmasında "iktisap tarihi" olarak, bu taşınmaza ilişkin satış vaadi sözleşmesinin yapıldığı tarihin değil, ilgili taşınmazın tapuya tescil tarihinin esas alınması gerekir. Tamamının iktisap tarihinden itibaren beş yıl içinde, topluca bir defada aynı kişiye satılmasından elde edilen kazancın, 193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun mükerrer 80 inci maddesi hükmü gereğince "değer artışı kazancı" olarak vergilendirilmesi gerekir. 2) Söz konusu dairelerin; a) Aynı kişiye, farklı tarihlerde, b) Farklı kişi veya tüzel kişilere aynı tarihte, c) Değişik kişi ve tüzel kişilere, değişik tarihlerde veya birbirini izleyen yıllarda, d) Bir kısmının tapuya tescil edildiği takvim yılı içinde toplu olarak, diğer kısmının ise takip eden takvim yılı içinde toplu olarak, satılması durumunda, elde edilen kazanç ticari kazanç hükümlerine göre vergilendirilecektir.
Ahmet Korkmaz tarafından yanıtlandı. Yanıt : merhaba, taşınmaz satış vaadi sözleşmesi, alıcı ve satıcının karşılıklı olarak satıcının taraflarca belirlenen bir bedel karşılığında taşınmazını vermek, alıcının da bu taşınmazı satın almak ve bedelini ödemek konusunda taahhüt beyanlarının alınması esasına dayanan bir ön akit çeşididir. Bu nedenle, taşınmaz satış vaadi sözleşmesi tek başına bir taşınmazın mülkiyet devrini sağlamaz. Buna göre, bir taşınmaza ilişkin mülkiyet hakkının kazanılmasında "iktisap tarihi" olarak, bu taşınmaza ilişkin satış vaadi sözleşmesinin yapıldığı tarihin değil, ilgili taşınmazın tapuya tescil tarihinin esas alınması gerekir. Tamamının iktisap tarihinden itibaren beş yıl içinde, topluca bir defada aynı kişiye satılmasından elde edilen kazancın, 193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun mükerrer 80 inci maddesi hükmü gereğince "değer artışı kazancı" olarak vergilendirilmesi gerekir. 2) Söz konusu dairelerin; a) Aynı kişiye, farklı tarihlerde, b) Farklı kişi veya tüzel kişilere aynı tarihte, c) Değişik kişi ve tüzel kişilere, değişik tarihlerde veya birbirini izleyen yıllarda, d) Bir kısmının tapuya tescil edildiği takvim yılı içinde toplu olarak, diğer kısmının ise takip eden takvim yılı içinde toplu olarak, satılması durumunda, elde edilen kazanç ticari kazanç hükümlerine göre vergilendirilecektir.
Yorumlar
Henüz yorum yok.
Üye işlemlerinden üye olup / giriş yaparak sizde yorum yapabilirsiniz. Üye işlemleri için tıklayın