Geçmişe Dönük Emlak Vergi Borcu
Soru
Sayın Ahmet Bey,
2008 yılında Çayırova Belediye sınırları içersinde bir daire satın aldım. Daireyi satınaldıktan hemen sonra belediyeye başvurarak beyanda bulundum. 2009 yılından itibarende melak vergimi düzenli olarak ödedim. Daire ilk aldığımda arsa bedeli olarak tapulanmıştı. 2011 yılında daire tapusuna dönüştürüldü. Bunuda hemen belediyeye beyanda bulundum ve 2012 vergimi bu beyan üzerinden ödedim. Fakat geçen hafta içersinde belediyeden bir ihbar name aldım. 213 sayılı V.U kanunun 121-121-123 maddelerine istinaden fark tahakkuku adı altında 2010 yılından 2012 yılı sonuna kadar vergi borcu çıkartılmış. Birde bu borca yönelik vergi cezası kesilmiş. Bütün makbuzlarım elimde. Bu konuya istinaden bu şekilde geçmişe dönük bir borç çıkartılabilir mi? Bir hata olduğunu düşündüğümüzde bu hatanın cezası kesilebilir mi? Buna karşılık itiraz hakkım var mı? Bu hakkımı nasıl kullanabilirim ? Yardımcı olabilirseniz sevinirim.
Yanıt : merhaba, 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 114 üncü maddesinde, "Vergi alacağının doğduğu takvim yılını takip eden yılın başından başlayarak beş yıl içinde tarh ve mükellefe tebliğ edilmeyen vergiler zamanaşımına uğrar." 126 ıncı maddesinde de "114 üncü maddede yazılı zamanaşımı süresi dolduktan sonra meydana çıkarılan vergi hataları düzeltilemez." hükümleri yer almaktadır.Vergi Usul Kanununun 126 ıncı maddesinde yer alan düzeltme zamanaşımı süresi, aynı Kanunun 114 üncü maddesinde yer alan tarh zamanaşımı süresidir.Bu durumda yapılan işlemin zamanaşımı süresi dolmadan yapıldığı görülüyor, eğer yapılan hesaplamaya itirazınız var ise yargı yoluna başvurabilirsiniz.
Ahmet Korkmaz tarafından yanıtlandı. Yanıt : merhaba, 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 114 üncü maddesinde, "Vergi alacağının doğduğu takvim yılını takip eden yılın başından başlayarak beş yıl içinde tarh ve mükellefe tebliğ edilmeyen vergiler zamanaşımına uğrar." 126 ıncı maddesinde de "114 üncü maddede yazılı zamanaşımı süresi dolduktan sonra meydana çıkarılan vergi hataları düzeltilemez." hükümleri yer almaktadır.Vergi Usul Kanununun 126 ıncı maddesinde yer alan düzeltme zamanaşımı süresi, aynı Kanunun 114 üncü maddesinde yer alan tarh zamanaşımı süresidir.Bu durumda yapılan işlemin zamanaşımı süresi dolmadan yapıldığı görülüyor, eğer yapılan hesaplamaya itirazınız var ise yargı yoluna başvurabilirsiniz.
Yorumlar
Henüz yorum yok.
Üye işlemlerinden üye olup / giriş yaparak sizde yorum yapabilirsiniz. Üye işlemleri için tıklayın